Verden

Varsler systemkollaps i svenske kommuner

Sverige bryter sammen under presset fra asylsøkere, hevder kritikere. Tross det ligger statsminister Stefan Löfvens parti stabilt i målingene.

Etter at Sverige innførte grensekontroll, er antallet nye asylsøkere redusert fra 1500 til 900 pr. dag. Enda mer skal gjøres for å redusere antallet, sier regjeringen. Foto: Johan Nilsson / TT / Scanpix

 • Mona W. Claussen
  Journalist

Så langt i år er 142.000 asylsøkere kommet til Sverige. Av dem er drøyt 30.000 enslige mindreårige.

Anna Kinberg Batra. Foto: Christine Olsson/TT

Tallene er overveldende sammenlignet med situasjonen i Norge, hvor vi har knappe 30.000 asylsøkere så langt i år, blant dem ca. 4000 er mindreårige. — Hvis vi ikke gjør noe, kan vi stå overfor en systemkollaps, mener Moderaternas leder Anna Kinberg Batra. Partiet som inntil valget i fjor frontet Sveriges åpen dør-politikk, vil nå at grensene skal stenges.

Ekstremt press

Hver tredje lokalpolitiker sier at kommunen deres ikke lenger klarer å håndtere flyktningsituasjonen på en god måte. I den opphetede debatten går enkelte så langt som til å varsle statens sammenbrudd og en overgang til et klanstyrt samfunn.

Mer nøktern er denne beskrivelsen fra Myndigheten for sikkerhet og beredskap, som mottar rapporter fra offentlige kontorer i hele landet:

 • Endel kommuner må legge andre barnevernsoppgaver til side for å få tid til å utrede de enslige mindreårige som kommer til landet. - Sosialarbeiderne skal finne ut hva slags hjelp disse asylsøkerne trenger, hvorvidt noen bruker narkotika, om det er farlige personer blant dem og så videre, sier analytiker Gustav Ehrengren.
  Les også: Grensekontroll og tøffere forhold - nå går strømmen av asylsøkere både inn og ut av Sverige
 • Helsestasjoner er overbelastet, ettersom mange ansatte er opptatt med å undersøke asylsøkere. Smittefare og dødelige sykdommer må oppdages raskt. Det er blitt lengre køer for andre pasienter, og operasjoner er utsatt. Men ennå er det ikke snakk om at akutt legehjelp er rammet.
 • Ett fylke melder at situasjonen i sosialtjenesten er kritisk. De ansatte rekker ikke å utføre lovpålagte oppgaver, og de har ikke mer ressurser å trekke på. Det er en overveldende belastning på personalet, man har sykmeldinger og oppsigelser.
 • Belastningen er størst i Skåne, Västra Götaland og Stockholm, sier Ehrengren. Nye ukerapporter er nå på vei inn, og tendensen i dem er at det gis et enda mørkere bilde av situasjonen, opplyser han.

«Hvor er statsministeren?»

Hvor er statsminister Stefan Löfven, spør kritikere i de største svenske avisene. Han er usynlig i dette som er en svært alvorlig situasjon for landet, mener de.

Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani/TT

Löfven burde holde en «state of the union»-tale, den årlige talen som amerikanske presidenter holder om tilstanden i nasjonen, mener kommentator Lena Mellin i Aftonbladet.Sverige mangler ledelse, hevder kommentator Britta Svensson i Expressen. Hun etterlyser Stefan Löfven og mener at det i stedet er et knippe Anders'er som nå styrer landet:

 • Anders Ygeman er innenriksminister og har frontet regjeringen når det gjelder migrantkrisen og sikkerhetssituasjonen.
 • Anders Thornberg, sjef i sikkerhetspolitiet Säpo, har ansvar for at potensielt farlige personer ikke slipper ubemerket inn i landet og at eventuell terrorrisiko oppdages.
 • En tredje Anders har en tung hånd på rattet: Anders Danielsson, sjef i Migrationsverket, leder det svært vanskelige arbeidet med å registrere og huse migrantene.
  Sverige er lederløst og har ingen landsfader, konkluderer Expressen.

