Verden

Dette er migrant-planen som skal redde Merkels politiske liv

BRUSSEL (Aftenposten): EU-lederne satt i intense forhandlinger til klokken 04.30 fredag morgen, men ble til slutt enige om en avtale.

Angela Merkel er under hardt press på hjemmebane over migrasjon. Under torsdagens EU-toppmøte ble lederne til slutt enige etter en dramatisk natt. Foto: Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN

  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Angela Merkel har advart om at innvandring kan bli avgjørende for EUs skjebne, men under torsdagens dramatiske toppmøte i Brussel var det Merkels egen skjebne som sto sentralt.

Italia blokkerte lenge alle vedtak, noe som førte til kraftige reaksjoner fra andre ledere. Klokken 04.34 natt til fredag, over 13 timer etter at møtet startet, kunne imidlertid EU-president Donald Tusk tvitre om at landene var blitt enige. Både Frankrike, Polen og Italia hyllet avtalen, og euroen styrket seg.

– Italia står ikke lenger alene, sa Italias nye statsminister Giuseppe Conte etter møtet.

Avtalen kan bli svært viktig for Angela Merkel. Den tyske kansleren har vært under et voldsomt press etter at hennes bayerske søsterparti CSU truet med å trekke seg fra regjeringskoalisjonen over uenighet om innvandring. Innenriksminister Horst Seehofer (CSU) vil avvise asylsøkere som allerede har levert inn søknad i et annet EU-land, på grensen. Dette vil ikke Merkel gå med på, noe som har ført til den tilspissede situasjonen.

  • Norge er tryggest i verden. Her er kartet som viser hvor i Europa det er farligst å kjøre bil.

Vil sende tilbake raskere

De siste dagene har det foregått hektisk diplomati i Europa for å stable en løsning på bena som kan tilfredsstille CSU og redde Merkels regjering.

Å få på plass et helt nytt system for behandling og fordeling av asylsøkere innad i EU har vist seg svært vanskelig, og situasjonen er fortsatt fastlåst.

Derfor har tyskerne jobbet for å inngå avtaler med enkeltland. Avtalene skal forenkle prosessen med å sende tilbake asylsøkere som oppholder seg i Tyskland, men som allerede er registrert i et annet land.

Danmark, Finland, Frankrike, Spania og Hellas er blant landene som nå har signalisert at de vil inngå slike avtaler med Merkel.

Vil avlaste Italia med felles asylsentre

På møtet ble EU-lederne enige om å opprette nye felles EU-mottak, omtalt som «kontrollerte sentre», for migranter som er reddet fra Middelhavet.

Den nye italienske regjeringen har i løpet av de siste ukene inntatt en langt tøffere holdning overfor skip som redder migranter i Middelhavet. Flere båter er blitt nektet å legge til kai.

De nye sentrene skal raskt sile søkere før de fordeles ut til medlemslandene. Å delta i ordningen skal være frivillig, men målet er at den skal bidra til å avlaste Italia, Spania og Hellas og gjøre prosessen med å ta imot båter mindre kaotisk enn den har vært den siste tiden.

Det er imidlertid mange ubesvarte spørsmål igjen, blant annet hvor sentrene skal ligge, hvem som skal ta imot asylsøkere med krav på beskyttelse, og hva som skal skje med dem som skal returneres.

Vil stoppe båtene

Landene har samtidig blitt enige om nye tiltak som skal styrke EUs yttergrenser. Blant annet skal det jobbes videre med såkalte «ilandstigningsplattformer» utenfor Europa. Målet er at plattformene skal bidra til å stoppe migrantbåtene i Middelhavet og knuse smuglernettverkene.

Flere er imidlertid kritiske til EU-tiltakene, blant andre Leger uten Grenser og UNICEF.

– Vi er bekymret for at barn skal bli internert, sier UNICEF-talskvinne Sarah Crowe til nyhetsbyrået DPA.

Noen land synes ideen om mottak i utlandet minner for mye om Australias kontroversielle båtpolitikk, men EU-president Tusk tar planen i forsvar og advarer mot alternativene.

– Noen synes kanskje at jeg er for tøff, men tro meg, hvis vi ikke blir enige om å gjøre dette, så vil du se noen virkelig tøffe forslag fra noen virkelig tøffe typer, sier Tusk.

  • Australia har en av verdens mest omstridte innvandringsmodeller. Det var utenkelig at EU skulle kopiere den. Inntil nå.

Er Merkel trygg?

Spørsmålet er nå om tiltakene er tilstrekkelige til å redde Angela Merkel. Kanskje får hun svar når hun etter planen skal møte CSU-leder Horst Seehofer på søndag.

Seehofer var allerede før toppmøtet ute og tonet ned faren for regjeringskollaps, men hintet ifølge DW.com om at han selv kunne komme til å trekke seg dersom resultatene fra EU-toppmøtet, ikke var akseptable.

– Etter intense diskusjoner om det som kanskje er det mest krevende temaet av alle i EU, er det et positivt budskap at vi blir enige om en felles tekst, sa Merkel selv etter møtet i Brussel.

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa
  2. EU
  3. Innvandring