Sylvi Listhaug ber Arbeiderpartiet lære av sitt danske søsterparti

Sosialdemokratene i Danmark vil gjøre det umulig å søke asyl på dansk jord. Søknader må leveres inn i leire for eksempel i Afrika. Sylvi Listhaug sier hun vil vurdere de danske forslagene.

Mette Frederiksen overtok som leder for Socialdemokratiet (før Socialdemokraterne) etter Helle Thorning-Schmidt i 2015 og har strammet inn partiets innvandringspolitikk.

Lederen for Aps danske søsterparti Mette Frederiksen kaller integrering for den største utfordringen i det danske samfunnet nå.

Mandag la hun frem en liste med nye forslag til utlendingspolitikk under overskriften «Rettferdig og realistisk».

– Vi har i mine øyne fått for mange ikke-vestlige inn i vårt samfunn. Når jeg som sosialdemokrat vil finne løsninger, er mitt beste råd å regulere igjen, sa Fredriksen i sin tale til den nordiske arbeiderkongressen Samak tirsdag, skriver ABC Nyheter.

– Vi har skapt verdens beste samfunn og må ikke sette det på styr med for mange ikke-vestlige innvandrere, sa Fredriksen, med Ap-leder Jonas Gahr Støre på første benk, til Samak-årsmøtet.

Justisminister Sylvi Listhaug ber norske Ap lære av sitt danske søsterparti.

Listhaug til Støre: Lær av danskene

Norges justisminister Sylvi Listhaug (Frp) oppfordrer Arbeiderpartiet til å lære av sitt danske søsterparti.

Hun skriver i en e-post til Aftenposten at de vil vurdere «alle forslag til en restriktiv innvandringspolitikk som holder antallet asylsøkere uten beskyttelsesbehov på et lavest mulig nivå».

– Som det fremgår av regjeringsplattformen er en av mulighetene vi må se på å, sammen med EU, opprette asylsentre utenfor Europa, skriver Listhaug.

– Jeg håper først og fremst at Arbeiderpartiet, som har vært ute og bruset med fjærene i det siste, lærer av sitt søsterparti i Danmark, slik at vi kan få flertall for flere innstramninger. Sist Ap mente noe konkret om asylpolitikk endte det opp med liberalisering for afghanske menn uten beskyttelsesbehov», skriver hun.

Listhaug anklager også Arbeiderpartiet for å ha ført en innvandringspolitikk som har satt det norske velferdssamfunnet under «enormt press» og ber Ap lytte til sitt danske søsterparti.

Ap: Frp forsøker å splitte

Masud Gharahkhani, innvandringspolitisk talsperson Arbeiderpartiet, er lett oppgitt over det han mener er Listhaugs forsøk på å oppkonstruere en uenighet som ikke finnes:

– Vi avviser ikke mottakssentre i andre land, men dette må skje i samarbeid med resten av Europa, og ikke som et norsk eller dansk initiativ alene. Dessverre virker det igjen som om Listhaug er mest opptatt av hvordan hun og Frp fremstår, enn å ta ansvar og finne samlende løsninger. Og hva mener egentlig regjering om dette?

Gharahkhani er lite imponert over Listhaugs egne resultater:

– Det er greit å minne om at også på Sylvi Listhaugs vakt har det kommet mange, så hun har et ansvar for dette. Når det er sagt er det slik at Arbeiderpartiet står for en streng, rettferdig og human innvandringspolitikk. Dette handler også om å ha kontroll ved grensene for å kunne beskytte asylinstituttet. Når vi i forrige uke forslo en innstramninger på familiegjenforening, har ikke Frp støttet dette forslaget.

Her er noen av forslagene fra de danske sosialdemokratene:

  • Det skal ikke lenger være mulig å søke om asyl i Danmark ved å melde seg ved grensen. I stedet vil Danmark opprette mottakssenter i tredjeland utenfor Europa, hvor de vil få saken behandlet.
  • Danmark vil kun motta flyktninger fra FN-leire. I dag tar Danmark ikke imot kvoteflyktninger.
  • Det skal settes et tak på hvor mange ikke-vestlige utlendinger Danmark kan ta imot. Taket skal begrenses av hvor mange politikerne mener de kan integrere.
  • Det skal stilles strengere krav til språk, utdannelse, arbeid og kjennskap til Danmark for dem som får familiegjenforening.
  • Det skal lages en tiårsplan for å sikre at ingen boligområder, skoler eller utdanningsinstitusjoner har mer enn 30 prosent ikke-vestlige innvandrere og etterkommere.
  • Flere skal hjelpes i nærområde. De vil at det lages en marshallplan for hjelp til Afrika.
  • Barn skal automatisk innskrives i barnehage.

Socialdemokratiet er det største opposisjonspartiet i Danmark, men forslagene som ble lagt frem mandag har alt skapt splittelse blant partiene i den røde blokken i dansk politikk.

Partileder Mette Frederiksen får også kritikk av regjeringspartiet Venstre, mens det innvandringskritiske partiet Dansk Folkeparti forslagene bør gjennomføres med en gang.

Under flyktningkrisen i 2015 kom mange flyktninger og migranter landeveien til Danmark. Nå vil sosialdemokratene at det ikke lenger skal være mulig å søke asyl på grensen.

Vinner velgere fra høyresiden

Professor Kasper Møller-Hansen ved Københavns universitet sier at de danske sosialdemokratene har beveget seg mot en strammere innvandringspolitikk helt siden Mette Frederiksen overtok som partileder etter Helle Thorning-Schmidt.

– Det synes å ha båret frukter når man ser på meningsmålingene. Sosialdemokratene flytter stemmer fra borgerlig side. Det er nå rødt flertall, sier Møller- Hansen.

Valgforskeren ser utspillene som et forsøk på å sette dagsorden og komme statsminister Lars Løkke Rasmussen i forkjøpet. Han lovet å rive gettoer i sin nyttårstale og varslet et asylutspill denne våren.

Mette Frederiksen talte på Aps landsmøte i fjor vår.

Anklages for å være urealistisk

Det mest radikale av forslagene er, ifølge professoren, å frata folk rett til å søke asyl ved Danmarks grense og å opprette asylsentre utenfor landet. Flere forskere og hjelpeorganisasjoner mener det er helt urealistisk at for eksempel nordafrikanske land skal være villige til å ha danske asylsentre hos seg.

– Dette vil være en klar omlegging av dansk asylpolitikk hvis det blir realisert. Det vil skille seg ut i Europa, sier migrasjonsforsker Jan-Paul Brekke ved Institutt for samfunnsforskning.

Han sier at Norge, Sverige og Danmark har fått likere asylpolitikk etter den store flyktningbølgen i 2015, der spesielt Sverige tok imot mange asylsøkere.

Han peker på at flere av de danske forslagene, som å ha asylsentre utenfor landets grenser, har vært luftet før i Europa, men har aldri blitt gjennomført.

– Australia har flyttet ut saksbehandlingen av asylsøknader. Alle som kommer sjøveien, blir snudd og sendt til land som Australia har avtale med. Men det blir utfordringer når det blir problemer i leirene, i land som de ikke har kontroll over, sier Brekke.

«Hjelpe dem der de er»

Han peker på at det kan bli svært vanskelig å få til for eksempel i Nord-Afrika. Men Brekke sier at diskusjonen om å gjøre mer for flyktninger i nærområdene, «hjelpe dem der de er», går i flere europeiske land og at det er mye snakk om «regionale løsninger» i Europa for tiden.