Camlica-moskeen er allerede blitt et landemerke i Istanbul.

Erdogan sikrer ettermælet med åpningen av Tyrkias største moské

ISTANBUL (Aftenposten): Moskeen som «vil stå som et monument over Recep Tayyip Erdogan i århundrer», åpnet i Istanbul. Minaretene er like høye som Postgirobygget.

Moskeen som overtar plassen som Tyrkias største, ble torsdag offisielt åpnet i Istanbul. Camlica-moskeen ruver nå på toppen av en høyde på Asia-siden av megabyen.

Moskeen er meget godt synlig der den ligger på en topp med utsikt ut over Bosporosstredet og Marmarahavet.

Dimensjonene på moskeen er imponerende. Hovedkuppelen vil «sveve» 72 meter over de troende i det de kneler ned i retning av Mekka.

Innsiden av Camlica-moskeen er et storslått syn.

De seks minaretene, altså tårnene som ropene om bønnen kringkastes fra, strekker seg hele 107 meter opp i været. Til sammenligning er Postgirobygget i Oslo 112 meter høyt.

De seks minaretene er 107 meter høye, nesten like høyt som Postgirobygget i Oslo, som er 5 meter høyere.

Camlica-moskeen vil kunne ta imot opptil 60.000 mennesker på en gang, ifølge tyrkiske myndigheter.

Flere hundre mennesker deltok torsdag i den første offisielle bønnen inne i moskeen.

Byggingen av den enorme moskeen har foregått siden 2013. Bygningskomplekset strekker seg over 30.000 kvadratmeter. Byggingen av moskeen vil koste 100 millioner dollar, altså cirka 870 millioner kroner, skrev Hurriyet i fjor.

De faktiske kostnadene er imidlertid tre ganger så høye, altså 2,6 milliarder kroner, ifølge Hasan Gürsoy, sjef for Gürsoy-gruppen, som har bygget moskeen.

To tredjedeler av utgiftene er blitt dekket gjennom private donasjoner, opplyser Gürsoy.

Trappen opp mot moskeen har egen belysning.

Den tyrkiske avisen Daily Sabah skriver at moskeen er kvinnevennlig. Moskeen ble tegnet av to kvinnelige arkitekter, Bahar Mızrak og Hayriye Gül Totu.

Slik ser taket ut fra hovedrommet i moskeen.

Kvinnene får likevel ikke lov til å be i det enorme rommet som ligger rett under den største kuppelen. De må ta trappen eller en heis opp til en av de to romslige galleriene som omkranser hovedrommet i moskeen.

Hovedrommet i Moskeen er forbeholdt mennene. Kvinnene må gå opp på galleriet i etasjene over.

Det er vanlig å skille kvinner og menn i moskeer, og mange eldre moskeer har reservert mye mindre plass til kvinnene enn til mennene.

Moskeen har spesielle anordninger for funksjonshemmede, et galleri der besøkende kan observere bønnen, et galleri for islamsk kunst, et museum og et bibliotek.

Moskeen tar seg vakkert ut med kveldsbelysningen på.

Samtidig med åpningen av den nye gigantmoskeen, blir det bygget en annen moské på en meget symboltung plass i Tyrkias største by. Nemlig ved Taksimplassen, rett ved monumentet over Mustafa Kemal Atatürk, det moderne sekulære Tyrkias grunnlegger.

En stor moské er også i ferd med å bli bygget ved Taksim-plassen i Istanbul.

Aftenposten skrev i fjor at islam har fått stadig større plass i Tyrkia under Recep Tayyip Erdogans styre.

– Moskeen på Taksim-plassen oppfattes som et symbol på Erdogans enorme makt, og at ingen lenger kan motsette seg hans vilje, sa Einar Wigen ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Folk gjør seg klare for bønn i Camlica-moskeen.

– Disse moskeene kommer sannsynligvis til å stå som monumenter over Erdogan i århundrer, sa Wigen om moskeen ved Taksim-plassen og Camlica-moskeen.

Les også

Åpningen av Istanbuls nye flyplass utsettes for tredje gang