Verden

Catalonias tidligere leder er på rømmen. Nå diskuterer regionens politikere om han kan styre delstaten via videolink

Vinneren av valget i Catalonia er i eksil i Brussel. Det er blitt en juridisk og teknologisk nøtt.

Carles Puigdemont sto i spissen for den ensidige erklæringen om løsrivelse fra Spania og ble siktet for oppvigleri. Nå er han i eksil i Brussel.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Da Spanias statsminister Mariano Rajoy sparket regionregjeringen i Catalonia og skrev ut nyvalg, var målet å få ro. Men slik er det ikke gått.

Valget ga seier til partiene som ønsker at regionen løsriver seg fra Spania. Rajoys konservative parti ble nesten utradert.

Lederen av det største uavhengighetspartiet, Carles Puigdemont, ble regnet som valgvinner. Men Puigdemont rømte til Brussel da han ble siktet for oppvigleri etter at regionregjeringen han ledet erklærte ensidig løsrivelse fra Spania 27. oktober.

– Helt uavklart

Denne uken ble separatistene likevel enige om å prøve å velge Puigdemont til delstatsminister igjen. Derfor diskuteres det om han kan styre regionen via Skype eller andre videokonferansekanaler, skriver Financial Times.

Men lederen for det største opposisjonspartiet mener det ikke går an å ha en sjef på rømmen.

– Situasjonen er helt uavklart, sier førsteamanuensis og valgforsker Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø.

  • Denne uken besøkte Erna Solberg Donald Trump. Aftenposten fotograf fikk bli med på innsiden.

Det nye katalanske parlamentet skal etter planen tre sammen i Barcelona neste onsdag, 17. januar. Da skal rådet som styrer dagsorden, et slags presidentskap, konstitueres.

Ifølge Buck er det både strid om sammensetningen av presidentskapet og hvordan regelverket kan tolkes. Nå krangler juridiske eksperter og politikere om regelverket, som ble laget før internett ble til, kan åpne for å være virtuelt til stede.

– Det handler for eksempel om presidentskapet kan tillate at en person kan presentere sitt kandidatur via Skype. Vi aner ingenting om hva som vil skje på onsdag, sier Buck.

Sentrumspartiet Ciudadanos, som er imot løsrivelse, ble størst i valget. Men tilsammen fikk separatistene flest seter i delstatsforsamlingen.

Den sparkede katalanske lederen Carles Puigdemont sammen med partifeller i Brussel. Han risikerer å bli arrestert hvis han vender tilbake til Spania.

Vil ikke ha Skype-minister

– Du kan ikke ha en hologram-statsminister. Du kan ikke være leder for Catalonia på Skype fra Brussel, sier leder Ines Arrimadas i Ciudadanos, ifølge Reuters.

Puigdemont er en av flere separatistledere som er siktet for oppvigleri. Men flere av de andre sitter i fengsel i Madrid.

Marcus Buck sier at det mest naturlige ville være at de som satt i eksil eller fengsel trådte til side og overlot plassene sine til nestemann på listen. At de ikke gjør det, forklarer han med maktkamp.

Han sier at katalanerne er svært slitne av hele situasjonen.

– Det er som om vi skulle hatt folkeavstemninger om EU kontinuerlig. Folk er helt utslitt, sier Buck.

Les mer om

  1. Catalonia