Erdogan og Netanyahu i verbal gjørmebryting over Jerusalem

ISTANBUL (Aftenposten): Skjellsordene hagler mellom Tyrkia og Israels statsministre. Det skjøre vennskapet mellom de to landene har fått et skudd for baugen av Donald Trumps Jerusalem-erklæring.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Israels statsminister Benjamin Netanyahu hamrer løs på hverandre i krangelen om Jerusalems status.

Knappe 1,5 år etter at Tyrkia og Israel så ut til å ha funnet tonen etter et årelangt fiendskap, er de to landenes markante ledere i ordkrig med hverandre.

Bakgrunnen er Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad onsdag i forrige uke.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kalte søndag Israel for «en invasjonsstat» og en «terrorstat».

Onsdag omtalte han landet med de samme ordene da han åpnet et toppmøte i Samarbeidsorganisasjonen for islamske land (OIC) i Istanbul.

De avholder et ekstraordinært møte som følge av Trumps omstridte anerkjennelse. Under møtet ba Erdogan verdenssamfunnet om å anerkjenne Øst-Jerusalem, som Israel har okkupert siden 1967, som Palestinas hovedstad.

Netanyahu: – Han hjelper terrorister

Da Erdogan tok ordene «invasjonsstat» og «terrorstat» i sin munn søndag, var kom Israels statsminister Benjamin Netanyahu med et svar som sto i stil med den tyrkiske lederens utspill.

– Jeg er ikke vant til å bli belært om moral fra en leder som bomber kurdiske landsbyer i sitt eget Tyrkia, som fengsler journalister, hjelper Iran med å omgå internasjonale sanksjoner og som hjelper terrorister, inkludert i Gaza, med å drepe uskyldige mennesker, sa Netanyahu under en pressekonferanse han holdt i Paris sammen med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Israelske sikkerhetsstyrker brukte søndag tåregass for å hindre palestinske demonstrasjoner i Betlehem på Vestbredden.

Erdogan med nye verbale angrep

Det fikk ikke Erdogan til å roe seg.

– Med beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, så har USA blitt medvirkende til blodbadet, sa Erdogan mandag ifølge Hurriyet.

Tyrkia var en gang Israels eneste muslimske allierte. Men de diplomatiske forbindelsene mellom dem brøt sammen etter at israelske kommandosoldater skjøt og drepte åtte tyrkere og en amerikaner med tyrkisk avstamning som var om bord på et skip som forsøkte å bryte den israelske blokaden av Gaza i 2010.

Forholdet ble normalisert igjen i juni i fjor. Det ble snakket varmt om en mulig bygging av en gassrørledning fra Israel til Tyrkia.

Netanyahu håper på europeisk støtte

Trumps beslutning, som også skal innebære en fremtidig flytting av USAs ambassade til Jerusalem, har ført til opptøyer på Vestbredden, i Gaza og i Jerusalem. Han har møtt motstand fra den arabiske og muslimske verden, fra Russland og fra Europa.

Likevel hevdet Benjamin Netanyahu at de europeiske landene vil følge etter USA og anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

– Jeg tror at alle, eller de fleste, av Europas land vil flytte sine ambassader til Jerusalem og anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, sa Netanyahu ifølge Reuters.

EUs utenrikspolitiske sjef, Federica Mogherini, tok mandag imot Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Brussel.

– Dette er bra for fredsforhandlingene

Han hevdet også at den amerikanske beslutningen ikke er noen hindring for fredssamtaler med palestinerne, heller motsatt, «fordi å anerkjenne realitetene er grunnlaget for fred».

– Det er på tide at palestinerne anerkjenner den jødiske staten og anerkjenner at den har en hovedstad. Det heter Jerusalem, sa Netanyahu i Brussel.

På onsdagens toppmøte avviser Palestinernes president Mahmoud Abbas at en slik anerkjennelse vil føre til fred.

– Jerusalem er og kommer alltid til å forbli hovedstaden i den palestinske stat. Det kommer ikke til å bli noen fred eller stabilitet uten, sa Abbas.

EUs utenrikspolitiske sjef, Federica Mogherini, har i forkant av møtet uttalt at EU ville forholde seg til den internasjonalt anerkjente konsensus om Jerusalem. Selv Tsjekkia, som står Israel nært, har advart om at Trumps utspill er uheldig for fredsforhandlingene.

Storbritannia har forsikret om at de ikke har noen planer om å flytte sin ambassade. Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt at han og Erdogan vil forsøke å få amerikanerne til å omgjøre sin beslutning.