Nytt toppmøtedrama i natt: Hverken julefred eller brexitløsning i sikte for Theresa May

BRUSSEL (Aftenposten): Theresa May fikk noen små, simple EU-gaver med seg tilbake til London i natt. Men det redder hverken julefreden eller brexitkrigen.

Theresa May blir mer og mer venneløs i Brussel.

Rett over midnatt natt til fredag avsluttet EUs toppledere første dag av toppmøtet.

Da ble det klart at Theresa Mays innstendige blanding av bønner og trusler var mottatt, men ikke forstått.

Det var det brutale budskapet fra EUs toppledere i natt.

På en avsluttende pressekonferanse rett over midnatt sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker:

– Jeg finner det ubehagelig at det er dannet seg et inntrykk av at det er EU som skal foreslå løsninger. Det er Storbritannia som forlater EU.

– Jeg har innimellom problemer med å forstå min egen sinnstilstand. Men jeg har enda større problemer med å forstå den britiske statsministerens sinnstilstand, la han til.

Det sier det meste om den dårlige stemningen som nå er mellom partene.

Theresa May gjorde et nytt forsøk på å forklare EU at hun trenger nye forsikringer.

Et realt spark bak

Nærmest før nattens pressekonferanse var over, eksploderte britiske medier i unison enighet om at Theresa May var ydmyket – igjen. Peter Foster, Daily Telegraphs Europa-redaktør, skriver i en tweet at kveldens erklæringer var et realt spark bak til Theresa May.

Erklæringene som var jobbet frem gjennom kvelden, endte i en utvannet tekst som ikke kom britene i møte på noen punkt, mente han.

BBCs politiske redaktør, Laura Kuenssberg, fulgte opp med likelydende ordlyd: «Sterke og uhjelpsomme ord fra EU-kommisjonens president i natt»:

–Ydmykelsen fra Salzburg om igjen!

Theresa May ble vist en kald skulder på dette toppmøtet i Salzburg.

Nå snakkes det allerede om at nattens møte er «Salzburg all over again». Dette henviser til toppmøtet i Østerrike i høst, et av EU-historiens mest dramatiske og ydmykende toppmøter, sett med britiske øyne.

Da følte britene seg ydmyket og dolket i ryggen.

– Britene føler seg fanget i en felle

Tidligere på kvelden så det langt lysere ut. Da ble Theresa May møtt med sympati etter denne bønnen:

Hvis vi skal sikre et flertall i parlamentet, må vi klare å snu forestillingen om at reserveløsningen som nå gjelder mellom Irland og Nord Irland er en felle som Storbritannia ikke kommer seg ut av.

Theresa May kjempet om oppmerksomheten på torsdagens EU-toppmøte. Nok en gang måtte EUs toppledere sette brexit øverst på agendaen.

Ifølge den britiske statsministeren finnes det et flertall i Underhuset som ønsker å få en avtale på plass med EU.

Men da må det komme på plass nye politiske – og helst juridiske – forsikringer om at Storbritannia ensidig kan avslutte den omstridte reserveløsningen som regulerer grenseforholdene mellom Irland og Nord Irland.

Det vil EU aldri gå med på, men torsdag kveld kom signaler om at EU vil vurdere å gjøre den omstridte grenseløsningen, som også binder Storbritannia til EUs tollunion, tidsbegrenset.

Les også

Storbritannia er svekket og isolert. Gamle venner har vendt dem ryggen. | Øystein K. Langberg

– Jeg trenger hjelp

Torsdagens besøk i Brussel var Theresa Mays andre denne uken.

Etter at hun trakk i nødbremsen og avlyste tirsdagens planlagte brexit-avstemning i Parlamentet, dro hun til europeiske hovedsteder i håp om å få noen flere innrømmelser fra EU.

Men utfallet av denne rundturen var magert. Og ikke nok til å roe rebellene på hjemmebane. For da hun returnerte til London natt til onsdag, fikk hun beskjed om hennes eget parti hadde bestemt seg for å stille mistillit mot henne.

Det overlevde hun, men et stort mindretall i hennes eget parti har ikke lenger tillit til henne.

Det var derfor en sterkt svekket Theresa May som torsdag igjen måtte be om taletid på EU-toppmøtet.

Les også

Theresa May overlevde mistillitsforslaget. Men over en tredjedel av partigruppen stemte mot.

Theresa May står fortsatt alene. Britenes stadige forsøk på omkamper irriterer europeiske ledere.

Åpner for nye samtaler etter jul

– Jeg trenger hjelp for å komme over målstreken på hjemmebane. Det var hennes bønn til EU-lederne da hun ankom Brussel torsdag kveld.

Det kommer hun ikke til å få. Men det EU nå skal være villig til, er å åpne for nye samtaler på noen få helt avgrensede områder. Og EU skal være villig til å utarbeide noen separate politiske erklæringer og såkalte annekser til avtalen.

Sebastian Kurz, Østerrikes unge kansler, leder formannskapet i EU med hard hånd dette halvåret. Det skinner igjennom at han og de øvrige EU-lederne sliter med å forstå hva britene egentlig ønsker.

Forvirret

EU-lederne er også forvirret fordi de ikke helt forstår hva Theresa May egentlig ber om og hva hun egentlig trenger for å vinne over opposisjonen i Parlamentet.

Ikke alle argumentene brexit-supportere ber om virker rasjonelle, sa Østerrikes kansler, Sebastian Kurz under toppmøtet. Østerrike leder EU-formannskapet dette halvåret.

Litauens president, Dalia Grybauskaite, tok en mer ironisk tone: «Brexit-juleønske: Bestem dere for hva dere virkelig vil ha, og julenissen vil levere», tvitret hun.