Verden

USA forbereder seg på arktiske klimaflyktninger

Myndighetene i USA og Canada forbereder seg på å måtte finne nye bosteder til arktiske urfolk som må flytte på grunn av smeltende permafrost.

  • Ntb

— Vi kommer til å få klimaflyktninger, sa den amerikanske innenriksministeren Sally Jewell under et besøk i Canada før helgen.

Ifølge avisa The Guardian konstaterte hun at det er for sent å snu utviklingen og unngå alle problemene som klimaendringene skaper i Arktis.

— Kanskje vi kan stagge temperaturøkningen og noen av effektene hvis vi iverksette tiltak mot klimaendringene. Men endringene er i gang, og de skjer raskt, sa Jewell.

Hun pekte på situasjonen for Kivalina, en inuitt-bosetning som ligger svært utsatt til ved kysten i Alaska. Innbyggerne her må flyttes fordi smeltende sjøis har gjort landsbyen mer utsatt for kraftige bølger og jorderosjon.

Smeltende permafrost i bakken gjør stor skade på bygninger og veier mange steder i Arktis. I forbindelse med et møte med Jewell sa Canadas miljøminister Catherine McKenna at transportmulighetene blir dårligere når «is-veiene» mellom arktiske bosetninger forsvinner.

Vinteren har i år vært svært varm i store deler av Arktis, og utbredelsen av sjøis har vært den laveste som noen gang er målt på denne tiden av året. (©NTB)

Les mer om

  1. Klima