Verden

Slik er den farefulle ferden ut for fotballaget i Thailand

2,2 kilometer inne i fjellet sitter de tolv guttene og fotballtreneren.

  • Hanne Christiansen
    Journalist
  • Kjetil Hanssen
    Journalist

Barna har fått legehjelp, og de har fått utdelt varmefolie. Det er brakt inn forsyninger så de kan klare seg i flere uker om nødvendig.

Samtidig lurer redningsarbeiderne på hvordan de skal få dem ut. De vurderer fire ulike alternativer, men det mest sannsynlige er at de må ut samme veien som de kom inn: gjennom de mørke grottegangene.

De sitter i et lite rom der det er luft, men åpningen er lukket av vann i begge ender.

Omtrent halvparten av veien inn er oversvømt. Redningsarbeiderne må ha på seg fullt dykkerutstyr for å kunne forsere.

– Det tar seks timer å komme frem til der barna er, og fem timer å komme tilbake til grotteinngangen, sier generalmajor Chalongchai Chaiyakum til Reuters.

Fra der de sitter, er det omtrent 200 meter til den såkalte Pattaya-stranden. Det er en forhøyning der redningsarbeiderne i utgangspunktet hadde håpet at de ville finne guttene. Men det kraftige regnværet hadde gjort at også «stranden» var oversvømt.

På det smaleste punktet i grotten, som er like ved forhøyningen, er det bare rundt 90 centimeter mellom bunnen og taket.

Fra Pattaya-stranden er det 500 nye meter ut til Munkekrysset. Der møter hovedgrottegangen en uutforsket sidegang. Det er også her mye av vannet siver inn i grottesystemet, ifølge The Guardian.

Dykkere må svømme mot sterke strømninger i grottegangene. Det gjør det svært vanskelig og utrygt å forsøke å få guttene ut. Ingen av dem kan svømme.

Flere steder er det steinformasjoner i veien.

– Det er også mye mudder og slam i vannet. Noen steder er sikten nede i null. Andre steder er det bevegelse i vannet, og hastigheten i strømmen forandrer seg stadig, sier Gary Mitchell i British Cave Rescue Council sier til Aftenposten.

Ca. 700 meter fra åpningen, og like innenfor de første oversvømte områdene, har redningsdykkerne opprettet en provisorisk base de kan jobbe fra.

Rørene og slanger brukes til å pumpe vann ut fra grottesystemet.

Etter en ny trang gang like ved åpningen, åpner det seg som en trakt mot dagslyset.

Bildene i denne artikkelen er tatt av Thailands minedykkerkommando (Thai Navy Seals) og redningstjenesten i området. De er distribuert via byråene Reuters og AP.

Les mer om

  1. Grottedramaet i Thailand