Verden

- Putin styrer borgerkrigen i Ukraina

Sjansen for å få fred i Ukraina er nå minimal. Isteden vil det bli en fastlåst konflikt som ulmer i mange år fremover, mener eksperter. - Borgerkrigen i Ukraina er et teater med enkelte lokale skuespillere, men Russlands president Vladimir Putin har regien, hevder tysk forsker.

I september inngikk myndighetene i Kiev og separatistene i Øst-Ukraina en våpenhvile, men fortsatt raser krigshandlingene. Det siste halve året er over 4000 mennesker drept ifølge FN. Særlig har det vært harde kamper om flyplassen i Donetsk. Foto: Dmitry Lovetsky

 • Per Kristian Aale
  Per Kristian Aale

I september ble det inngått våpenhvile mellom myndighetene i Kiev og opprørerne i Donbass i Øst-Ukraina, men fortsatt raser kampene. Onsdag ble to tenåringer drept da de ble truffet av en artillerigranat mens de spilte fotball utenfor en skole i Donetsk. Ifølge FN har over 4000 mennesker mistet livet det siste halve året, flere hundre de siste to ukene.

I februar ble den russiskvennlige presidenten Viktor Janukovitsj veltet, og måneden etter invaderte Russland Krim og annekterte den ukrainske halvøya. Like etter startet kamphandlingene i Øst-Ukraina. Luhansk og Donetsk som utgjør Donbass, har erklært seg som uavhengige republikker.

Putin fremholder at det er en intern ukrainsk borgerkrig. Den anerkjente tyske forskeren Andreas Umland hevder at det slett ikke er noen borgerkrig, men at det er Russland som har skapt og styrer denne konflikten.

— I Øst-Ukraina har vi et teater med borgerkrig der noen av skuespillerne er lokale, men det hele styres fra Moskva. Det er en konspirasjon, sier Umland.

Russlands president Vladimir Putin Foto: Ivan Sekretarev

Krigen kom fra intet

Han peker på at en separatistisk borgerkrig ville hatt en politisk forhistorie med lokale politikere, kongresser som erklærer ønsker om løsrivelse, organisasjoner og partier. Det burde også ha vært en forhistorie med voldelige politiske hendelser.

— Borgerkrigen har ingen forhistorie. Plutselig dukker det bare opp tungt bevæpnede soldater. Den separatistiske organisasjonen og de store ressursene de råder over, dukket opp fra ingen ting. Svaret er at det er Russland som har startet, organisert og styrer denne krigen.

Les også:

Les også

Stort flertall for pro-vestlige partier i Ukraina

Han peker på at selv ikke lokale innbyggere ante hvem separatistlederne var.

— Det er bisarre folk som bare dukket opp og ble statsminister for Donetsk. Lenge var det mer åpent hvordan Moskva sto bak da opprøret ble ledet av russerne Igor Girkin og Aleksandr Borodai.

Frem til august var den russiske statsborgeren Igor Girkin, kjent som "Strelkov", en sentral militær leder for opprøret i Øst-Ukraina. Han jobbet tidligere for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, og han er krigsveteran fra en rekke konflikter. Foto: Dmitry Lovetsky

Umland mener at Putin har vært dyktig til å spille på den misnøyen befolkningen i området hadde til regjeringen i Kiev, og at de utnyttet at den ukrainske staten er svak.

— Dette er ingen borgerkrig, men det er en fortsettelse av en politikk Russland har ført i mange år med å etablere utbryterrepublikker i tidligere Sovjet-stater.

Putin har ikke full kontroll

Han får delvis støtte fra Ukraina-forskeren Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

— Russland driver denne konflikten, men det betyr ikke at Kreml har full kontroll. Rundt halvparten av opprørssoldatene er lokale og har egne interesser.

Han mener at opprøret i Øst-Ukraina ikke hadde skjedd uten russisk støtte.

— Samtidig måtte det være noe å bygge på lokalt for at det skulle bli en krig, og det var det i Donbass-regionen. Likevel ville ikke dette opprøret ha vært levedyktig uten Russlands deltagelse. Ukraina hadde slått ned separatistene hvis ikke Russland hadde sendt inn store styrker i august.

