Verden

Innbyggerne må ut med 30 kroner literen for bensin. Nå eskalerer protestene i Zimbabwe.

12 mennesker har hittil mistet livet i demonstrasjonene mot det kraftige prishoppet på drivstoff i Zimbabwe.

Bensinpumpene i Zimbabwes hovedstad, Harare, er tomme.
 • Inger Lise Hammerstrøm
  Inger Lise Hammerstrøm
  Journalist

Over natten økte Zimbabwes president, Emmerson Mnangagwa, bensinprisene fra 10,66 til 28,46 kroner literen. Dermed har Zimbabwe verdens dyreste bensin.

Dette er bare en av flere konsekvenser av landets nye hyperinflasjon. Politikernes tiltak har vært fåfengte. Siden i fjor høst har landets innbyggere måttet punge ut med astronomiske summer for basisvarer som frokostblanding og bleier.

Frustrerte innbyggere i Harare protesterer mot myndighetenes prisøkning på bensin.

Men det var da presidenten bortimot tredoblet bensinprisene at demonstrasjonene for alvor tok til. Siden mandag i forrige uke er minst 12 mennesker drept, 78 blir behandlet for skuddskader og ytterligere 242 er innlagt på sykehus med andre skader etter demonstrasjonene. Det opplyste menneskerettighetsorganisasjonen The Zimbabwe Human Rights Forum til Bloomberg lørdag.

600 er arrestert i protestene mot prisøkningen, ifølge AP.

Det hjalp ikke på uroen at presidenten tanket opp privatflyet sitt og dro til Russland.

«Ønsker seg bedre liv og verdighet»

«Zimbabwe brenner mens Emmerson Mnangagwa spiser kake i Dreamlineren sin. Hvis jeg var ham, ville jeg avlyst turen og håndtert misnøyen», skriver advokaten Fadzayi Mahere på twitter.

«Alt zimbabwere ønsker seg, er et bedre liv og verdighet – ikke en regjering som forventer at folk skal holde ut mens de svømmer i luksus», fortsetter hun.

Hvor mye hjelp det er i Putins utstrakte hånd, er usikkert. Økonomiprofessor tror den russiske presidenten er ute etter å skaffe seg naturressurser hos kriserammede Zimbabwe.

Om Russland-turen skriver Mnangagwa på sin Facebook-status at målet er å få til avtaler som vil gi økonomien «en sårt tiltrengt boost».

Professor i økonomi ved Universitetet i Oslo (UiO) Halvor Mehlum har studert Zimbabwes økonomiske reformer. Han tror russerne har baktanker.

– De kommer ikke til å få til en avtale med Russland uten å gi noe tilbake, som tilgang til naturressurser, sier Mehlum.

Mnangagwa skulle etter planen deltatt på næringslivstoppmøtet i Davos denne uken. Søndag kunngjorde han på Twitter at han etter en svært produktiv uke med møter om investeringer og bilateral handel i stedet velger å dra hjem.

Finansminister Mthuli Ncube vil representere Zimbabwe i Davos. Selv velger presidenten å dra hjem for å få landet opp å gå igjen og sørge for ro og stabilitet, skriver Mnangagwa i twittermeldingen.

Folk hamstrer bensin så snart pumpene fylles opp.

Sist Zimbabwe var rammet av hyperinflasjon, var i 2008. Krisen ble til slutt løst med å skrinlegge landets egen valuta. Siden da har zimbabwere handlet med amerikansk eller annen utenlandsk valuta.

Men nå er det snart tomt for amerikanske dollar, som er den foretrukne valutaen for internasjonale handelspartnere. Siden i fjor høst har folk møtt tomme butikkhyller og skyhøye priser på de få tilgjengelige matvarene.

 • Les også: Zimbabwe innfører ny valuta

Over 400 kroner for en pakke bleier

– Dette er helt meningsløst, utbrøt Zimbabwes finansminister Mthuli Ncube til The Economist i oktober i fjor.

Han sto foran bleiehyllen på en dagligvarebutikk helt forskrekket over prisnivået. 49 dollar (420 norske kroner) måtte man ut med for en pakke bleier. Det var nesten en dobling fra uken før, da de kostet 23 dollar (197 kroner). En pakke Choco Pops, frokostblanding, koster 20 dollar (171 kroner).

Køene foran matvarebutikkene er lange.

Manglende skatteinntekter er kort fortalt årsaken til at staten nå har bedt Zimbabwes sentralbank om å trykke opp mer av den lokale valutaen, zollar.

Landet har i stor grad mye uformell økonomi, og statskassen får null igjen for pengene som er i omløp i denne økonomien.

En annen utfordring er at landet har operert med to valutaenheter, dollar og zollar.

– I frykt for at den lokale valutaen skal bli devaluert ruger folk på den «gode» valutaen, i dette tilfellet den amerikanske dollaren, sier Mehlum.

Les også

Ett år etter at kuppjubelen sto i taket: Politikere nektet å reise seg for presidenten. Endte på sykehus.

Skatt på mobil betalingsløsning

I oktober 2018 introduserte finansminister Mthuli Ncube, ifølge the Economist, to reformer for å forsøke å unngå en ny inflasjon:

 • 2 prosent skatt på inntekten av elektroniske transaksjoner
 • Delte inn i «gode» og «dårlige» kontoer. Kontoer med dollar er gode, kontoer med zollar er dårlige.

Mehlum beskriver de elektroniske transaksjonene som Zimbabwes «Vipps-løsning».

– Skattlegging av disse er selvfølgelig fristende, og det ligner litt på å innføre en merverdiavgift.

Han beskriver metoden som kinkig.

– Når en vare skifter hender mange ganger, fra bonde til oppkjøper til grossist og til detaljist og til slutt kunde, legges det på 2 prosent for hver gang, forklarer han.

Stenger internett-tilgangen i landet

Fredag meldte Reuters at Zimbabwes største internettleverandør, Econet, var blitt beordret å stenge internett-tilgangen inntil videre beskjed var gitt.

Pastor og aktivist Evan Mawarire (til høyre) er blant de 600 som er arrestert i protester i Zimbabwe denne uken.

Internett ble stengt to dager tidligere i uken. Kritikere har ifølge nyhetsbyrået hevdet at regjeringen ville forhindre at bilder av den hardhendte håndteringen av demonstranter ble spredt.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Han kjøpte biler, dyre klokker og en leilighet i Spania. Nå vil påtalemyndigheten inndra formuen.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5