Verden

Fillon utklasser Juppé i fransk nominasjonsvalg

François Fillon blir det franske partiet Republikanernes presidentkandidat etter å ha utklasset utfordreren Alain Juppé i nominasjonsvalget.

François Fillon ligger ant til å vinne Republikanernes nominasjonsvalg.
  • NTB

Det borgerlige partiet holdt andre og siste runde av nominasjonsvalget søndag, og det har gått slik meningsmålingene har spådd. Da rundt halvparten av stemmene fra de over 10.000 valglokalene var opptelt, viste resultatet at Juppé har fått 31,6 prosent av stemmene og Fillon 68,4 prosent.

Dermed blir det den konservative og Putin-vennlige Fillon som blir Republikanernes kandidat i presidentvalget til våren.

Juppé innrømmet nederlaget søndag kveld og gratulerte Fillon med «den store seieren», skriver AFP. Juppé ønsker Fillon lykke til i presidentvalget neste år. Fillon erklærte få minutter senere seier over den mer moderate Juppé.

– Frankrike ønsker handling, sa Fillon i sin første uttalelse, og la til at han lover å samle landet.

  • Han kom fra intet og slo knockout på alle: Nå er han favoritt til å bli Frankrikes neste president

Le Pen

Meningsmålinger antyder at 62 år gamle Fillons vinnersjanse i presidentvalget neste år vil være høy. Hans største utfordring kan bli Nasjonal fronts leder Marine Le Pen.

– Det gjenstår å se hvor langt han kan spise seg inn i Nasjonal front. Nasjonal front ser ut til å ha veldig trofaste velgere, men han vil nok lettere kunne ta noen av dem enn det Juppé ville ha gjort, sier Frankrike-ekspert og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Raino Malnes, til NTB.

Populær

Fillon har de siste ukene økt kraftig i popularitet. Han har sagt at han har planer om å redusere innvandringen til Frankrike «til et minimum». Han vil også kutte en halv million stillinger i offentlig sektor for å redusere offentlige utgifter.

Fillon var statsminister fra 2007 til 2012 under president Nicolas Sarkozy, som ble slått ut i nominasjonsvalget for en uke siden.

Mange franske velgere håper at med Fillon som Republikanernes presidentkandidat, kan partiet ha større sjanse til å konkurrere med Marine Le Pen om velgerne på ytre høyre.

Økonomi

Malnes trekker fram Fillons økonomiske politikk og mener den er på klar kollisjonskurs med Nasjonal front. Fillon står for en liberal økonomisk politikk, mens Nasjonal front kjører en proteksjonistisk linje, forklarer han.

– På det punktet er de to på klar kollisjonskurs, sier Malnes.

Men Fillon har i andre saker vektlagt familieverdier og fransk identitet, noe som klinger godt i ørene hos noen av Le Pens velgere. Likevel gjenstår det å se hvor mye dette kan ha å si, påpeker Malnes.

Det viktigste for Fillon nå blir å samle sentrum og det moderate høyre bak seg, og konsolidere det republikanske partiet, mener Malnes.

Klar høyrekandidat

Fillons seier vil være godt nytt for sosialistene i Frankrike ved at han fremstår som en svært tydelig og klar høyrekandidat å føre valgkamp mot, mener Malnes.

– Fillon står for en økonomisk politikk som er mye mer radikal enn det andre høyrekandidater har stått for. Det kan være velkomment for sosialistpartiet, ved at sosialistene dermed får en klar og tydelig høyrekandidat å føre valgkamp mot. (NTB)

Les mer om

  1. Frankrike