Verden

Avis: Trump kranglet om flaggstang, skal ha betalt bot med penger fra egen veldedighetsstiftelse

– Det er det mest skamløse jeg har sett, sier ekspert etter avsløringen i The Washington Post.

Donald Trump viser frem en sjekk på én million dollar til en organisasjon for soldatveteraner. Trump hadde lovet å donere pengene i januar, men gjorde det ikke før i mai, etter at journalister begynte å be om bevis for at utbetalingen var gjennomført. Saken ble startskuddet for artikkelserien i The Washington Post som har satt et kritisk søkelys på Trumps veldedighetsstiftelse.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Donald Trump skal ha brukt 258.000 dollar (2,1 millioner kroner) av pengene i sin egen veldedighetsstiftelse til å betale for juridiske problemer knyttet til forretningsdriften sin, hevder The Washington Post i en ny avsløring.

Journalist David A. Fahrenthold, som har gravd seg ned i skattepapirer og saksdokumenter knyttet til Trump-stiftelsen de siste ni månedene, skriver at Trump kan ha brutt loven idet han brukte stiftelsens penger på noe annet enn hva som var formålet.

Les hele saken her:

I ett tilfelle kranglet Trump med kommunen i Palm Beach, Florida, der han har en stor luksuseiendom. Kommunen krevde 120.000 dollar i bot etter en langvarig krangel om størrelsen på flaggstangen på Trumps eiendom, men gikk til slutt med på en sum på 100.000 dersom Trump ga pengene til et veldedig formål utpekt av kommunen.

Trump betalte i stedet med midler fra sin egen stiftelse, ifølge The Washington Post.

Ekspert: Trumps utbetalinger er «fullstendig sjokkerende».

Dette – og tilsvarende utbetalinger på til sammen 258.000 dollar – kan være i strid med lovverket fordi slike stiftelser ikke skal brukes til formål som kan være i eierens interesse, hverken personlig eller forretningsmessig.

Trump har ikke selv donert noen penger til stiftelsen siden 2008, ifølge den amerikanske avisen. I stedet har han bedt andre om å donere til stiftelsen for at de skal kunne spare skatt.

Jeffrey Tenenbaum, en advokat som spesialiserer seg på å gi råd til veldedige organisasjoner, sier at Trumps utbetalinger er «fullstendig sjokkerende».

– Jeg representerer 700 frivillige organisasjoner i året, og jeg har aldri sett noe så skamløst før. Hvis han bruker andres penger – gjennom sin egen stiftelse – for å betale for sine egne personlige forpliktelser, er det nok det tydeligste eksempelet på økonomisk utroskap jeg har sett på en stund, sier han.

Betalte 30.000 for to Trump-portretter

Dagens avsløring i The Washington Post er den hittil siste i en lang rekke saker der journalist Fahrenthold har avdekket hvordan Trump Foundation ofte har brukt penger på andre måter enn hva donorene nok forventet.

Blant annet har Trump brukt 30.000 dollar på to portretter av seg selv. Betalingen var det stiftelsen som sto for.

Luksusboligen Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida, er Donald Trumps tropiske tilholdssted. En krangel med kommunen om størrelsen på flaggstangen på denne eiendommen førte til at Trump ble ilagt en bot på 120.000 dollar i 2007. Han skal ha endt opp med å betale 100.000 dollar fra sin egen stiftelse, noe som kan være lovstridig.

Han har også brukt penger fra stiftelsen til å kjøpe reklametid for seg selv, ifølge den amerikanske avisen.

Lokale myndigheter i delstaten New York, der Trump har sitt hovedkvarter, begynte i forrige uke å se på pengebruken i Trumps stiftelse.

– Vi er bekymret for at det kan ha vært noen uregelmessigheter, sier statsadvokat Eric Schneiderman.

Tror dette kan være valgkampens største skandale

Reaksjonene på tirsdagens avsløring har vært mange. Donald Trumps hovedmotstander i valgkampen, Hillary Clinton, var naturlig nok raskt ute og spredte Fahrentholds artikkel på ulike sosiale medier.

Glenn Thrush, som dekker valget for nettstedet Politico, mener at avsløringene kan være den største skandalen i årets presidentvalg:

Trump-kampanjen kommenterte tirsdagens avsløringer i The Washington Post ved å si at avisen tar grunnleggende feil.

– Artikkelen er pepret med unøyaktigheter, skriver kommunikasjonsrådgiver Jason Miller i en uttalelse.

Miller presiserte imidlertid ikke hvilke konkrete opplysninger i artikkelen kampanjen anser som unøyaktige.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Hillary Clinton
 3. Republikanerne, USA
 4. USA
 5. USA-valg 2016
 6. Økonomisk kriminalitet