Putin har sagt flere ganger at han ønsker at Donbass skal forbli en del av Ukraina, men Bukkvoll mener at Russland egentlig forsøker å etablere en utbryterrepublikk. Den russiske presidenten kaller dette området for Novorossija. De siste ukene er det laget en nasjonalsang, det er startet en prosess med å skrive historien til dette området. I tillegg bygger man opp en regulær hær. For en uke siden ble det arrangert valg i utbryterrepublikkene, og Russland anerkjente valget selv om det ikke var noen opposisjonskandidater, ingen stemmelister og ingen anerkjente valgobservatører.

— Putins mål ser ut til å være å etablere en utbryterrepublikk som kan ødelegge for Ukrainas reformprosess, og på den måten hindre at Kiev orienterer seg vestover. Mitt inntrykk er at Kreml trodde at opprøret skulle komme i store deler av Øst- og Sør-Ukraina, at det skulle bli kortvarig og at Kiev raskt skulle gå med på Moskvas krav. Det lykkes bare delvis. Opprøret ble mye mindre, og Ukrainas EU-integrering er ikke stoppet. Det virker ikke som at Putin helt vet hvordan han skal klare å tvinge Ukraina bort fra Vesten.

Klikk deg gjennom de største hendelsene i vår tidslinje:

Striden vil ulme i mange år

FFI-forskeren tror at det mest sannsynlige scenarioet er at man får en frossen konflikt som kommer til å blusse opp med ujevne mellomrom.

— Hverken på russisk eller ukrainsk side er det noe grunnlag for en politisk løsning. Russland har betalt så dyrt for denne konflikten at de ikke vil nøye seg med lite. Det er antagelig ikke nok at Ukraina sier nei til NATO, men Kiev kommer ikke til å gå med på å stoppe EU-integreringen eller gi Donbass vetorett over store deler av ukrainsk politikk, deriblant utenrikspolitikken. De store demonstrasjonene i Kiev handlet om å etablere et demokratisk samfunn etter vestlig mønster.

Frem til august var elektrikeren Aleksandr Zakhartsjenko helt ukjent for de fleste innbyggerne i Øst-Ukraina. Nå er han leder for den selverklærte utbryterrepublikken Donetsk. Foto: Dmitry Lovetsky

Han tror ikke at Russland ønsker ytterligere krigføring med Ukraina fordi det stemmer dårlig med den historien Putin forteller om at dette er en ukrainsk borgerkrig.

— Hvis det blir en opptrapping av krigføringen, må Russland gå massivt inn militært. Det blir vanskelig å skjule for den russiske befolkningen. Derfor gikk trolig Putin med på våpenhvileavtalen i september. Det er svært tungt for forsvaret å ta store tap når man ikke får anerkjennelse i samfunnet, og det får man ikke siden russiske soldater offisielt ikke er til stede i Ukraina.

 1. Les også

  Fra revolusjon til krig i Ukraina

 2. Les også

  Se, et demokratisk valg i det tidligere Sovjetunionen!

 3. Les også

  Her er effekten av Putins krigføring mot Ukraina

Les mer om

 1. Russland
 2. Ukraina

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dette er ikke McDonald’s. Det er det en helt spesiell grunn til.

 2. KULTUR

  Konflikten med Russland har skapt en etterlengtet ukrainsk identitet, mener Ukrainas ledende samtidsforfatter.

 3. VERDEN

  Separatistlederen i Øst-Ukraina drept i bombeattentat på kafé

 4. VERDEN

  Fredshåp eller en kapitulasjon for Russland? Presidentens nye grep skaper reaksjoner.

 5. VERDEN

  Kvinnen som ikke kom hjem fra butikken, er ett av tusenvis av ofre i Europas glemte krig

 6. VERDEN

  Ukraina nervøse før toppmøte: «Ikke snakk med Putin alene!» «Pass deg for KGB-triksene!»