Verden

Venezuelanske demonstranter drept for å få nødhjelp over grensen

Situasjonen på grensen til Venezuela tilspisser seg. To demonstranter skal være drept i sammenstøt med soldater. Politiske ledere krever handling.

Det forventes nye konfrontasjoner mellom opposisjonelle som støtter Juan Guaidó, og militærstyrker som vokter grensen til Venezuela.
 • Åshild Breian

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó ber verdenssamfunnet hjelpe med å fjerne president Nicolás Maduro. Mandag skal Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó møte USAs visepresident Mike Pence i Colombias hovedstad Bogotá, skriver NTB. Der skal Guaidó også møte Lima-gruppen, som består av 14 latinamerikanske land.

USAs utenriksminister Mike Pompeo skrev lørdag kveld flere Twitter-meldinger der han varslet at USA vil «iverksette tiltak» mot dem som motsetter seg «den fredelige gjenopprettelsen av demokratiet» i Venezuela.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini fordømmer president Nicolás Maduros bruk av vold for å hindre hjelpeforsyninger i å bli fraktet inn i Venezuela. Mogherini anklager Maduro for å bevæpne regimevennlige grupper.

– Vi oppfordrer politi og sikkerhetsstyrker til å vise tilbakeholdenhet, unngå bruk av vold og til å tillate at hjelp slippes inn. Vi avviser bruk av irregulære væpnede grupper som truer sivile og folkevalgte, og som har samlet seg for å distribuere hjelp, sier hun.

Mogherini mener det kun finnes en politisk løsning på krisen.

– Venezuelas befolkning har lidd for lenge. Det er på tide å la dem bestemme over sin framtid. Vi gjentar vår oppfordring om å gjenopprette demokratiet gjennom fritt, åpent og troverdig presidentvalg, sier Mogherini.

Hjelpeforsyninger i stampe

Frivillige og demonstranter strømmer i stort antall til byen Cúcuta på grensen mellom Colombia og Venezuela lørdag i et forsøk på å frakte hjelpeforsyninger over grensen.

Myndighetene har stanset all fly- og båttrafikk fra den karibiske øya Curaçao, der et fly med nødhjelp fra USA landet torsdag.

Ifølge avisen The Telegraph som er på stedet, skal militært personell, lojale mot president Nicolás Maduro, ha satt fyr på hjelpeforsyninger. Det skal ha ført til frenetisk aktivitet blant de opposisjonelle som forsøkte å redde mat- og medisinforsyninger fra å gå opp i flammer og røyk.

Krise uten ende

SOS-barnebyer har den siste uken vært på grensen mellom Venezuela og Colombia.

– Vi har sett mennesker krysse grensen i hopetall. Noen for godt – andre drar frem og tilbake for å hente mat til familiene sine. Denne krisen rammer de mest sårbare i Venezuela hardest: Alenemødre, barn og urbefolkning, skriver SOS-barnebyers kommunikasjonsrådgiver Olga Marie Brathaug i en e-post til Aftenposten.

Brathaug forteller at folk de har snakket med, har forlatt landet fordi de ikke får dekket grunnleggende behov som mat og helsehjelp. Ifølge en rapport oppgir 90 prosent at de reiste fra Venezuela på grunn av matmangel. Nesten en tredjedel av flyktningene er barn. Brathaug forteller at det er ventet at fem millioner mennesker vil forlate Venezuela innen 2019.

SOS-barnebyer har flere programmer i grenseområdene, men Brathaug innrømmer at det er utfordrende siden krisen eskalerer dag for dag.

– Nødhjelp er designet for å vare en kort periode, men denne krisen har ingen ende, sier Brathaug.

Flere sammenstøt

Venezuelanske myndigheter har satt opp sperringer for å stanse nødhjelpen fysisk. To demonstranter skal være drept, og 18 såret under sammenstøt mellom soldater og beboere i den sørøstlige venezuelanske byen Santa Elena de Uairen, nær grensen mot Brasil.

I tillegg er nærmere 300 personer såret i sammenstøt ved grenseoverganger mellom Colombia og Venezuela, melder colombianske myndigheter.

Lørdag bisto et pansret kjøretøy med å bryte gjennom sperringene på broen Internacional Simón Bolívar. To soldater forlot deretter kjøretøyet og tok seg til fots inn i Colombia, ifølge den venezuelanske journalisten Carmen Victoria Inojosa, som har lagt ut flere videosnutter og meldinger på Twitter. Søndag meldes det om at 60 militære har gått over på Guaidós side.

Etter at soldatene tok seg gjennom, fortsatte demonstranter med å fjerne sperringene. De ble møtt med tåregass fra venezuelanske styrker.

Bryter alle diplomatiske bånd med Colombia

Lørdag kunngjorde Venezuelas president Nicolás Maduro at landet bryter alle diplomatiske bånd med nabo Colombia midt i den dype politiske krisen.

