Verden

Nye dødsofre på Gazastripen

Våpenhvilen mellom Israel og Gazastripen ble brutt med bomber og raketter tirsdag. Det første sivile dødsofferet etter bruddet skal være et to år gammelt barn.

Flere flyktet fra hjemmene sine etter et bombeangrep i Gaza by tirsdag kveld. En palestinsk barn og en kvinne ble drept i angrepet, og er de første sivile dødsofrene etter at våpenhvilen mellom Hamas og Israel ble brutt. MOHAMMED SALEM

 • Maren Ørstavik
 • Ntb

Rakettalarmen gikk tirsdag kveld flere steder i det sørlige og sentrale Israel. Flere raketter skal ha truffet Tel Aviv-området, og rakettalarmen har også gått i Jerusalem, melder Det israelske forsvaret på Twitter.

Flere israelske bombeangrep har også truffet Gaza tirsdag kveld. En palestinsk toåring og en kvinne som ble drept i et luftangrep, skal være de første sivile dødsofrene siden våpenhvilen ble brutt tirsdag ettermiddag.

Ytterligere 16 personer — alle fra samme familie - er blitt såret i angrepet som traff et hus i Sheikh Radwan-området, ifølge palestinske helsemyndigheter.

En person skal så langt ha blitt såret i rakettangrepene fra Gaza, som tok til timer før utløpet av våpenhvilen mellom Hamas og Israel, melder israelske medier.

Skyter mot Ben-Gurion flyplass

De første rakettene kom fra Gaza mot Israel tirsdag ettermiddag, og brøt den forlengede våpenhvilen som har sørget for opphold i kamphandlingene de siste ni dagene. Hamas sier ifølge Reuters at de ar avfyrt 40 raketter mot Israel, med Ben-Gurion flyplass som et av målene.

Ifølge avisen Haaretzhevder Hamas at rakettangrepene kommer som svar på det israelske bombeangrepet i Sheikh Radwan.

Statsminister Benjamin Netanyahu har beordret israelske styrker til å angripe det han kaller terrormål på Gazastripen, opplyser en regjeringskilde til Reuters tirsdag ettermiddag.

Forhandlingene mellom partene er brutt.

Les også:

Les også

Gaza-forhandlingene fortsetter mot tidsfristen

— Som svar på Hamas' brudd på våpenstillstanden, har statsministeren og forsvarsministeren beordret IDF til

Medisinsk personell rapporterer om 25 skadede etter et luftangrep i Gaza by tirsdag kveld. MOHAMMED SALEM

å enda en gang angripe terrormål på Gazastripen, sier tjenestemannen.

Tusenvis flykter fra bombeangrepene

Flere tusen palestinere har flyktet fra hjemmene sine øst i Gaza by, ifølge øyenvitner. En AFP-reporter så flere hundre palestinere som strømmet ut av Shejaiya, en bydel som ble lagt i grus under Israels bakkeoffensiv i sommer.

Ytterligere flere tusen forlot Zeitun og Shaaf i håp om å søke ly i FN-skoler da en rekke eksplosjoner rammet området.

– Barna mine er redde, så jeg tar dem med tilbake til UNRWA-skolen hvor vi tilbrakte krigen, sier Um Mohammed Bakrun i Gaza by.

Ingen palestinsk milits hadde tirsdag kveld påtatt seg ansvaret for rakettangrepene mot Israel, påpeker utenriksminister Børge Brende (H).

– Men det er uakseptabelt at de har tatt opp igjen rakettoppskytningen mot Israel. Dynamikken er at dersom det kommer raketter, så kommer motangrepene fra Israel, og da er man tilbake i den onde sirkelen, sier utenriksministeren.

Brende: — Forsinker giverkonferansen

Selv om Israel på ny har startet å bombe Gazastripen og samtidig trukket sin delegasjon fra forhandlingene i Kairo om en varig våpenhvile, håper Brende partene kan komme sammen igjen.

Palestinere flykter fra hjemmene sine i Khan Younis på den sørlige delen av Gazastripen. IBRAHEEM ABU MUSTAFA

– Dette var akkurat det vi ikke trengte. Det er behov for å få på plass en varig våpenhvile som innebærer et veikart mot lettelse i blokaden av Gazastripen, og som peker fram mot giverlandskonferansen, mener Brende.En forutsetning for giverlandskonferansen i Kairo, som Norge arrangerer sammen med Egypt, er en bærekraftig våpenhvile mellom Israel og Hamas. En dato skulle settes når partene er enige om en varig våpenhvile.

– Konferansen kan bli forsinket nå, medgir Brende.

2.000 drepte

Midlertidige våpenhviler har sørget for at det stort sett har vært opphold i kamphandlingene mellom Israel og den islamistiske Hamas-bevegelsen på Gazastripen de siste åtte dagene.

Les også:

Les også

George Clooneys forlovede har ikke tid til Gaza

Om lag 2.000 palestinere, de aller fleste sivile, ble drept under den fem uker lange israelske offensiven i sommer. På israelsk side mistet 64 soldater og tre sivile livet.

Forhandlerne i Kairo har strides blant annet om palestinernes krav om at Israel hever blokaden av Gazastripen, som ble innført etter at Hamas-bevegelsen tok kontroll over enklaven i 2007.

Israel på sin side har fastholdt at alle israelske sikkerhetskrav må oppfylles, og at det vil være umulig dersom blokaden heves. For det vil føre til at Hamas og andre militante grupper på Gazastripen vil få tilgang til mer våpen, mener israelerne.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Frykt for ny krig på Gazastripen

 2. VERDEN

  Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel

 3. VERDEN

  23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen

 4. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 5. VERDEN

  Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel i natt

 6. VERDEN

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile