Stadig flere selvmordsforsøk i overfylte leirer på Lesbos

Hver eneste uke forsøker flere unge å ta sitt eget liv i leirer for asylsøkere på den greske øya Lesbos, ifølge Leger Uten Grenser (MSF).

Tusenvis av asylsøkere lever under uholdbare forhold i Moria-leiren på den greske øya Lesbos, slår Leger Uten Grenser (MSF) fast.

Hjelpeorganisasjonen beskriver forholdene i de overfylte leirene som uhyggelige. Over 11.000 flyktninger og andre migranter er nå internert på øya, nærmere 9000 av dem i Moria-leiren som opprinnelig var ment å huse rundt 3000.

– Våre medarbeidere ser ukentlig flere tilfeller der tenåringer forsøker å begå selvmord eller skade seg selv, og vi må ofte rykke ut etter kritiske voldshendelser, i tilfeller der barn skader seg selv og der mennesker ikke har tilgang til akutt helsehjelp, opplyser Leger Uten Grenser.

Bare søndag ankom det 320 flere til Moria-leiren, og Leger Uten Grenser krever at noe blir gjort.

– Det er på høy tid at man straks evakuerer de mest sårbare til tryggere opphold i andre europeiske land, mener hjelpeorganisasjonen.

Moria-leiren på Lesbos huser nå over 9000 flyktninger og andre migranter som venter på å få sine asylsøknader behandlet. Leiren ble opprinnelig bygd for 3000. Dette bildet ble tatt våren 2016.

Uholdbare forhold

Hellas' migrasjonsminister Dimitris Vitsas medgir at forholdene i leirene på Lesbos er uholdbare, og i særdeleshet i Moria-leiren.

– Jeg skal være den første til å si at forholdene i Moria nærmer seg bristepunktet, sier han til Alpha Radio.

Les også

Frivillige i Hellas frikjent for å ha hjulpet flyktninger til Lesbos

Ifølge Vitsas er 3600 mennesker flyttet fra Moria siden juni, men 5700 andre har ankommet leiren i samme periode.

Bare i løpet av de to første ukene av september kom det 1500 nye migranter til Lesbos, der de må vente i månedsvis på å få asylsøknadene behandlet.

Barn skader seg selv, og tenåringer forsøker å ta sitt eget liv i den overfylte Moria-leiren på den greske øya Lesbos, ifølge Leger Uten Grenser (MSF). Leiren er omgitt av høye piggtrådgjerder. Dette bildet ble tatt våren 2016. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Kloakken flyter

– Det er ikke lenger plass, og de sover nå uten tak over hodet. De har ikke tilstrekkelig med mat, og de har ekstremt begrenset tilgang til legehjelp, konstaterer Leger Uten Grenser.

Kloakksystemet i leiren har brutt sammen, og vann fra tette rør oversvømmer telt og madrasser der barn ligger og sover. Flere av de ansatte i leiren har gått ut i streik i protest mot forholdene.

Bare de svakeste, de mest sårbare og de som har fått innvilget asyl, får lov til å forlate Lesbos og ta seg til det greske fastlandet.

Greske myndigheter ønsker å opprette enda flere leirer på øya, noe myndighetene på Lesbos motsetter seg.