Verden

Hun er EUs hardeste Putin-kritiker

MOSKVA (Aftenposten): Utenriksprofilen: Litauens president Dalia Grybauskaite er alt annet enn redd i omtalen av Vladimir Putin.

Her ankommer Litauens frittalende president Dalia Grybauskaite EU-toppmøtet i Brussel torsdag denne uken.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

«Terroriststat». Det var merkelappen Dailia Grybauskaite, som gjerne omtales som jernlady, ga nabolandet Russland i november.

Påstanden reflekterer at det blant mange i Litauen i dag er reell frykt for at Baltikum er neste stoppested etter Ukraina for Vladimir Putins soldater. Derfor har landets myndigheter også nylig publisert en overlevelsesmanual til bruk ved en russisk invasjon.

Vedtok verneplikt torsdag

Frykten for Russland fikk dessuten torsdag nasjonalforsamlingen, Seimas, med overveldende flertall til å stemme for å gjeninnføre verneplikten. Kun tre stemte imot forslaget, mens fem avsto fra å stemme. Men hele 112 stemte for.

Det var Grybauskaite som selv lanserte gjenintroduksjonen i slutten av februar, da hun viste til «nye geopolitiske omstendigheter». Torsdagens avstemming viste at forslaget hennes hadde bred støtte. Så fort det var banket igjennom, sendte hun ut en pressemelding hvor hun understreker hvor viktig verneplikten er.

«Den vil tillate Litauen å fullføre rekrutteringen til sin hær i 2015-16, å bygge en tilstrekkelig militær styrke i løpet av de neste 18 månedene og sikre at innbyggerne er godt forberedt på å forsvare sitt land», heter det.

I første omgang er verneplikten relativt begrenset. Mellom 3000 og 3500 menn i alderen 19–26 år skal årlig avtjene verneplikt på ni måneder. Grybauskaite opplyste i februar at det var kun 1,7 prosent av de aktuelle mennene som må i militæret. Og det er bare hvis det ikke er nok frivillige at noen blir beordret til å avtjene verneplikten.

«Konkurrerte» med Sveriges Carl Bildt

Frem til i 2014 måtte Grybauskaite «konkurrere» med Sveriges daværende utenriksminister Carl Bildt og den daværende polske utenriksministeren Radoslaw Sikorski om å være EUs sterkeste kritiker av Putin.

Men etter regjeringsskifter i fjor, er både Bildt og Sikorski ute av kontorene. Dermed er det kanskje Grybauskaite som nå er den fremste Putin-refseren innen EU.

Kan bli ny FN-sjef

For et par uker siden rapporterte Aftenpostens korrespondent i New York at Grybauskaite er en av tre mulige kandidater, dersom FN i løpet av året går for en kvinne som sin nye generalsekretær.

Det er stor sannsynlighet for at den neste generalsekretæren blir en person fra Øst-Europa, etter hva Aftenposten forstår.

Grybauskaite synes ikke å angre på omtalen av Russland som en «terroriststat».