95 drept og 158 skadet i bilbombeangrep i Kabul

Minst 95 mennesker er drept og 158 skadet i et angrep i Kabul lørdag da en selvmordsbomber detonerte seg i en ambulanse. Taliban sier de sto bak.

En skadet mann blir fraktet til sykehus etter selvmordsangrepet i Kabul. Angrepet er det dødeligste på flere måneder i Afghanistan.

– De aller fleste drepte var sivile, men det er også militære blant ofrene, sier innenriksdepartementets visetalsmann Nasrat Rahimi.

Islamist-bevegelsen Taliban sier i en uttalelse at de står bak angrepet som skjedde lørdag ettermiddag. Talibans talsmann Zabiullah Mujahid sier målet var en politikolonne og hevder at over 80 politifolk ble drept eller såret.

– Ambassaden jobber med å få oversikt over situasjonen og har foreløpig ingen indikasjoner på at norske borgere i Kabul skal være berørt av hendelsen, sier Kristin Enstad, pressetalsperson i Utenriksdepartementets, til Aftenposten.

Angrepet lørdag er det dødeligste bombeangrepet i Afghanistan på flere måneder. Bomben ble detonert i et område med flere ambassader, Kabul-politiets hovedkvarter og et populært handleområde. Det skal ha vært fult med mennesker da bomben eksploderte.

Både Sveriges og Nederlands ambassader i Kabul er i området hvor bomben gikk av, men det har ikke kommet noe informasjon om at ansatte ved de to ambassadene skal ha blitt skadet i angrepet.

Brukte ambulanse

Antall drepte og sårede er flere ganger blitt oppjustert. Tallet på drepte kan komme til å stige fordi noen av de sårede ankom sykehus med kritiske skader, opplyste lederen for regjeringens mediesenter, Baryalai Hilali, sent lørdag ettermiddag.

– Selvmordsbomberen brukte en ambulanse som gjorde at han kom seg forbi veisperringene. Han passerte den første sperringen og sa at han hadde med seg en pasient til sykehuset Jamhuriat. Ved den andre sperringen ble han gjenkjent, og da sprengte han seg i bilen som var fullastet med eksplosiver, sier Nasrat Rahimi.

Et medlem av nasjonalforsamlingen, Mirwais Yasini, var i området og spiste lunsj med familien da bomben gikk av, sier han til Reuters.

– Vi trodde først at lyden kom fra innsiden av huset, men da vi kom ut så vi sårede og døde spredt ut over bakken. Dette er veldig, veldig umenneskelig.

– Bomben var plassert i en ambulanse. Den ble utløst da ambulansen var på vei mot en kontrollpost i ambassade- og regjeringskvartalet, sier han.

Etter eksplosjonen var området preget av voldsomme flammer og mye røyk, sier et annet øyenvitne.

– Da jeg nærmet meg området sa jeg døde mennesker. Det så ut som en gravplass. Det var et forferdelig øyeblikk. Hele området er fullstendig ødelagt, sier han til BBC.

En såret mann får hjelp etter lørdagens selvmordsangrep i Kabul.

– En krigsforbrytelse

– Dette angrepet var helt forferdelig, sier folkerettsansvarlig i Norges Røde Kors, Mads Harlem, til NTB.

Bruken av en ambulansebil til å komme seg forbi veisperringene, mener Røde Kors er forkastelig.

– Ambulanser skal være beskyttet, og brukes til å ta seg av syke og sårede. Det skal ikke brukes av parter i konflikter til å utføre militære handlinger. Dette er en krigsforbrytelse som gjør situasjonen i Afghanistan verre, og det tar vi sterk avstand fra, sier Harlem.

Den italienske hjelpeorganisasjonen Emergencys sykehus i byen mottok over 50 av de sårede. På Twitter skriver Emergencys koordinator Dejan Panic at det har funnet sted en «massakre».

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er også forferdet over omfanget.

– Jeg er rystet over det barbariske angrepet i Kabul. Jeg fordømmer denne terrorhandlingen på det sterkeste. Mine tanker går til ofrene, deres familier og det afghanske folk. NATO står sammen med Afghanistan i vår felles kamp mot terrorisme, skriver Stoltenberg på Twitter.

Sårede ble sendt til flere av byens sykehus for behandling etter lørdagens angrep.

«Intense sammenstøt»

Lørdagens angrep er det dødeligste angrepet i Kabul på flere måneder. I oktober ble 176 personer drept i bombeangrep i hele Afghanistan i løpet av en uke.

I mai døde 150 personer som følge av et bombeangrep i Kabul. Taliban har avvist å ha hatt noe med dette angrepet, men myndighetene i Afghanistan hevder at Haqqani-gruppen, en tilknyttet gruppe, utførte angrepet.

FNs tall viser hvordan sivile i Afghanistan blir rammet av sammenstøt mellom Taliban og de afghanske sikkerhetsstyrkene. I 2016 ble det satt ny rekord. 8531 sivile ble enten drept eller skadet i angrep.

Samme år ble 6800 afghanske soldater drept i kamper og angrep, viser en rapport fra BBC.

En rapport fra FNs sikkerhetsråd har beskrevet situasjonen i Afghanistan slik:

«Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har fortsatt å bli dårligere med mer intense sammenstøt mellom Taliban og de afghanske sikkerhetsstyrkene.»

Fundamentalistene i Taliban kontrollerer rundt en tredjedel av Afghanistan. De siste årene har gruppen vært på klar fremmarsj. Spesielt i den østlige og nordlige delen av det krigsherjede landet.

Mange drept i hotellangrep

Eksplosjonen fant sted nøyaktig en uke etter at seks Taliban-opprørere stormet Kabuls største hotell, Intercontinental, og jaktet på utlendinger opp gjennom etasjene. Minst 22 mennesker ble drept, flesteparten av dem utlendinger.

Afghansk politi, med støtte fra blant annet norske styrker, brukte 17 timer for å få kontroll på stedet.

Nordmannen Arne Strand, som er assisterende direktør for Christian Michelsens Institutt (CMI) og som var på arbeidsreise i Afghanistan, var på hotellet. Han pådro seg alvorlige røyk- og fallskader og ble sendt hjem til Norge for behandling.