Verden

Berlusconi har gjenoppstått som Italias bestefar. Nå kan han igjen avgjøre hvem som skal styre landet.

Han måtte gjøre samfunnstjeneste på et eldrehjem og mistet retten til å bli folkevalgt. Men Berlusconi kan igjen spille en nøkkelrolle i valget i Italia.

Tross domfellelser og et frynsete rykte har Silvio Berlusconi gjort et uventet comeback i italiensk politikk. Her sammen med lederen for det nasjonalistiske høyrepartiet Italias brødre, Giorgia Meloni og La Lega, Matteo Salvini, torsdag. Dette var første og eneste gang de tre opptrådte sammen i valgkampen.
 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Journalist

Det var ingen tvil om hvem hadde regien da partiene på høyresiden var samlet torsdag for sin første og eneste opptreden sammen før valget søndag. Hvordan kan mannen de fleste trodde var politisk død, igjen spille førstefiolin?

– Katten har ni liv. Berlusconi har ti, sier professor i italiensk politikk, Robert D`Alimonte, ved Luiss-universitetet i Roma.

Valget i Italia på søndag kan gi et nytt politisk landskap med Femstjernersbevegelsen som største parti. Men noe er likevel ved det gamle.

Silvio Berlusconi, den kontroversielle og skandaleombruste eksstatsministeren som er dømt for straffeunndragelse, beryktet for bunga-bunga-fester med mindreårige jenter og fratatt retten til å stille som folkevalgt i fem år, kan spille en av hovedrollene. Det skjer om sentrum-høyre-fløyen blir største blokk, noe meningsmålingene tyder på, selv om det er stor usikkerhet om hvem som faktisk får flertall.

Hvordan kom han tilbake?

Aftenposten har snakket med en rekke eksperter på italiensk politikk om hvordan den straffedømte Berlusconi igjen er blitt et hett navn, selv om han ikke kan bli statsminister:

 • Han har teft for hva italienerne er opptatt av.
 • Han har spesielt appell hos eldre som sitter og følger med på tv-stasjonene han kontrollerer.
 • Han kontrollerer et stort medieimperium.
 • Hans største utfordrer på sentrum-venstre-siden sliter.
 • Mange på venstresiden gir blaffen i å bruke stemmeretten.
 • Han fremstår som mer moderat og EU-vennlig sammenlignet med sine to innvandringsfiendtlige koalisjonspartnere, i en valgkamp der innvandring er brennhett tema.

– Han har ladet våpnene i noen år. Han måtte gjøre sosialarbeid en periode. Og det ble stilt spørsmål ved om han var i fysisk god nok form, sier forsker Francesco Strazzari ved Norsk utenrikspolitisk institutt og Sant`Anna-universitetet i Pisa.

Det er ikke lenge siden sosialdemokraten Matteo Renzi (43) var Italias wonderboy. Men Renzi sliter med å beholde glansen og velgerne. I stedet har en nysminket, tilsynelatende pigg 81-åring igjen inntatt manesjen.

Strazzari sier at det har vært sagt mye om Berlusconis utseende, om tung sminke, plastikkirurgi og at han kan fremstå som «balsamert».

– Men han ser ut til å være i god form fysisk, sier han.

Nå fremstiller Berlusconi og hans parti Forza Italia (Heia Italia) seg som den moderate kraften i en koalisjon med to ytre høyrepartier.

Gjenskapt seg selv

– Han har gjenskapt seg selv og plassert seg som en moderat på høyresiden. Hvis det mangler noe i et marked, er det alltid noen som vil fylle det markedet, og det gjør Berlusconi, forklarer Massimiliano Panarari, ekspert på valgkamp og politisk markedsføring ved Luiss-universitetet i Roma.

Han sier at Berlusconi virket politisk død for to år siden, men at sosialdemokraten Matteo Renzis problemer skapte nye muligheter for ham.

– Han eier viktige medier, har store finansielle ressurser og han kan kommunisere. Han har en naturlig teft for folkemeningen i Italia. Han er på en måte selvbiografien til det postmoderne Italia, sier Panarari.

Lederen for partiet Lega Nord var for et år siden på en samling med andre høyreradikale partier i Koblenz, med innvandringsfiendtlig agenda.

Mediemogulen, som gjerne omgir seg med kvinner som er mange tiår yngre, fremstiller seg nå som Italias bestefar, «nonno», ifølge The New York Times, og har blant annet lovet gratis gebiss til alle eldre som trenger det.

Berlusconi kan ikke selv bli statsminister selv om Forza Italia skulle bli størst av høyrepartiene. Han har i stedet pekt på partifelle og gammel allierte Antonio Tanjani, som er president i Europaparlamentet.

– Berlusconi sikrer sine egne interesser. Han vil ha en fot eller to i døren og være en nøkkelspiller for en eventuell ny regjering, sier Strazzari.

Silvio Berlusconi ønsker at Antonio Tanjani, som i dag er president i Europaparlamentet, skal bli statsminister i Italia om sentrum-høyre-koalisjonen blir størst.

Innvandringsfiendtlige

Både Panarari og Strazzari peker på at Berlusconi har stor appell blant mange eldre i Italia. De er ivrige tv-seere og ser på tv-kanalene til Berlusconi. Der fokuseres det, ifølge Strazzari, uforholdsmessig mye på kriminalitet blant asylsøkere og andre innvandrere, selv om krimraten går ned. Det utnyttes i valgkampen.

De to høyrepartiene som Berlusconis Forza Italia vil samarbeide med, er det høyrepopulistiske og sterkt innvandringsfiendtlige og euroskeptiske La Lega (Lega Nord) og det nasjonalistiske høyrepartiet Italias Brødre, som har røtter tilbake til Italia under fascismen.

La Lega har kvittet seg med ordet «nord» for å få appell utover Nord-Italia. Men med Matteo Salvini som leder har de også dreid partiet i en fremmedfiendtlig og rasistisk retning, mener Panarari.

Professor Roberto D`Alimonte mener årets valg kan gi et nytt politisk landskap i Italia, med protestbevegelsen Femstjernersbevegelsen som største parti og nydreining for det gamle separatistpartiet Lega Nord.

– Alle endringer er fulle av selvmotsigelser. Vi har en blanding av nytt og gammelt. Og Berlusconi er det gamle, sier D`Alimonte.

Les mer om

 1. Silvio Berlusconi
 2. Italia
 3. Europa
 4. Innvandring