Verden

May: Stor sannsynlighet for at Russland sto bak forgiftningen av russisk eksspion

Det er svært sannsynlig at Russland er ansvarlig for forgiftningen av den russiske eksspionen Sergej Skripal, sier den britiske statsministeren Theresa May.

Politi i beskyttelsesdrakter iverksatte en omfattende etterforskning og gransking av stedet der den tidligere russiske spionen og hans datter ble funnet søndag for over en uke siden.
  • og NTB

I en tale i Underhuset mandag kveld opplyste May at Sergej og Julia Skripal fikk i seg nervegiften Novitsjok, som er produsert i Russland til militær bruk.

Nervegiften ble i sin tid utviklet i Sovjetunionen på slutten av den kalde krigen.

Kaller den russiske ambassadøren inn på teppet

May sa også at den russiske ambassadøren til Storbritannia vil bli kalt inn på teppet innen tirsdag for å svare på hvordan det har seg at nervegiften er blitt brukt mot de to. Onsdag vil regjeringen gå grundig gjennom svaret fra Russland.

– Hvis det ikke foreligger et troverdig svar, vil vi konkludere med at dette er en ulovlig voldshandling begått av den russiske staten mot Storbritannia, sa May.

– Vi vil ikke tolerere et slikt frekt forsøk på å drepe uskyldige sivile på vår jord, sa May.

Russland har avvist kategorisk at landet har noe å gjøre med giftangrepet, og rett etter Mays tale kom russisk UD med en uttalelse der de avviser påstanden fra May.

– Dette er et sirkusshow i den britiske nasjonalforsamlingen, sier talskvinne Maria Zakharova og kaller Mays tale for «enda en politisk informasjonskampanje basert på provokasjon».

Les også

Britisk minister: Frekt og hensynsløst angrep mot russisk eksspion

Skripal og datteren ble funnet bevisstløse på en benk i den engelske byen Salisbury søndag for en drøy uke siden. Begge er innlagt på sykehus, og tilstanden er fortsatt kritisk for begge.

Les også

BBC: Britisk politi fant spor av nervegift på restaurant

Skripal er en pensjonert russisk etterretningsoffiser, som i 2006 ble dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert på vegne av Storbritannia.

Skripal ble benådet i 2010 som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland. Han ble senere fløyet til Storbritannia, der han fikk asyl.

Les også

Britisk politi: - Skripal og datteren ble forgiftet med en nervegift

Les mer om

  1. Russland