Tyrkiske myndigheter utpeker ham som hjernen bak kuppforsøket. Nå åpner Fethullah Gülen for å reise hjem til Tyrkia

Fethullah Gülen sier han er rede til å dra tilbake til hjemlandet Tyrkia, som beskylder ham for kuppforsøk, hvis USA godtar kravet om å utlevere ham.

Fethullah Gülen fotografert ved sitt hjem i Saylorsburg i den amerikanske delstaten Pennsylvania.

Etter det mislykkede militærkuppet i Tyrkia i sommer har myndighetene i landet gjentatte ganger krevd å få den muslimske predikanten utlevert.

Selv nekter han for å ha hatt noe med kuppet å gjøre. Myndighetene i USA, hvor han lever i eksil, krever å få se bevis hvis det skal bli aktuelt å sende ham tilbake til Tyrkia.

I et intervju med den tyske kringkasteren ZDF sier imidlertid Gülen at han er rede til å reise hjem hvis utleveringskravet godtas av USA.

– Hvis USA sier ja, vil jeg dra, det er ikke noe problem. Da vil jeg bli pint av den tyrkiske regjeringen resten av mitt liv, og dermed vil jeg møte Gud som en ren mann, sier Gülen.

Han hevder regjeringen i Tyrkia brukte kuppforsøket som en unnskyldning til å slå til mot tilhengere av hans bevegelse Hizmet. Den driver et nettverk av privatskoler, private selskaper og medier.

Over 20.000 mennesker antas å ha blitt pågrepet i Tyrkia i etterkant av det mislykkede militærkuppet.

Tyrkiske myndigheter mener tilhengere av Gülen gjennomførte kuppforsøket under ledelse av predikanten som lever i eksil i Saylorsburg i den amerikanske delstaten Pennsylvania.