Verden

Steve Bannon til Sverige for å støtte Sverigedemokraterna

Steve Bannon, som var Donald Trumps sjefstrateg inntil han fikk sparken, kommer til Sverige for å holde møter med Sverigedemokraterna (SD).

Steve Bannon under en tale han holdt i Zürich i Sveits tidligere denne måneden. Foto: AP/NTB scanpix

 • NTB

Det er den svenske avisa Dagens Nyheter som melder at Bannon, som regnes for å være hjernen bak Trumps valgseier, kommer til Sverige for å vise sin støtte til Sverigedemokraterna.

I et intervju med Dagens Nyheter er han ikke helt klar på når han har tenkt seg til Sverige. Men han sier han planlegger å tilbringe en del tid i Europa til våren og sommeren, og at han da helt sikkert vil komme til Sverige. Han regner med å besøke landet «ganske snart».

– Jeg kommer for å lære. Mitt hovedfokus er å bygge en grasrothær her i USA, men dere svensker står ved fronten av det som skjer. Den populistiske nasjonalistiske revolten mot etablissementet er blitt en dominerende del av europeisk politikk, sier han.

– Sverigedemokraterna er noe vi har studert nøye. Det skal de være klar over. De kom fra ingensteds, men ble et kraftfullt politisk parti, sier han videre.

– Men like viktig er at Sverigedemokraterna gikk fra noe som ingen respektabel person i Sverige ville forbindes med, til å bli et parti som mange mennesker er komfortable med å forbindes med, sier Bannon til Dagens Nyheter.

Han mener SD har greid å beholde sitt budskap om motstand mot etablissementet, samtidig som partiet har tatt avstand fra sine nynazistiske røtter.

Bannon tilbrakte nylig flere uker i Italia, Sveits og Frankrike. I et intervju med det konservative britiske tidsskriftet Spectator bekjente han sin fascinasjon for fascist-lederen Benito Mussolini, som styrte Italia da landet var alliert med Adolf Hitler under andre verdenskrig.

Trumps tidligere sjefstrateg har hyllet Ungarns nasjonalistiske statsminister Victor Orban og den italienske Femstjernersbevegelsen. I Lille i Frankrike talte han nylig til medlemmer av partiet Nasjonal front.

– La dem kalle dere rasister. La dem kalle dere fremmedfiendtlige. Bær slike anklager som en hedersbetegnelse, sa Bannon.

Les mer om

 1. Sverige
 2. Sverigedemokraterna
 3. Steve Bannon

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Fra Trump til Brussel. Steve Bannon vil hjelpe Europas høyrepopulister.

 2. VERDEN

  Kvinner prøver å ta makten fra menn, mener Steve Bannon. Selv synes han de bør vurdere å bli husmødre.

 3. VERDEN

  Ulf Kristersson stemt ned i Riksdagen

 4. VERDEN

  Måling viser hvem som støtter Trump i Europa

 5. VERDEN

  Det var ett av få land i Europa uten et høyrepopulistisk parti. Da unge migranter tok seg over grensegjerdene, snudde opinionen.

 6. VERDEN

  Han kalles Sverigedemokraternas sjef-ideolog. Det hele begynte da han møtte tre likesinnede på universitetet.