Verden

De skjøt ham i ryggen da han kom hjem. Nytt dramatisk drap på Putin-kritiker i Kiev

Den russiske opposisjonelle journalisten Arkadij Babtsjenko ble drept i Kiev tirsdag kveld.

MOSKVA (Aftenposten): Den russiske opposisjonelle journalisten Arkadij Babtsjenko ble skutt og drept tirsdag kveld.

  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Det påståtte drapet på Arkadij Babtsjenko viste seg i ettertid å være en bløff. Les mer om det i denne saken.


«Jeg er en av dem som skal mishandles til døde», skrev den iherdige Putin-kritikeren, forfatteren og journalisten Arkadij Babtsjenko. Tirsdag kveld ble han skutt og drept i sin egen leilighet i Kiev.

Ifølge venner ble han skutt i ryggen tre ganger.

Babtsjenko er særlig kjent for sine bøker om krigene i Tsjetsjenia og Georgia. Han har i flere år vært en av de mest kritiske journalistene i Russland.

Babtsjenko var selv veteran fra krigene i Tsjetsjenia, og ble internasjonalt kjent for boken «Krigens farger. Et vitnemål».

Han var også krigskorrespondent for avisene Novaja Gazeta og Moskovskij Komsomolets. Noen av hans kronikker er publisert i Aftenposten.

– Den første og åpenbare teorien er at drapet henger sammen med hans jobb som journalist, sier ukrainsk politi til TV-stasjonen Gromadske.

Prisbelønnet forfatter og journalist

I desember 2016 skrev Babtsjenko en kontroversiell Facebook-kommentar etter flystyrten utenfor Sotsji hvor alle medlemmene av det verdenskjente Røde Arme-koret omkom.

«Jeg har hverken sympati eller medfølelse», skrev Babtsjenko.

Han begrunnet dette med at koret var på vei til Syria for å heve moralen til russiske soldater som bombet sivile og barn i Aleppo. Han viste også til den russiske krigføringen i Ukraina, hvor over 10.000 mennesker er drept siden Krim ble annektert i mars 2014.

«Alt som har skjedd til nå, har tjent én person. Vladimir Vladimirovitsj Putin. Alt som har skjedd, skyldes lysten til en tidligere oberstløytnant i KGB til å føle at han er en ny Napoleon, sa Babtsjenko i et intervju med magasinet 7x7.

Etter Facebook-innlegget i 2016 ble journalisten utsatt for en omfattende hets fra russiske medier og ledende russiske politikere.

«Jeg var allerede vant til overgrep, men denne FB-posten førte til en skremmende kampanje mot meg», skrev han.

Den iherdige Putin-kritikeren, forfatteren og journalisten Arkadij Babtsjenko under et oppdrag som korrespondent ved fronten i Ukraina. Tirsdag ble han skutt i ryggen og drept i sin leilighet i Kiev etter at han for ett år siden rømte Russland.

Flere tusen drapstrusler

Flere politikere krevde at han skulle bli fratatt statsborgerskapet, og den russiske riksadvokaten startet etterforskning med fem års strafferamme.

Babtsjenko ble også hovedpersonen i et eget russisk dataspill med navnet «Gi dem juling». Spillet ble laget for patriotiske unge dataspillere i Russland, hvor de ble oppfordret til å «bruke never og støvler mot fiender av fedrelandet».

På den nasjonalistiske TV-kanalen Tsargrad ble han pekt ut som en av «Topp 100 russofober».

«Jeg står på plass nr. 10, og jeg har kjempet i to kriger for dette landet. Et land jeg ikke lenger kjenner meg trygg i», skrev Babtsjenko.

Etter flere tusen drapstrusler måtte Babtsjenko rømme Russland i fjor.

Folk samler seg utenfor leiligheten i Kiev hvor den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko ble skutt og drept tirsdag kveld.

Skutt hjemme hos familien

Familien til Babtsjenko var i leiligheten da drapet fant sted tirsdag ettermiddag, sier talsmannen for ukrainsk politi Jaroslav Trakalo til Ukrainskij Pravda.

– Hans kone var på badet. Hun hørte et smell, gikk ut og fant mannen liggende i blod. Hun ringte straks ambulanse, han ble hentet, men døde på veien, sier Trakalo.

En kollega av den drepte journalisten sier at Babtsjenko ble drept i døren like etter at han kom inn i leiligheten etter et butikkbesøk.

Babtjenko etterlater seg kone, en datter og seks adoptivbarn.

Familien har det siste året bodd i både Praha og Israel, før han flyttet til Kiev. I mai begynte han i ny jobb som programleder for den krimtatarske fjernsynsstasjonen ATR.

Den russiske journalisten og forfatteren Arkadij Babtsjenko, som ble skutt og drept i Kiev tirsdag kveld.

– De tilga aldri hans ærlighet

Ukrainske myndigheter har allerede pekt mot Russland.

– Det totalitære russiske maktapparatet tilga aldri hans ærlighet og integritet, sa den ukrainske statsministeren Vladimir Hrojsman.

– De skylder på oss allerede, selv om etterforskningen knapt har startet, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som kritisert ukrainske myndigheter for manglende etterforskning av tidligere drap.

Flere russiske medier frykter at det nye journalistdrapet kan kaste skygge over den kommende fotballfesten.

Ukrainsk politi holder vakt utenfor huset i Kiev hvor den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko ble skutt og drept tirsdag.

– Jeg er redd dette ikke er det siste

De siste dagene har det gått rykter i Kiev om at det er utlovet dusør for drap på flere russiske opposisjonelle.

– Jeg har hørt om tre drapstrusler, skriver den russiske opposisjonspolitikeren Ilja Ponomarev på Facebook. Han tror drapsmannen er rekruttert blant de fattige og desillusjonerte veteraner krigen i østlige Ukraina.

– Angrep på journalister og ytringsfrihet er på fremmarsj i Europa, sier Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland i en uttalelse.

– Vi må gjøre alt vi kan for å stoppe denne trenden, som er en alvorlig trussel mot demokratiet.

Det har vært flere høyprofilerte drap i Kiev de siste årene på både journalister og politikere. Ingen av drapene er så langt fullt oppklart.