Røde Kors: Katastrofen i Jemen stanses ikke med nødhjelp

FN ber om nær 24 milliarder kroner til krigsherjede Jemen under giverlandskonferansen i Genève. Men Røde Kors mener at katastrofen ikke løses med nødhjelp.

Nylig la aktivister ut 5000 blomster utenfor kongressbygningen i Washington for å minnes de 5000 barna som er drept i saudiledede angrep i Jemen. Aksjonen fant sted 19. mars.

Det er Sveits og Sverige som sammen med FN har invitert til konferansen tirsdag.

Blant deltagerne er utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) som også har avtalt et møte med FNs generalsekretær António Guterres.

Men ifølge Røde Kors trengs det først og fremst en løsning på konflikten for å bøte på den dramatiske situasjonen Jemens befolkning befinner seg i.

– For hver dag som går uten en løsning på konflikten, blir situasjonen verre. Folk dør av sykdommer som kan forhindres, mangel på mat, vann og strøm. Sykdommer som kolera kan forebygges, men i Jemen har det vært over én million tilfeller, fordi krigen har ført til kollaps i helsetilbudet, sier generalsekretær Bernt G. Apeland

En gutt som lider av alvorlig underernæring fotografert på et sykehus i Hodeidah høsten 2016.

Millioner mangler mat

Etter en nesten tre år med krig trenger nesten 80 prosent av Jemens 27 millioner innbyggere humanitær hjelp. Nesten 18 millioner mangler sikker tilgang på mat, og over 8 millioner står i fare for å sulte.

Kampene på bakken, luftangrep fra den saudiledede koalisjonen, ødelagte sykehus og infrastruktur bidrar også til sivilbefolkningens enorme lidelser.

Konflikten i Jemen sto først mellom ulike lokale politiske grupperinger og klaner, men utviklet seg etter hvert til å bli en stedfortrederkrig der Saudi-Arabia og flere andre sunnimuslimske stater gikk til angrep på de Iran-vennlige houthi-opprørerne.

Anklager Iran

Saudi-Arabia, som blant annet får etterretningsstøtte av USA, fremholder at houthiene får militær støtte av Iran, noe Iran benekter.

Det var i mars 2015 at Saudi-Arabia innledet luftkrigen mot houthi-opprørerne. Houthiene hadde da tatt kontroll over hovedstaden Sana noen måneder tidligere og var på vei sørover mot havnebyen Aden, som var blitt den nye basen til den internasjonalt anerkjente regjeringen.

Også før krigen brøt ut var Jemen regnet som ett av de fattigste landene i Midtøsten.

Krigen i Jemen har ført til enorme materielle ødeleggelser. Dette bildet viser skadene etter at saudiske fly angrep hovedstaden Sanaa i august 2017.

Stans i våpeneksport

Norge stanset i begynnelsen av året all eksport av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater, som deltar i den saudiledede koalisjonen.

Norske våpenprodusenter solgte i 2016 våpen, ammunisjon og annet militært materiell for over 100 millioner kroner til landet, som sammen med Saudi-Arabia og flere andre land anklages for krigsforbrytelser i Jemen.

Tyskland har også stanset salg av alt militært utstyr til land som er involvert i krigen i Jemen.

I USA har imidlertid president Donald Trump flere ganger skrytt av de store våpensalgene til Saudi-Arabia. Nylig ga Trump-administrasjon grønt lys til salg av militærutstyr for 1 milliard dollar til landet, deriblant 6500 missiler.