Opposisjonslederen i landet, Juan Guaidó, har jobbet med å bringe internasjonal humanitær hjelp til Venezuela fra grensen i Cúcuta i Colombia. Maduro benekter at en humanitær krise eksisterer i Venezuela, og sier Guaidó er en marionett for USA som er «ute etter å kolonisere Venezuela og utnytte oljen».

Lørdag skrev Juan Guaidó på Twitter at dagens hendelser har tvunget ham til å ta en beslutning: Å foreslå på formelt vis overfor verdenssamfunnet, at vi holder alle muligheter åpne for å frigjøre dette landet som sliter.

Colombias president Iván Duque, en uttalt kritiker av Maduro og nær USA alliert, markerte sin klare støtte til Venezuelas opposisjon da han lørdag kom til grensebyen Cúcuta. Duque viste seg offentlig sammen med opposisjonslederen Guaidó. Venezuelas president er rasende og har bedt Colombias diplomater om å forlate landet innen 24 timer. Venezuela har tidligere brutt de diplomatiske forbindelsene med USA, som Colombia er en nær alliert av.

Tonnevis med amerikanske hjelpesendinger

Torsdag stengte Venezuelas president Nicolás Maduro delvis landets grenser. Det skjedde etter meldinger om at opposisjonen med Juan Guaidó i spissen planla å transportere inn tonnevis med amerikanske hjelpesendinger fra nabolandet.

De første lastebile med nødhjelp fra Brasil til Venezuela kom til grenseovergangen Pacaraima i Brasil lørdag, melder NTB. Dette er den andre grenseovergangen som ble stengt av venezuelanske myndigheter for et par dager siden. Bilene returnerte imidlertid etter at de ikke ble sluppet igjennom.

Tonnevis med nødhjelp står fast ved broen Tienditas International Bridge i grensebyen Cúcuta i Colombia. De frivillige opposisjonelle ønsker selv å kjøre konvoiene inn i Venezuela, og hevder at det er aktuelt å danne menneskekjeder for å hjelpe trailerne frem til menneskene som trenger hjelp.

Hele konvoier lastet med nødhjelp fra USAID ble eskortert av politiet da de ankom Tienditas International Bridge i Cúcuta i Colombia.
Les også

Venezuelas opposisjonsleder planlegger å bryte militærblokaden

Opposisjonsleder Juan Guaidó (t.v.) og Venezuelas president Nicolás Maduro bruker musikk som våpen i et spill om nødhjelp.

Konsert for veldedighet

Fredag skal Venezuelas opposisjonsleder, Juan Guaidó, ha fått hjelp av militære til å krysse grensen slik at han kunne vise seg blant publikum under konserten Venezuela Aid Live, som ble arrangert på den colombianske siden av Tienditas International Brigde nær grensebyen Cúcuta i Colombia.

Under konserten opptrådte stjerner som Maluma, Alejandro Sanz og Luis Fonsi, kjent for verdenshiten «Despacito».

Guaidó høstet stor applaus fra flere hundre tusen tilskuere da han ble synlig på storskjermene.

Den venezuelanske sangeren Chyno opptrådte under Venezuela Live Aid fredag.

Da John Lennons «Imagine» avsluttet konserten, begynt publikum å rope «yes he can» på spansk- med tydelig adresse til Guaidó.

Veldedighetskonserten sammenlignes med Bob Geldofs Live Aid-konsert i 1985, og arrangeres av forretningsmannen og milliardæren Richard Branson.

Det har hele tiden vært klart at Branson støtter opposisjonsleder Guaidó. Målet er å samle inn cirka 100 millioner på 60 dager, og å gjenåpne grensen, slik at livsnødvendig nødhjelp som i dag er lagret ved grensebroen kan fraktes inn til innbyggerne i Venezuela.

Tilsvar med egen konsert

Konserten fikk president Nicolás Maduro til å se rødt. I regi av regjeringen i Venezuela arrangerte han motkonserter på Simon Bolivár-broen, som forbinder Venezuela med Colombia og Cúcuta.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal president Maduro ha uttalt at de to konsertene understreker at det ikke er noen krise i Venezuela. Presidenten ønsker ikke å motta nødhjelp fra USA. Han satser heller på støtte fra Russland og fremholder at han har betalt for nødhjelp som skal være på vei.

Les også

Venezuelas forsvarsminister: Militæret lojale til president Maduro

Matmangel og masseflukt

Hundretusener er på flukt fra Venezuela. Det er mangel både på mat og medisiner etter det mange kaller en menneskeskapt katastrofe i regi av president Nicolás Maduro.

Inflasjonen er enorm, og de fleste innbyggerne har gått mye ned i vekt på de siste årene som følge av matmangelen, som på folkemunne kalles «Madurodietten».

Les også

Venezuela stenger grensen til Brasil

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  FOTBALL
  Publisert:

  Skeid raser mot Oslo kommune: – Tar f ... meg aldri slutt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5