Ny studie: Radikal islam styrker seg i Sverige

Antallet radikale muslimer i Sverige vokser, ifølge en ny rapport. Forskerne advarer om at dette kan føre til økt rekruttering til terrorgrupper.

Bydelen Rosengård i Malmö i Sverige har vært mye i medienes søkelys som et eksempel på dårlig integrering.

Radikale predikanter som skremmer folk til lydighet. Moralpoliti som overvåker kvinner. Barn som blir nektet å leke med barn med annen trosbakgrunn.

Slike tilstander øker i Sverige nå, ifølge en ny rapport, melder Göteborgs-Posten. Det er forskere fra Försvarshögskolan, den svenske forsvarshøyskolen, som har skrevet den.

Studien har forsøkt å gi en bedre forståelse av kjente ekstremistmiljøer i Sverige og utviklingen av dem de siste årene.

Antidemokratiske grupper

Studien slår fast at salafist-miljøer vokser i mange byer i Sverige, og at det medfører former for sosial kontroll. Den viser også til Säpo, det svenske sikkerhetspolitiet, som tidligere har meldt at antall ekstremister som støtter voldsbruk, er tidoblet på like mange år til 2000.

Salafismen er en retning innen islam som legger vekt på en bokstavelig tolkning av de islamske tekstene.

– De er mot demokrati, de er mot å delta i samfunnet, de påvirker barn i koranskoler, de har invitert inn predikanter som har antisemittiske og homofobe meninger, sier Magnus Ranstorp, en av personene bak rapporten, til Göteborgs-Posten.

Han mener dette kolliderer med svensk verdigrunnlag og demokratiske friheter.

Magnus Ranstorp er en av forskerne som står bak rapporten fra Försvarshögskolan.

Inngangsport til radikalisering

Forskerne påpeker at salafistene utgjør en minoritet i sunniislam og ikke representerer muslimer som gruppe. Salafistene utgjør likevel en trussel, som en inngangsport til radikalisering og rekruttering til jihad.

Forskerne peker på at et stort antall personer i Sverige har reist for å slutte seg til jihadistgrupper i utlandet og at det er blitt utført terror i Sverige.

– Ideologien fyller et vakuum i de segregerte områdene i Sverige. Det er et feilgrep at vi ikke har forstått problematikken og at vi ikke har tatt tak i det, sier Ranstorp.