Verden

Kampen om Moskva i gang

MOSKVA (Aftenposten): Den pensjonerte gymlærerinnen Galina Bajusjkina (82) stemte på Putins erkefiende i dagens borgermestervalg.

(Fra venstre) Jelena Nebylitsyna (58), Ljudmila Mironva (60) og Jekaterina Fomina (35) stemte alle på Putins mann, sittende borgermester Sergej Sobjanin.
  • Moskva
  • Korrespondent
  • Steinar Dyrnes
    Journalist

— Jeg ønsker at vi skal få en fornyelse, at de unge skal få delta mer og at de skal komme med lyse ideer, sier Bajusjkina til Aftenposten.

Derfor har hun stemt på Russlands fremste opposisjonsleder, antikorrupsjonsbloggeren og advokaten Aleksej Navalnyj (37).

Slutt på vodka i valglokalet

Vi treffer henne rett etter at hun har stemt, der hun i forlengelsen av stemmelokaler har stoppet opp for å kjøpe noe småbakst i den midlertidige valgkiosken. I gamle Sovjetunionen var det også mulighet til kjøpe alkohol i stemmelokalene, mens i dag må velgerne nøye seg med brus, vann, smågodt og litt bakst.

Navalnyj ble først kjent for det store publikum da han stod i front under de store gatedemonstrasjonene mot Vladimir Putin vinteren 2011/2012. På det meste var det rundt 100.000 i gatene, men siden har antallet demonstranter avtatt kraftig.

Les også:

Les også

Gjenreises med Putins rubler og soldater

Derfor er dette borgermestervalget en viktig styrkeprøve for opposisjonen.

Barnebarna demonstrerte

Den pensjonerte gymlærerinnen har selv ikke deltatt i disse demonstrasjonene, men det har barn— og barnbarn. Etter å ha fortalt navnet sitt til Aftenposten, blir hun litt bekymret.

— Jeg håper barna og barnebarna mine ikke får problemer, nå har du jo navnet mitt.

Stor støtte til Putins mann

Det store flertallet av dem Aftenposten snakket med i et valglokale i utkanten av sentrum i Moskva i dag, kunne derimot fortelle at de hadde stemt på sittende borgermester Sergej Sobjanin (55).

Han har vært borgermester siden oktober 2010, da han ble utnevnt av daværende president Dmitrij Medvedev. Formelt stiller Sobjanin som uavhengig kandidat, men det er ingen tvil om at han er Putins mann.

Første valg på 11 år

Les også

Putin: Snakket med Obama i 20 minutter

Dagens borgermestervalg er det første i Moskva siden 2003, som følge av at Putin i 2004 avskaffet direktevalg på lederne av de 83 føderalene enhetene, inkludert Moskva, som utgjør Russland.Blant dem som stemte på Sobjanin, var trioen Jelena Nebylitsyna (58), Ljudmila Mironva (60) og Jekaterina Fomina (35), som kom sammen.

— Resultatene av hans aktiviteteter er allerede synlige, sier Nebylitsyna.

Skryt til Putins mann

Hun viser blant annet til at det skal ha blitt bedre parkeringsforhold, at asfalteringen av veiene er bedre.

— Rett utenfor huset der vi bor, er det endring, sier Nebylitsyna.

Hun gir også full støtte til Sobjanins innvandringspolitikk. Mange arbeidsinnvandrerne fra tidligere sovjetrepublikker oversvømmer Moskva. Det antas å være flere millioner av dem, og mange skal ha ulovlig opphold. Innslaget av arbeidsinnvandrere er upoplært blant mange i Europas største by, og hun gir Sobjanin anerkjennelse for at han har strammet inn.

Les også

Nå ypper han seg mot Putin i Moskva

En annen trio hvor alle tilsynelatende har stemt på Sobjanin, er romfartsingeniøren Tatijana, hennes mor og sønnen Ivan (33). Det trodde i alle fall Tatijana, som først når Aftenposten spør får høre at sønnen har stemt på Navalnyj.— Jeg ønsker ikke bare ord, men handling, sier sønnen.

Moren sjokkert da sønnen stemte på Navalnyj

Han ønsker ikke å oppgi navnet sitt, og farter videre med bestemor. Mor blir derimot stående hos Aftenposten i flere minutter. Hun må tilsynelatende først samle seg litt.

— Det var et sjokk for meg, sier hun.

— Navalnyj er forferdelig. Han har vært i fengsel, og det er flere etterforskninger rettet i mot ham. Hans forretninger er kriminelle, sier hun videre.

Fikk fem års fengsel

I likhet med en rekke andre opposisjonelle har Navalnyj fått problemer med lovens lange arm i Russland i kjølvannet av massedemonstrasjonene mot Putin.

Navalnyj ble i sommer dømt til fem års fengsel for en skogsvindel, men ble sluppet ut igjen etter kort tid. Putins kritikere mener hele rettsprosessen er fabrikkert, og dommen har fått hard medfart fra menneskerettsforkjempere. Romfartsingeniøren Tatijana har ingen tro på at dommen er et bestillingsverk.

— Selvfølgelig ikke, sier hun.

Les også

- Putin stoler ikke på noen, ikke engang sine egne folk

Av de rundt ti russerne Aftenposten har snakket med, var det kun én som ikke hadde stemt på Sobjanin eller Navalnyj. Sistnevnte, Ljudmila Andrianova (66), hadde stemt på kommunistene. Aftenpostens tilfeldige utvalg av velgere er i tråd med meningsmåingene i forkant. Mer eller mindre alle meningsmålinger viser at Sobjanin stikker av med seieren i første valgomgang.

Sobjanin leder klart

Uken før valget har det ikke vært lov å offentliggjøre målinger, men den siste som ble sluppet viser 58 prosent til Sobjanin,18 prosent til Navalnyj og 12 prosent til Kommunistpartiets kandidat.

Navalnyj mener at valgkampen ikke har vært rettferdig. Opposisjonslederen har i praksis ikke tilgang til de tre store statlige TV-kanalene som de fleste russerne får sine nyheter i fra. Og når han først nevnes på TV, er det gjerne i anledning de rekke etterforskningene som er rettet mot ham.

De over 3300 valglokalene i Moskva holder åpent til klokken 20.00 lokal tid, som er 18.00 norsk tid.

Journaliststudenten Viktorija Makarova (20) mener at opposisjonslederen Aleksej Navalnyj gjennomførte en bra valgkamp og at han vil tilføre Moskva noe nytt, og stemte derfor på opposisjonslederen.