Verden

Suu Kyi anklager utenlandske medier for «falske nyheter»

Lederen for Myanmars regjering, Aung San Suu Kyi, beskylder utenlandske medier for å spre falske nyheter om konflikten delstaten Rakhine.

Aung San Suu Kyi refser utenlandske medier.
  • NTB

Fredsprisvinneren tok torsdag et oppgjør med internasjonale medier i et Facebook-innlegg rettet mot CNN, BBC, Al Jazeera og Singapores Channel News Asia.

I et intervju med den sistnevnte kanalen samme dag beklager hun seg over at det internasjonale samfunnet «hele tiden nører opp under foraktens flammer».

Kjell Magne Bondevik: - Aung San Suu Kyis tøffe jobb

Myanmar har måttet tåle kraftig internasjonal kritikk for påståtte menneskerettighetsbrudd mot den muslimske rohingya-minoriteten. Hæren i landet beskyldes for overgrep mot befolkningen i et konfliktområde nord i delstaten Rakhine. Innreiseforbud gjør at det i praksis er umulig å drive uavhengig rapportering fra regionen der det har vært flere væpnede sammenstøt. Suu Kyi hevder situasjonen i området er under kontroll.

Utsatt minoritet

Torsdag kom FNs spesialrådgiver med en direkte appell til Suu Kyi. Han ba henne gripe inn og besøke de nordlige delene av Rakhine.

– En stort sett defensiv, i stedet for en proaktiv, holdning til å sørge for sikkerheten til lokalbefolkningen har ført til frustrasjon lokalt og skuffelse internasjonalt. Jeg ber Suu Kyi besøke Maungdaw og Buthidang og forsikre sivilbefolkningen om at de skal bli beskyttet, sier rådgiver Vijay Nambiar.

Historier om drap, voldtekter og mordbrann har kommet ut i kjølvannet av militæroffensiven, som skal ha drevet 20.000 rohingyaer på flukt over grensen til Bangladesh. Rohingyaene er ikke anerkjent i Myanmar, og flere omtaler den statsløse minoriteten som verdens mest forfulgte.

Protest

Den britiske avisen Daily Mail fikk kritikk for å ha publisert et bilde på nett som angivelig viste en mishandlet muslimsk baby i Myanmar. Det viste seg at spedbarnet var fra Kambodsja.

Sist fredag leverte Myanmars ambassade i London en protest til BBC etter at kringkasteren publiserte en uttalelse fra en FN-tjenestemann i Bangladesh som beskyldte Myanmar for «etnisk rensing». Rapporten var «basert på rykter, annenhåndsinformasjon og et ensidig syn på saken som er langt unna sannheten», heter det i ambassadens protest.

Et skjørt demokrati.

Les mer om

  1. FN
  2. Voldtekt
  3. Aung San Suu Kyi
  4. Kambodsja
  5. Facebook