Verden

Hvordan kan to konservative statsministre forholde seg så ulikt til flyktninger fra Syria?

Norges blåblå regjering har nylig avvist 123 syriske kvoteflyktninger fordi sykdom gjør dem for dyre. Sveriges borgerlige regjering har i flere år ført en liberal innvandringspolitikk og forbereder seg nå på en kraftig økning i antallet syriske asylsøkere.

 • Mona W. Claussen
  Journalist
 • Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

— Skal vi ta imot personer som har store funksjonshemninger, krever det stor grad av tilrettelegging i form av boliger og annet. Det er krevende for norske kommuner, sier statsminister Erna Solberg når hun begrunner avslaget som er gitt til de syriske flyktningene.

— Jeg ber det svenske folket om å ha tålmodighet og åpne sine hjerter for de utsatte, sa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt da han i helgen varslet at både flyktningestrømmen og utgiftene vil øke ytterligere. Han viste spesielt til asylsøkere fra Syria.

Les også:

Les også

Her er svenskenes nye asylregning

– Innvandring lønner seg

I Sverige er det i dag om lag tre ganger så mange innvandrere som i Norge og i Danmark, viser tall fra SSB.

Svenskene har forstått at innvandring lønner seg. Det har ikke nordmenn, hevder norsk-svenske Cecilie Tenfjord-Toftby. Hun er gift og bosatt i Sverige og valgt inn i Riksdagen for Moderaterna, som er Høyres søsterparti.

— Sverige har tatt imot store grupper arbeidsinnvandrere helt siden slutten av 2. verdenskrig. Her ser folk flest at det en bruker av midler på integrering, betales tilbake i form av i arbeidskraft og skattekroner over tid. Grekere, finner og nordmenn kom tidlig for å jobbe her. Arbeidsinnvandrerne har funnet seg til rette og bidratt til å bygge landet, sier Cecilie Tenfjord-Toftby.

Hun er stolt over partifelle Reinfeldts sommertale, der statsministeren kalte Sverige en humanitær stormakt.

— Vi er et rikt og fredelig land, vi kan koste på oss dette. Det kan i og for seg Norge også, kommenterer Tenfjord-Toftby.

Les også:

Les også

Mener svenskene at vi er mer rasistiske?

– Iskald Reinfeldt

Den svenske regjeringens liberale holdning skyldes både historiske og personlige forhold, mener den svenske forfatteren Per Wirtén.

— Svensk antirasisme er basert på 1970-tallets solidaritetsbevegelse, Kirkens klare standpunkt og Olof Palmes sterke avtrykk, blant annet. Men svært viktig er også statsminister Fredrik Reinfeldts sterke personlige engasjement, sier Wirtén.

— Reinfeldt viser at han forakter de innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD). Han er iskald mot SD-leder Jimmie Åkesson.

Men når Reinfeldt helt avviser SDS innvandringskritikk, tar han en kalkulert risiko. For her er han på kant med mange av sine egne velgere. 53 prosent av dem sier nei til økt innvandring.

Innvandringspolitikken er årsak til at Moderaterna sliter på meningsmålingene en knapp måned før høstens riksdagsvalg, mener Wirtén.

— Ikke noe annet parti mister like mange velgere til SD, sier han.

Les også:

Les også

- Kliss ikke ditt klissete kliss på historiens helter

— Jeg tror Reinfeldt vet at han taper valget og regjeringsmakten i høst. Nå handler det om hans politiske ettermæle. Han vil ikke gå til historien som den som sendte invitter til SD, sier Wirtén.

Innenrikspolitisk spill?

Reinfeldt hadde minst ett skjult motiv da han i helgen varslet en kraftig utgiftsøkning knyttet til innvandringen, tror andre analytikere.

— Han punkterte på snedig vis motstandernes valgløfter, sier Göran Eriksson, politisk kommentator i Svenska Dagbladet.

Med økte utgifter til innvandring blir det ikke penger igjen til de rødgrønne partienes valgløfter.

Reinfeldt beskyldes dessuten for å spille ballen rett i hendene på Sverigedemokraterna, som vinner velgere på at utgifter til innvandring holdes frem som en trussel mot andre velferdstiltak. Og jo større vippepartiet SD er, desto vanskeligere blir det for en ny, rødgrønn regjering å styre landet.

- Hvorfor kan Reinfeldt snakke om "åpne hjerter" i sin tale, mens det ville være utenkelig for Norges statsminister?

— Det finnes ulike politiske kulturer i de to landene. I Sverige er det stort sett politisk enighet om at en skal ha en sjenerøs flyktningepolitikk. Debattklimaet er annerledes enn i Norge og Danmark, sier Eriksson.

Les også:

 1. Les også

  Puppekupp og kabaret da Reinfeldt talte til folket

 2. Les også

  Kirkeklokkene varslet «fare» da rasister åpnet politisk fest på Gotland

 3. Les også

  Fnyser av svenskenes kritikk av nordmenn