Verden

Bio tatt i ed som Sierra Leones president

Julius Maada Bio fra Sierra Leones folkeparti (SLPP) er landets nye president. Foto: Cooper Inveen / AP / NTB scanpix

Valgkommisjonen erklærte Julius Maada Bio (53) fra Sierra Leones folkeparti (SLPP) til vinneren av presidentvalget i landet. Natt til torsdag ble han tatt i ed.

  • og NTB

Opposisjonskandidaten Bio, som i noen måneder i 1996 ledet militærjuntaen som styrte landet, vant lørdagens valg med 51,81 prosent av stemmene, opplyste valgkommisjonen.

Kort tid senere ble han tatt i ed, sammen med den nye visepresidenten Mohamed Juldeh Jalloh. Dette er Bios andre forsøk på å bli valgt til president, i 2012 tapte han valget.

Denne gangen gikk det veien for den tidligere brigaderen, som slo Samura Kamara fra regjeringspartiet Hele folkets kongress (APC). 67 år gamle Kamara, som har vært utenriksminister siden 2012, fikk 48,19 prosent av stemmene.

Bio vant også så vidt første valgomgang 7. mars, etter et nærmest dødt løp. Han fikk 43,3 prosent og Kamara 42,7 prosent av stemmene.

Over 2,5 millioner mennesker, 81 prosent av de stemmeberettigede i landet, stemte.

Sierra Leone har drøyt 7 millioner innbyggere og er et av verdens fattigste land. Fra 1991 til 2002 herjet en blodig borgerkrig i landet, som kostet titusenvis av mennesker livet.

Les også

  1. Forgjengere har styrt et av Afrikas største imperier i tusen år. Spørsmålet om emiren kan føre den eldgamle byen inn i den moderne tid.

  2. Lønnen er lav, boforholdene elendige og toalettene uten dør. Likevel jubler Lindis Hurum

Les mer om

  1. Sierra Leone