Verden

75 medlemmer av Brorskapet dømt til døden i Egypt

75 medlemmer av Det egyptiske brorskapet er dømt til døden i Egypt, for å ha protestert mot militærkuppet der landets folkevalgte president ble styrtet.

Mohammed Badie, en av lederne for Det muslimske brorskapet i Egypt, er blant 739 tiltalte som risikerer dødsstraff for å ha protestert mot militærkuppet i landet i 2013.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

De 75 er blant 739 som er tiltalt for å ha deltatt i en sitt-ned-aksjon etter militærkuppet mot president Mohamed Mursi i 2013. Flere av Brorskapets øverste ledere skal være blant dem som har fått dødsdom, men det er ennå ikke kjent hvem disse er.

Mursi vant Egypts første demokratiske valg i juni 2012, men ble styrtet i et militærkupp ledet av hærsjefen Abdel Fattah al-Sisi knapt et år senere. Siden har Mursi sittet fengslet med en dødsdom hengende over seg, Det muslimske brorskapet er forbudt, og Sisi har sikret seg presidentposten i et valg som ble boikottet av opposisjonen.

  • Les også: Sønnen ville dokumentere et blodbad. Nå risikerer han dødsstraff.

Blant de 739 tiltalte i saken er også den prisbelønte pressefotografen Mahmoud Abu Zeid, også kjent som Shawkan, som ble pågrepet da han dekket protestene i 2013.

Amnesty International har kalt rettsoppgjøret mot de 739 for «en grotesk parodi».

Blant de 75 som ble dømt til døden lørdag, er flere av lederne i Det muslimske brorskapet. De øvrige tiltalte får sine dommer 8. september, ifølge den statlige nettavisen Al-Ahram.

Les mer om

  1. Islam
  2. Egypt