Verden

Gratis krefttest til alle som stemmer. Kreml bruker mange nye triks for å få flere russere til å velge Putin.

MOSKVA (Aftenposten): «Sjekk om du har brystkreft eller prostatakraft». Putins valgsjefer går nye veier for å lokke russere til valgurnene.

En ansatt ved poliklinikk i Moskva forteller om den storstilte, gratis kreft-screeningen som gjennomføres 17. og 18. mars samtidig som russere har presidentvalg. Ved valglokalene kan moskovitter få sjekket om de har kreft – samtidig som de avgir stemme.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

– Helt gratis og uten avtale på forhånd, erklærte sjefen for helsemyndighetene i Moskva.

Søndag er det presidentvalg i Russland, og samme dag tilbys innbyggerne en kreft-screening «uten sidestykke», ifølge russiske myndigheter.

Prøvene blir tatt i valglokalene der man stemmer.

«Jeg velger en sunn fremtid» står det på plakaten som lokker russere med gratis kreftundersøkelser på valgdagen 18. mars. Helsemyndighetene i Moskva avviser at dette er et forsøk på å øke valgoppslutningen.

– Alle moskovitter får delta i screening for å oppdage bryst- og eggstokkreft for kvinner og prostatakreft for menn, ifølge helsesjefen i Moskva, som avviser kategorisk at det har noe som helst å gjøre med valget.

Dette er bare ett av flere originale og omdiskuterte tiltak som skal lokke flere russere til å bruke stemmeretten.

En eldre kvinne driver valgkamp for Putin på Manesjeplassen ved Kreml. De siste ukene har det vært relativt få spor etter presidentvalgkampen på gatene. Den viktigste valgkampanjen skjer på TV og på sosiale medier.

Stem på Putin – og bli populær

Et annet tiltak som Kreml prøver overfor yngre velgere, er å love dem økt popularitet på sosiale medier.

– Ta en selfie eller video i valglokalet og legg det ut, skriver en av Russlands største popstjerner Nikolai Baskov. Han er en av mange russiske kjendiser, rapartister, skuespillere og kulturpersonligheter som har startet flashmob for Putin.

– Jeg skal personlige «like» hver eneste av dere som gjør dette. Denne dagen avgjør fremtiden for vårt land, som jeg elsker og er stolt av, skriver Baskov på Instagram.

Personlige SMS-meldinger og meldinger på sosiale medier til den enkelte velger bygger også opp inntrykket av at det er en plikt å stemme.

– Kreml viser i dette valget at de har lært mange nye metoder, skriver opposisjonsavisen Novaja Gazeta.

«Vårt land, våre regler», står det på forsiden av en valgavis som deles ut i sentrum av Moskva foran presidentvalget til støtte for Putin.

Gratis mat for dem som stemmer

Et annet tiltak er å lokke velgere med gratis mat.

– En gastronomisk festival vil avholdt ved valglokalene 17. og 18 mars, sier sjefen for Moskvas handelsdepartementet til russiske medier.

Ved 1500 valgsteder vil moskovitter få smake delikatesser under matfestivalen MosEd.

Bruker skolebarna

Ved et stort antall skoler er alle elevene innkalt til valglokalene ved skolene på søndag for å ha obligatorisk skolevalg.

Flere russiske foreldre har klaget på den russiske valgkommisjonen for det de mener er et utilbørlig press fra skolene.

Dermed blir det vanskeligere for foreldrene å sitte hjemme valgdagen.

En rekke skoler er tatt på fersken med å rekruttere elever til å jobbe som frivillige for Putins-kampanje, viser klager som er samlet inn.

Ultranasjonalister og andre Putin-lojale partier har også fått lov til å drive agitasjon på skolene overfor skolebarna, viser TV-innsalg.

«Vladimir for et sterkt Russland». En valgplakat for Vladimir Putin i byen Vladimir.

Vil sikre Putins maktelite legitimitet

Selv om Vladimir Putin uten tvil vinner presidentvalget søndag med om lag 70 prosent av stemmene, er det av stor betydning for Kreml å få flest mulig russere til valglokalene.

Høy deltagelse skal sikre Putins styre mest mulig legitimitet i årene som kommer.

Storbyer som Moskva og St. Petersburg er det største problemet, hvor Putin opplevde et overraskende fall på målingene i midten av valgkampen.

I byene er valgdeltagelsen tradisjonelt lav og Putins oppslutning relativt liten.

Både skole-, helse- og handelsmyndighetene avviser at arrangementene har til hensikt å påvirke valget.

– Vi ønsker bare å utnytte det høye oppmøtet vi forventer under presidentvalget, sier en representant for myndighetene i Moskva til nyhetsavisen V Moskve.

Stem på Putin – eller få sparken

Dersom gulrot ikke er nok, har det kommet flere eksempler på at fortsatt brukes pisk for å få russere til å stemme:

Ansatte ved en rekke store statlige selskaper har klaget over at de blir truet med sparken hvis de ikke stemmer.

For å ha kontroll på hva de ansatte stemmer, er det flere fabrikker som har valgurner på arbeidsplassen.

En video tatt av en ansatt ved det statlige selskapet GBO Motorveier, viser hvordan alle de ansatte blir kjørt til stemmelokalene for å registrere seg som velgere.

Sjefen for Den russiske bokseføderasjonen krever at alle boksere skal «slå et slag for Putin», og dele det på sosiale medier.

To frivillige står på et kjøpesenter i Moskva for å oppfordre russere til å stemme på presidentvalget 18. mars.

Den russiskortodokse kirken har delte ut brosjyrer ved kirker i St. Petersburg og Krasnodar hvor de troende blir bedt om å be for president Vladimir Putin foran valget, ifølge avisen Mk.ru.

– Alle troende må hjelpe til å knuse presidentens fiender, heter det kirkens oppfordring.

«Vi inviterer deg til valget av Russlands president», står det på plakaten i poliklinikkene i Moskva. Russere lokkes med gratis kreftundersøkelse og gratis mat ved valglokalene 17. og 18. mars.
I russiske bygårder henger det plakater i hver eneste oppgang som viser et nøyaktig kart over hvor man skal gå for å stemme i nabolaget. Dette er bare ett av mange små og store tiltak for å få russere til å bruke stemme retten.

Har lovet mindre juks enn sist

Den sentrale valgkommisjonen har allerede behandlet flere klager på brudd.

Både Putin og valgsjef Ella Pamfilova har lovet at det skal slås mye hardere ned på valgjuks. Over 40.000 observatører overvåker presidentvalget, ifølge russiske medier.

Den største og viktigste uavhengige gruppen er trolig OSSEs valgobservatører under ledelse av Norges tidligere utenriksminister Jan Petersen.

Les mer om

  1. Russland
  2. Vladimir Putin
  3. Kreft