Verden

Næringslivstopper frykter «scotch independence»

LONDON (Aftenposten): Flere whisky-tungvektere har signert opprop mot skotsk uavhengighet. - Usikkerhet er dårlig for handelen, mener 130 skotske næringslivstopper.

Den skotske whiskyindustrien utgjør en viktig eksportindustri, og mange har spørsmål om hva uavhengighet vil bety for deres næring. Her fra Cardhu-distilleriet i nord-Skottland. Foto: NTB SCANPIX

  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold

Den skotske folkeavstemningen er rett rundt hjørnet, og spørsmålet om Skottlands økonomi utenfor det britiske samarbeidet fortsetter å dominere debatten.

Førsteminister og uavhengighetsforkjemper Alex Salmond vant mandagens siste TV-sendte paneldebatt.

Men fortsatt er det mange som ikke kjøper Salmonds argumenter om at et selvstendig Skottland vil blomstre økonomisk.

Opprop fra næringslivet

Ian Curle, direktør i Macallan og Famous Grouse-eierselskapet Edrington, var i dag blant mange whisky-toppene som tok standpunkt mot uavhengighet, i et åpent brev publisert i avisen The Scotsman.

Sammen med mer enn 130 andre næringslivsrepresentanter, fra finanssektoren til energi— og gruvedrift, argumenterte Curle for at ja-siden ikke har klart å gi et godt nok svar på hvordan næringslivet vil fungere i et uavhengig Skottland.

Skotsk uavhengihet på to minutter (artikkelen fortsetter under):

— Usikkerhet preger en hel rekke vesentlige temaer, deriblant valuta, reguleringer, skatt, pensjon, EU-medlemsskap og støtte til våre globale eksportartikler; og usikkerhet er dårlig for handelen, skriver de i brevet.

De arguementerte videre for at den skotske økonomien er i vekst, og at dagens britiske samarbeid er den beste plattformen for videre skotsk næringslivsvekst. Den skotske whisky-industrien er med drøyt 10.000 ansatte en av landets største.

Viktig eksportvare

Whisky, som på skotsk-gælisk betyr livets vann, er ikke bare en viktig og verdensberømt merkevare for Skottland, men utgjør en viktig eksportvare.

Ni av ti flasker skotsk whisky selges i utlandet, til en samlet verdi av drøyt 45 milliarder kroner årlig.

Ifølge de 109 skotske Whisky-produsentenes forening (SWA) utgjør whisky-eksporten 85 prosent av Skottlands samlede eksport av mat- og drikkevarer, og nesten en fjerdedel av Storbritannias mat- og drikkevareeksport.

Og selv om bransjens egen interessegruppe SWA vokter seg vel for å ta side i uavhengighetsspørsmålet, har en rekke av landets største selskaper tatt standpunkt mot selvstendighet.

Tidligere i sommer donerte et av landets største distillerier, William Grant and Sons rundt en million kroner til Better Together-kampanjen. Selskapet, som er et av få familieeide distillerier, produserer blant annet Glenfiddich.

Prins William og heruginne Kate prøvesmaker Famous Grouse tidligere i år. Dersom Skottland stemmer for uavhengighet mister Storbritannia en fjerdedel av sin totale mat- og drikkevareeksport. Foto: NTB SCANPIX

Uavhengighetsmotstanderne mener Skottland vil kastes inn i en periode preget av stor usikkerhet etter folkeavstemningen 18.september, uten klare svar på nøkkelspørsmål om valuta og forholdet til EU.Et uavhengig Skottland er ikke nødvendigvis et selvstendig EU-medlem, og dermed kan den skotske whisky-næringen gå glipp av dagens frimarkedløsninger til det felleseuropeiske markedet. Mange av de skotske distilleriene importerer dessuten råvarer fra EU-landene.

Ber om tålmodighet

Ja-siden argumenterer på sin side med at Skottland så absolutt kan fortsette å bruke pundet etter løsrivelsen, at de etter en rask forhandlingsperiode vil fortsette sitt EU-medlemsskap. Den største trusselen dagens whisky-industri står overfor er ifølge ja-siden å bli værende i Storbritannia, ettersom David Cameron har lovet britene at de kan stemme seg ut av EU innen 2018.

— Vi har ikke sagt at det folk vil våkne opp dagen etter folkeavstemningen med tre kraner i huset sitt: en med vann, en med olje og en med whisky. Vi sier at dersom vi jobber sammen over tid kan vi bygge et mer fremgangsrikt og rettferdig samfunn, sier førsteminster Salmond til nyhetsbyrået Associated Press.

Den tålmodigheten deler langt fra alle med Salmond.

— Det er usikkerheten forbundet med uavhengighet, heller enn uavhengighet i seg selv, som er bekymringen, sier Carl Reavey i Bruichladdich-distilleriet på Islay, en øy 20 mil vest for Glasgow.

Whisky har vært produsert i Skottland i mer enn 500 år, og det siste tiåret har spesielt single-malt skotsk whisky økt i prestisje og etterspørsel globalt.

Siden tusenårskiftet har skotsk whisky-eksport økt med 60 prosent, og i dag er den skotske whiskyen tilgjengelig på markedet i over 200 land verden over.