FN advarer: Svært høy risiko for at 300.000 barn vil dø

HODEIDAH/ISTANBUL (Aftenposten): Slaget alle har advart mot, er i gang. 80 prosent av nødhjelpen til Jemen kan bli sperret.

Folk som bor sør for Hodeidah rømmer fra krigføringen. Styrker allierte med Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater vil erobre den viktige havnebyen fra opprørerne som kalles houthiene.

En koalisjon ledet av Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater startet onsdag det som kan bli et avgjørende angrep for å erobre Hodeidah, Jemens viktigste havneby med 600.000 innbyggere.

Krigføringen kan føre til at nødhjelp ikke kommer frem til 8,4 millioner mennesker som er helt avhengig av hjelp for å overleve.

Cirka 300.000 barn risikerer å bli drept, skadet eller å sulte dersom de blir fanget i byen under angrepet, advarer bistandsgrupper ifølge Reuters.

– Som alle andre steder der soldater går inn med våpen, så kan Hodeidah bli et katastrofeområde, sier Fatma Mahmoud Ayish (20) til Aftenpostens reporter på stedet, Asmaa Waguih.

Waguih har vært i Jemen i en måned og var ved fronten like sør for Hodeidah for to uker siden. Der møtte hun soldater som var utålmodige etter å innlede angrepet som FN og mange andre hjelpeorganisasjoner har advart mot.

Landsbyene sør for Hodeidah har vært rammet av krigføringen i lang tid allerede. Her venter folk fra landsbyene sør for byen på humanitær hjelp i byen Khokha.

Brødrene sluttet seg til motstandsbevegelsen

Fatma Mahmoud Ayish gikk tidligere på skole i Hodeidah og drømmer om å bli tannlege. Houthienes okkupasjon tvang imidlertid henne og familien til å flykte fra byen.

To av brødrene hennes har sluttet seg til den ene av de tre væpnede gruppene som samarbeider med styrkene fra De forente arabiske emirater for å erobre Hodeidah. Gruppen kaller seg Tihamas motstandsbevegelse. Tihama er navnet på slettelandet som ligger langs rødehavskysten i Jemen og Saudi-Arabia.

Fatma og familien følger styrkene som har samlet seg sør for Hodeidah. De vil støtte mennene som slåss i krigen og håper dessuten å kunne flytte tilbake til hjembyen så raskt som mulig.

20-åringen håper å kunne bosette seg i en by der bare soldater får lov til å bære våpen og den eldgamle borgen i byen ikke blir ødelagt av koalisjonens bombing. Det er fare for det, siden houthiene har forskanset seg i borgen.

Asmaa Waguih rapporter fra Jemen for Aftenposten. Midtøsten-korrespondent Tor Arne Andreassen rapporterer fra Istanbul.

– Minene er vår verste fiende

Soldatene som støttes av Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, har vært i flere skuddvekslinger med houthiene sør for Hodeidah. Flere steder kunne man se døde houthier som lå igjen på slagmarken.

Men soldatene som støttes av De forente arabiske emirater, har vært frustrert over at hovedangrepet ikke er kommet tidligere. De frykter at houthiene nå har fått god tid på seg til å legge ut livsfarlige miner.

– Minene er vår største fiende, sier Faris al-Tamimi fra Taiz. Han er en av kommandantene i brigaden som ledes av Tarik Salih, en nevø av tidligere president Ali Abdullah Saleh.

Koalisjonens fly og skip bombet onsdag houthines stillinger ved Hodeidah. Målet er å støtte bakkestyrkene som nå har startet en storoffensiv fra sør.

En av militsene som slåss mot houthiene, ledes av Tareq Saleh, en nevø av den tidligere presidenten Ali Abdullah Saleh. Her går en av krigerne fra denne militsen forbi kroppene til flere døde houthi-soldater.

– Slaget vil sannsynligvis bli langvarig og blodig

Houthiene kontrollerer Jemens hovedstad Sanaa og mange av de tettest befolkede områdene i landet. Nå må de forsøke å forsvare den eneste havnen de kontrollerer.

– Dette slaget kommer sannsynligvis til å bli blodig, langvarig og kan resultere i at millioner av jemenitter ikke får mat, drivstoff og andre viktige varer, sier Danny Anderson i tenketanken International Crisis Group.

Redd Barna advarer om at 300.000 barn er i fare i Hodeidah og området rundt når tilgangen på mat, vann og medisiner blir enda dårligere.

– Dette angrepet vil utsette barn for sult og død, sier Anas Shahari, talsperson for Redd Barna til Reuters.

Mandag sendte 20 hjelpeorganisasjoner ut en felles pressemelding der de advarer om at et angrep vil ha forferdelige konsekvenser for sivilbefolkningen. Allerede nå lider anslagsvis 100.000 barn i Hodeida-distriktet av ekstrem sult, ifølge Redd Barna.

En talsmann for Det internasjonale Røde Kors (ICRC) er også bekymret.

– Dette siste angrepet mot Hodeidah vil sannsynligvis forverre en allerede katastrofal humanitær situasjon i Jemen, sier Robert Mardini, regional direktør for ICRC i Midtøsten.

Jemenittiske soldater skyter mot krigere fra houthibevegelsen ved fronten sør for Hodeidah.

Havnen kan redde millioner av liv

Havnen ved Rødehavet er livsviktig for millioner av jemenittene som er avhengig av matvarehjelp for å overleve. 80 prosent av varene som har kommet inn til landet, har kommet inn til denne havnen.

Krigen i Jemen har allerede ført til det FN anser som verdens verste humanitære krise. 8,4 millioner mennesker står i fare for å havne i stadiet rett forut for å sulte, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

FN appellerte til Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater om ikke å angripe Hodeidah, men har altså ikke blitt hørt.

Kommandanten Ahmed al-Kawkabani hilser på lederne for Tihama-brigaden.

– Vi må stanse houthienes import av våpen

Ahmed al-Kawkabani, lederen for Tihama-brigaden, en av militsene som kjemper mot houthiene, sier til Aftenposten at havnen i Hodeidah vil bli holdt åpen etter at de har erobret byen.

Men han insisterer på at det er svært viktig å «frigjøre» byen.

– Det vil hindre at houthiene får våpen inn sjøveien. Det vil også stoppe strømmen av penger som har gjort det mulig for dem å betale ut lønninger og bestikke folk, sier Kawkabani.