Verden

Video av unge Trump-tilhengere som omringer urfolksaktivist vekker sterke reaksjoner i USA

En gruppe skoleelever har fått kritikk for det mange tolker som trakassering av en eldre urfolksaktivist. Det har vekket sterke motreaksjoner.

En video som tilsynelatende viser en konfrontasjon mellom ungdommer og urfolk vekker reaksjoner på internett.
  • Hanne Christiansen
    Hanne Christiansen
    Korrespondent i Midtøsten
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Fredag gikk flere tusen anti-abortdemonstranter i tog i Washington under slagordet «March for Life».

Samtidig ble det for første gang arrangert en marsj for urfolks rettigheter, ved navn «Indigenous People’s March», ikke langt unna.

Videoer fra demonstrasjonene som ble lagt ut i sosiale medier fredag, har skapt sinne – og sterke motreaksjoner.

Video viste ungdom som omringet urfolksaktivist

Videoen som først ble sirkulert viser flere titall unge menn, mange av dem iført Trumps «Make America Great Again»-capser, som tilsynelatende omringer en eldre urfolksaktivist.

Gruppen, som skal ha deltatt i anti-abortmarsjen, klapper og roper slagord mens den eldre mannen spiller på en tromme og synger.

Mange reagerer på det de mener er hånende og trakasserende oppførsel fra ungdommene. Spesielt én av elevene, som sto svært tett opptil ansiktet på urfolksaktivisten, får sterk kritikk på internett.

Katolske skoleelever og krigsveteran

Ifølge flere nettsteder tilhører de unge mennene en katolsk videregåendeskole i Kentucky, som er på klassetur til Washington.

Urfolksaktivisten er blitt identifisert som Nathan Phillips, en veteran fra Vietnamkrigen og tidligere direktør i organisasjonen Native Youth Alliance.

I en video lagt ut i sosiale medier lørdag, kommenterer Phillips hendelsen.

Han hevder han hørte ungdommene rope «Bygg muren!».

Gikk bort til ungdommene først

Søndag har imidlertid nye videoer fra hendelsen sirkulert i sosiale medier.

De viser at det var Phillips som først gikk bort til skoleelevene, som allerede ropte og sang mens de ventet på bussen på trappene foran Lincolnmonumentet.

Nye videoer viser også andre grupper som kommer til og roper skjellsord til ungdommene.

Et nyhetsanker hos en TV-kanal i Cincinnati har søndag lagt ut en melding fra en av elevene som var til stede, som forsvarer seg og hevder gruppens oppførsel ikke hadde noe med urfolksaktivistene å gjøre.

Sterke reaksjoner

Videoene har rukket å spre seg i sosiale medier, og mange reagerer med sinne.

Prest og redaktør for det kristne tidsskriftet America Magazine, James Martin, skriver på Twitter at elevenes oppførsel ikke gjenspeiler katolske eller kristne verdier.

Filmregissør Ava Du Vernay og kongresskvinne Deb Haaland er også blant dem som har uttrykt sin støtte til Phillips på Twitter.

Samtidig uttrykker mange støtte til skoleelevene, som flere mener er blitt urettmessig hengt ut.

Trump fikk kritikk av urfolk

Andre har påpekt at hendelsen skjedde bare dager etter at Donald Trump fikk kritikk for å bruke referanser til urfolk for å latterliggjøre den demokratiske presidentkandidaten Elizabeth Warren.

Trump har flere ganger referert nedlatende til Warren som «Pocahontas», på bakgrunn av at hun har hevdet at hun har avdekket at hun har aner fra urfolk ved hjelp av en DNA-test.

If Elizabeth Warren, often referred to by me as Pocahontas, did this commercial from Bighorn or Wounded Knee instea … https://t.co/iBFJ5jsr2F

Les mer om

  1. Urfolk
  2. Rasisme
  3. Donald Trump
  4. USA