Verden

Corbyn vil fortsatt ha tollunion med EU

Den britiske opposisjonslederen Jeremy Corbyn frir til konservative opprørere og kan påføre Theresa May nederlag.

Labour-leder Jeremy Corbyn raljerte over de konservatives håndtering av brexit da han talte mandag. Men også hans eget parti er splittet.
  • og NTB
  • Ingeborg Moe
    Journalist

Mandag holdt Labour-leder Jeremy Corbyn tale i Coventry der han tok til orde for at Storbritannia bør forbli i en tollunion med EU etter utmeldelsen.

Det kan gjøre det enda vanskeligere for statsminister Theresa May å holde de konservative samlet før brexit, ifølge Reuters.

Opprørere i Mays parti ønsker, som Corbyn, at Storbritannia skal ha en tollunion med EU også etter utmeldelsen. Formålet er å unngå toll på varer til kontinentet samt forhindre full stopp på grensen mellom Nord-Irland og Irland.

Splittelse

Det er bare litt over et år til britene skal forlate EU, men hva slags forhold landet skal ha til unionen, er fortsatt høyst uklart.

  • Har du hørt om Jacob Rees-Mogg? Den eksentriske overklassebriten er den nye stjernen blant EU-motstanderne.

Labour-leder Jeremy Corbyn er blitt beskyldt for å ha et nokså lunkent forhold til EU selv, men leder et parti som var imot brexit og som også er splittet.

I sin tale mandag begynte Labour-lederen med å understreke at han respekterer resultatet av folkeavstemningen om britisk exit fra EU. Han sa at Storbritannia trengte en skreddersydd avtale med EU og avviste dermed en norsk EØS-løsning. Han brukte imidlertid mye tid på å raljere over de konservative og deres håndtering av brexit.

–Det gir ingen mening at Storbritannia skal forlate viktige EU-byråer og regler om tollfri handel som har tjent oss godt, støttet opp under industrien vår, samt beskyttet arbeidere, forbrukere og miljøet, sa Corbyn videre.

Mens statsminister Theresa May og toryene vil at britene skal forlate både EUs tollunion og indre marked, ønsker Labour en mykere brexit. Kritikken mot Corbyn og opposisjonen har imidlertid vært at de mangler konkrete alternativer, og hensikten med mandagens tale var å tydeliggjøre Labours posisjon.

– Labour ønsker å forhandle frem en ny omfattende tollunion mellom Storbritannia og EU for å sikre at det ikke er noen toll i Europa og for å unngå en «hard grense» i Nord-Irland, sa Corbyn.

Men statsminister Theresa May gjentok sitt nei til tollunionen med EU mandag.

– Regjeringen ønsker ikke å være del av en tollunion. Vi vil ha friheten til å inngå egne handelsavtaler, sa en talsmann for May mandag.

Hun ønsker i stedet et «tollpartnerskap» med EU. Frykten er at en tollunion vil binde britene til EUs handelspolitikk, slik at de ikke fritt kan inngå egne handelsavtaler med andre land, noe som er en viktig grunn til at toryene er mot medlemskap.

Enkelte av dem som ønsker en mykere brexit internt i Mays parti, er imidlertid uenige i dette standpunktet, og det spekuleres på at noen av disse vil samarbeide med Corbyn og Labour i det britiske parlamentet. Corbyn appellerte til dem i talen mandag.

– Jeg ber parlamentarikere fra alle partier som er klare for å sette folkets interesser foran ideologiske fantasier, om å støtte oss i forslaget om å få i stand en ny tollunion med EU, sa Labour-lederen.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Labour
  3. EU
  4. Storbritannia