Verden

Årboken fra videregående kaster nytt lys over dommer Kavanaughs fortid

Flere kvinner har anklaget Brett Kavanaugh for overgrep. Nå viser dommerens årsbokside fra videregående «respektløs oppførsel overfor kvinner,» sier hans medelever.

Denne uken vitner Brett Kavanaugh for Senatet om anklager om voldtektsforsøk. Samtidig dukker det opp stadig flere påstander om dommerens oppførsel overfor kvinner. Foto: CHRIS WATTIE / Reuters / NTB Scanpix

 • Julie Moon Fjell

Det er i avisen The New York Times at det kommer frem påstander om at Donald Trumps kandidat til høyesterettsdommer, Brett Kavanaugh, har oppført seg respektløst overfor kvinner. Det er flere av hans medelever fra tiden på Georgetown Preparatory School i Maryland USA som hevder dette.

Særlig begrepet «Renate Alumnius» får mye oppmerksomhet. Begrepet står blant annet skrevet sammen med et gruppebilde med Brett Kavanaugh og åtte andre fotballspillere, og skal være en referanse til Renate Schroeder. Hun var på den tiden student ved en skole i nærheten.

Brett Kavanaugh er president Donald Trumps kandidat til høyesterettsdommer i USA. Foto: JIM BOURG / Reuters / NTB Scanpix

Flere av Kavanaughs studievenner fra tenåringstiden mener begrepet «Renate Alumnius» dreier seg om at guttene skryter av «erobringer» og antyder til seksuell aktivitet med Renate Schroeder.

– De var respektløse, i hvert fall muntlig, overfor Renate, sier Sean Hagan, en student ved Georgetown Preparatory School.

Hagan beskriver seg selv som forferdet over måten Renate Schroeder ble behandlet på.

En annen av Kavanaughs studiekamerater, William Fishburne, forklarer at det rådet en kultur der kvinner på skolen ble betraktet som objekter. Løgner om seksuell aktivitet var ikke unormalt, ifølge Fishburne.

– Folk hevdet at de hadde gjort ting som de ikke hadde gjort, for å virke større enn de var, eldre enn de var, sier han.

Les også

Flere nye anklager mot Trumps dommer. Han er blitt like viktig for velgerne som Mexico-muren.

Signerte støtteerklæring

Flere av Kavanaughs venner fra skoletiden har antydet at hans oppførsel var kvinnediskriminerende.

Disse påstandene er særlig relevant i forbindelse med at den høyesterettsnominerte dommeren anklages for å ha forsøkt å voldta en elev fra en annen skole. Kvinnen, Christine Blasey Ford, skal vitne i en senatshøring førstkommende torsdag. Det samme skal Kavanaugh.

De første anklagene mot Kavanaugh ble raskt etterfulgt av et brev, signert 64 kvinner fra studietiden, som erklærer sin støtte til dommeren.

I brevet skrives det blant annet at han «oppførte seg hederlig og behandlet kvinner med respekt».

Renate Schroeder Dolphin var en av kvinnene som signerte brevet. Ifølge New York Times har hun i etterkant av dette fått vite om «Renate Alumnius»-begrepet og annet innhold i årboken.

Schroeder Dolphin ga følgende kommentar til The New York Times om situasjonen:

«Jeg fikk vite om disse årsboksidene for bare få dager siden. Jeg vet ikke hva «Renate Alumnius» betyr. Jeg kan ikke forstå hva som går gjennom hodene til 17 år gamle gutter som skriver slike ting, men antydningene er forferdelige, sårende og rett og slett usanne. Jeg ber for at døtrene deres aldri blir behandlet på denne måten. Utover dette har jeg ingen kommentar.»

Anklagene mot Brett Kavanaugh har ført til enorme protester i forbindelse med hans kandidatur til høyesterett. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB Scanpix

Les også

#Metoo-anklagene mot Trump-dommeren ryster Washington. Her er de viktigste spørsmålene nå.

– De kysset etter et skolearrangement

I en pressemelding forklarer Kavanaughs advokat Alexandra Walsh at forholdet mellom Kavanaugh og Schroeder Dolphin dreide seg om et kyss etter et skolearrangement.

– Språkbruken i Kavanaughs årbok refererer til det faktum at han og Schroeder Dolphin gikk på det skolearrangementet sammen, sier Walsh.

Schroeder Dolphin sier på sin side at de ikke kysset hverandre.

– Han må ha forvekslet meg med en annen, sier hun.

Les også

Anklagene mot Kavanaugh har utløst metoo-storm

Brett Kavanaugh og Ashley Estes Kavanaugh stilte til intervju med Fox News mandag kveld. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB Scanpix

Vanskelig å forklare for døtrene

Brett Kavanaugh har gjentatte ganger sagt at han har aldri har forgrepet seg på noen. I et brev til lederne i Senatets justiskomité betegner han anklagene mot ham som «groteske» og avviser dem som en ren bakvaskelse.

Mandag kveld stilte han og kona Ashley Estes Kavanaugh til et intervju på Fox News. Her sier Kavanaugh at han kan ha møtt Christine Blasey Ford, den første kvinnen som varslet om overgrep, men at de to aldri var venner.

– Jeg har aldri hatt noen seksuell eller fysisk kontakt med Ford. Jeg har aldri forgrepet meg seksuelt på noen, hverken på videregående eller noen annen gang, sier han.

Torsdag skal både Kavanaugh og Ford vitne i Senatet om anklagene om voldtektsforsøk, i en åpen høring.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Overgrep
 3. New York Times
 4. USA
 5. Amerikansk politikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dette er spørsmålene FBI må finne svar på

 2. VERDEN

  Kvinne hevder Kavanaugh var med på å dope ned jenter for å begå seksuelle overgrep

 3. VERDEN

  Enda en kvinne anklager Kavanaugh for overgrep

 4. VERDEN

  – Denne høringsprosessen er blitt en nasjonal skam

 5. VERDEN

  Senatets justiskomité bekrefter Kavanaugh-høring torsdag

 6. VERDEN

  Kavanaugh tok med seg kona til uvanlig intervju: – Jeg har aldri seksuelt forgrepet meg på noen