Trump har valgt Israel-ambassadør

USAs påtroppende president Donald Trump har valgt David Friedman som amerikansk ambassadør til Israel. Friedman har tidligere kommet med kommentarer som bryter med amerikansk Israel-politikk.

Donald Trump tiltrer som USAs president januar neste år. Nå har han funnet ut hvem han vil skal lede USAs ambassade i Tel Aviv.
  • NTB

Friedman må godkjennes av Senatet før han kan tiltre.

– Friedman har lenge vært min venn og rådgiver. Hans nære bånd i Israel vil utgjøre fundamentet for hans diplomatiske oppdrag og være en enorm ressurs for landet vårt når vi styrker båndene med våre allierte og jobber for fred i Midtøsten, heter det i en uttalelse fra Trump.

Valget har utløst vrede blant liberale jødiske grupper. Jeremy Ben-Ami, leder i den liberale lobbygruppa J Street i USA, omtaler nominasjonen som «uvøren». Han viser til Friedmans støtte til israelske bosetninger og hans skepsis til en tostatsløsning.

– En Trump-administrasjon vil aldri tvinge Israel til å akseptere en tostatsløsning eller noen annen løsning som går mot det israelske folkets vilje, sa Friedman i oktober da han deltok på et møte i Jerusalem til støtte for Trump.

Kommentaren er musikk i ørene til mange på den israelske høyresiden.