— Flyktingkrisen er Stefan Löfvens vinn-eller-forsvinn. Om han håndterer den godt, kan det bli bingo i neste valg. Håndterer han den dårlig, er et valgnederlag nærliggende, mener kommentator Lena Mellin i Aftonbladet.

Persson: Stat etter stat vil stenge grensene

Tidligere statsminister Göran Persson kommenterte flyktningkrisen under et foredrag i Fritt ord i Oslo mandag kveld. I mai kritiserte han partiledelsen for ikke å starte innvandringsdiskusjonen under partikonferansen som da ble holdt i Västerås. Svaret var en anklage om at han var illojal.

— Jeg står ved det jeg sa i mai. Et tema som migrasjon har alle velgere en oppfatning om. Det er klart man må snakke om det. Om man ikke gjør det selv, er det andre som gjør det, sier Persson til Aftenposten.

Men han er svært forsiktig i ordbruken om Stefan Lövfens håndtering av krisen og vil ikke kritisere sin partifelle.

Persson har notert at statsminister Löfven anklages for å ha vært lite synlig under de siste ukenes eskalerende migrantkrise.

— Löfven har en svært vanskelig oppgave, og han håndterer situasjonen så godt som man kan ønske. Regjeringens troverdighet er ubrutt, mener Persson.

Göran Persson holdt foredrag i Oslo mandag kveld. Foto: Mona W. Claussen

Han beskriver Sverige som det europeiske land som i størst grad har basert sin politikk på verdier og på troen på at alle er like mye verdt.

— Nå klarer vi ikke lenger å ta imot dem som kommer. EUs solidaritet har brutt sammen, det er bare et par, tre stater som tar ansvar: Sverige, Tyskland og Østerrike. Dette er ikke holdbart.

— Jeg gjetter at dette slutter med at stat etter stat stenger sin indre grense. Det går ikke an å holde de indre grensene åpne når den ytre grensen ikke fungerer. Vi kommer til å få en debatt om hva vi skal gjøre med den ytre grensen, og vi kommer trolig til å få se forferdelige bilder av folk som avvises der, spår Persson.

Nye innstramninger

Tross svenske avisers kritikk har Socialdemokraterna stabile og litt økende tall i Sifos opinionsundersøkelser. Og motsatt det en kunne tro, har ikke situasjonen sendt Sverigedemokraternas oppslutning til himmels. Partiet har ligget stabilt rundt 17 prosent i Sifos tre siste målinger.

Stefan Löfven kan ha fått betalt for det asylpolitiske forliket regjeringen har inngått med de blå partiene. Man har forlatt den sjenerøse praksisen med å gi permanent opphold til alle. Heretter gis midlertidig opphold til alle andre enn barnefamilier og mindreårige.

Antall nye asylsøkere er redusert fra 1500 til 900 pr. døgn etter at regjeringen innførte grensekontroll for snart to uker siden.

Likevel er situasjonen fortsatt uholdbar, mener regjeringen, som nå jobber med nye innstramninger i asylpolitikken. Stengte grenser inngår neppe i pakken.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

_Hva vil Paris-terroren ha å si for kampen mot IS? spør vi i den seneste utgaven av vår utenrikspodkast. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm._

Les mer om

 1. Svensk politikk
 2. Sverige
 3. Migrantkrisen i Europa

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Begge statsministerkandidatene sier de vil ha strengere innvandringspolitikk. Men de har ett felles problem.

 2. VERDEN

  Moderaterna-leder bedt om å se på mulighetene for å danne regjering

 3. VERDEN

  Politisk kaos kan ende i nyvalg

 4. VERDEN

  «Sossarna» skjerpet innvandringspolitikken. Men velgerne forsvinner.

 5. VERDEN

  Risikerer å gå på en smell selv om han klarer å danne regjering

 6. VERDEN

  Sverige sosialdemokrater på vei mot elendig valg