Verden

Ny EU-kalddusj for britene: Avviser Mays plan om en skreddersydd brexit-avtale

BRUSSEL (Aftenposten): En vanlig frihandelsavtale. Det er det beste EU kan tilby Storbritannia etter brexit, er beskjeden fra EU-president Donald Tusk.

– Brexit vil ikke føre til en friksjonsfri handel. Den vil bli mer komplisert og mer kostbar enn i dag. Det er essensen i brexit, sier EU-rådets president Donald Tusk. Her med britenes statsminister Theresa May. SIMON DAWSON / REUTERS

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

– Jeg har forståelse for Theresa Mays politiske målsetting. Hun må for enhver pris vise at brexit kan bli en suksess. Men beklager, det er ikke dette som er vår målsetting, sier EU-rådets president Donald Tusk.

Onsdag presenterte han sitt forslag til retningslinjer for EUs handelssamtaler med Storbritannia.

Her helles det kaldt vann over den britiske statsministerens visjon for brexit. May har tatt til orde for å få til en så «friksjonsfri handel som mulig» mellom EU og Storbritannia etter brexit.

– Avtalen vil ikke gjøre handelen friksjonsfri eller smidigere. Den vil bli mer komplisert og mer kostbar enn i dag. Det er essensen i brexit, sa Tusk på en pressekonferanse sammen med Luxembourgs statsminister Xavier Bettel.

– Da britene var inne, ville de ha en masse unntak. Nå er de ute og vil ha en masse spesialordninger, sa Bettel.

 • De var en del av det rike Europa. Nå kan landet ende i fattigklubben.

Britene vil bli i EU-byråer

Theresa Mays plan er at noen sektorer av den britiske økonomien fortsatt skal være tett knyttet til EU. I en viktig tale i forrige uke tok hun til orde for fortsatt deltagelse i flere av EUs byråer, deriblant legemiddelbyrået, kjemikaliebyrået og byrået for luftfartssikkerhet.

Innenfor andre sektorer vil hun at britene skal ha full frihet.

Beskjeden fra Tusk er imidlertid klar: Dette lar seg ikke forene.

– Det er ikke mulig å ha en eksklusiv tilgang til det indre markedet for en del av økonomien, sier han.

– Dette vil være den første frihandelsavtalen i historien som svekker økonomiske bånd i stedet for å styrke dem, sier EU-rådets president Donald Tusk om avtalen han vil gi til Storbritannia etter brexit. Virginia Mayo / TT / NTB scanpix

Norges tilgang, Canadas plikter

I forslaget til retningslinjer, som er blitt lekket til pressen, står det i klartekst at Storbritannias status som utenforland vil «utelukke deltagelse [ ...] i EUs institusjoner, byråer og organer».

Videre gjøres det klart at EU-landene vil tilby britene en avtale med helt tollfri handel i varer, men kun en begrenset handel i tjenester. Dette er på linje med avtalen EU har forhandlet frem med Canada.

– Det bør ikke komme som en overraskelse at eneste mulige løsning er en frihandelsavtale. Jeg håper at den kan bli ambisiøs og avansert – og vi vil gjøre vårt beste slik vi gjorde med Canada – men uansett vil det bare være en frihandelsavtale.

EU begrunner dette med at britene har sagt nei til fortsatt fri flyt av arbeidskraft, og at de vil ut av EUs indre marked og tollunion. Da kan de heller ikke forvente seg samme tilgang som EUs medlemmer eller som EØS-landet Norge. Hadde EU åpnet opp for dette, ville det kunne satt det indre markedet i fare, mener Tusk.

– EU kan ikke gi Storbritannia den tilgangen som Norge har, men de pliktene Canada har, sier Tusk.

Bak lukkede dører i Brussel er tonen enda tøffere.

– Det er fortsatt store selvmotsigelser i Storbritannias posisjon. Det høres ut som om de ønsker seg et «indre marked light», men dette eksisterer ikke, sier en høyt plassert EU-diplomat.

Mener EU er firkantet

En vanlig frihandelsavtale kan slå negativt ut for alt fra banksektoren til luftfart og legemiddelindustrien i Storbritannia fordi tilgangen til EUs marked blir langt mer begrenset enn i dag. Britene har et handelsunderskudd med resten av EU innen varer, men et overskudd innen handel med tjenester.

Britene argumenterer for at EUs posisjon er altfor firkantet og mener det er mulig å lage skreddersydde løsninger.

I talen i forrige uke viste May til at det allerede er store forskjeller mellom avtalene EU har inngått med for eksempel Ukraina, Sør-Korea og Canada.

– Faktum er at alle frihandelsavtaler har varierende grad av markedstilgang, avhengig av de respektive interessene til landene som er involvert. Hvis det er å plukke ut godbitene fra posen, så er alle handelsavtaler å plukke godbitene ut av posen, sa hun, ifølge NTB.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. EØS
 4. Storbritannia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  May ber EU om brexit-utsettelse til juni

 2. VERDEN

  May: Intet alternativ til mitt Brexit-forslag

 3. VERDEN

  Tusk: Utsettelse av brexit forutsetter ja til brexitavtalen i Underhuset

 4. VERDEN

  EUs president: Umulig å på klarhet om britenes brexit-krav

 5. VERDEN

  Mays brexit-strategi kan være avslørt. På en bar i Brussel.

 6. VERDEN

  Utsetter brexit-avstemningen