Verden

Tente på teltene til flyktningene og knuste tilfluktsstedet deres med traktor

Det brøt ut voldelige sammenstøt mellom innbyggere og venezuelanske flyktninger i grensebyen Pacaraima i Brasil lørdag. Nå sender Brasil militære til grensen.

Innbyggerne i Pacaraima holdt lørdag en demonstrasjon mot de venezuelanske flyktningene i byen. Det utartet etter hvert til voldelige sammenstøt. Celso Lima/via REUTERS

 • NTB

Brasil sender militære til grensen med Venezuela etter at det lørdag kom til sammenstøt mellom innbyggere og venezuelanske flyktninger i grensebyen Pacaraima.

Titusener av venezuelanere har krysset grensen til Brasil på flukt fra den økonomiske, politiske og sosiale kollapsen i hjemlandet. Men det har ført til spenning mellom flyktningene og lokalbefolkningen.

Innbyggerne i Pacaraima organiserte en protest mot en flyktningleir etter at en lokal forretningsmann ble utsatt for ran og banket opp. Venezuelanere ble beskyldt for å stå bak, ifølge avisen Folha de São Paulo.

Til å begynne med forholdt demonstrantene seg forholdsvis rolig. Men situasjonen eskalerte da noen av innbyggerne satte fyr på teltene i leiren der flyktningene bodde.

Bilder fra en lokal TV-stasjon på Twitter viser barrikader med bildekk og andre gjenstander som brenner i gatene:

Skudd og brennende bildekk

Skudd ble avfyrt, bildekk og en bil med brasilianske skilt ble påtent, søppel strødd ut over gatene, og det skal også ha blitt kastet hjemmelagde bomber mot flyktningene.

Ifølge avisen O Globo ble hele 2000 mennesker drevet tilbake over grensen til Venezuela. De etterlot seg eiendeler som da ble satt fyr på.

 • Krisen i Venezuela ligner ingenting vi har sett på den vestlige halvkule

I en TV-reportasje fra en lokal kanal kunne man se brasilianere bruke en traktor for å knuse en konstruksjon som hadde blitt brukt som tilfluktssted.

Tre personer ble skadet av gummikuler som politiet skjøt mot folkemengden, ifølge borgermester Juliano Torquato i Pacaraima.

2,3 millioner på flukt

Guvernøren i delstaten Roraima, Suely Campos, ba regjeringen midlertidig stenge grensen til Venezuela og sende militær styrker for å få kontroll over den økende kriminaliteten hun sier venezuelanere er ansvarlig for.

I tillegg til flere tusen venezuelanere som bor i provisoriske leirer i Pacaraima, er det et tusentall som bor på gaten i byen.

Anslagsvis 2,3 millioner venezuelanere har forlatt hjemlandet som følge av den politiske og økonomiske krisen i landet.

De aller fleste av venezuelanerne har dratt til Colombia, Ecuador, Chile, Peru og Brasil, men nå begynner flere av landene å reagere på den store tilstrømmingen.

Strengere grensekontroll

Både Ecuador og Peru stenger grensen for venezuelanere som ikke kan fremvise pass. Mange av dem har bare id-kort, som ikke lenger godtas. Bare i forrige uke kom 20.000 venezuelanere til Peru, ifølge myndighetene.

Colombia frykter at tusener av venezuelanere blir strandet i landet etter at Ecuador innførte strengere grensekontroll lørdag. Hittil har rundt 3.000 venezuelanere krysset grensen til Ecuador fra Colombia hver dag.

Colombia har selv hittil gitt 800.000 venezuelanere midlertidig opphold, mens Brasil opplyser at 56.740 venezuelanere kom til landet i første halvår i år.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Brasil
 2. Ecuador
 3. Venezuela
 4. Colombia
 5. Peru
 6. Migrasjon
 7. Grensekontroll

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Over to millioner har flyktet fra Venezuela. Nabolandene sliter med å håndtere flyktningstrømmen.

 2. VERDEN

  President Maduro flyr venezuelanere hjem fra Peru

 3. VERDEN

  Brasil setter inn militæret ved grensen til Venezuela

 4. VERDEN

  Venezuelanske soldater slutter seg til Guaidó for å få nødhjelp over grensen

 5. VERDEN

  Naboer ber Venezuela ta imot krisehjelp - men landet vil ikke

 6. VERDEN

  Asylsøknadene til Europa øker igjen. Men nå kommer stadig flere innvandrere fra vest.