Verden

Trumps rådgivere til frontalangrep på Justin Trudeau

To av Donald Trumps nærmeste rådgivere anklager Canadas statsminister Justin Trudeau for å ha «dolket USA i ryggen».

Sjeføkonom Larry Kudlow går hardt ut mot den canadiske statsministeren.
  • Ingvild Fjelltveit
    Ingvild Fjelltveit

Larry Kudlow er president Trumps fremste økonomiske rådgiver, og var søndag gjest på CNN-programmet State of the Union.

Der anklaget han Justin Trudeau for å ha «kommet med polariserende kommentarer om USAs handelspolitikk», og for å ha dolket landet i ryggen. Dette er årsaken til at president Trump trakk seg fra en felles uttalelse etter G7-møtet, hevder Kudlow overfor CNN.

– Han sa at USA er fornærmende, han sa at Canada må stå opp for seg selv, og at det er vi som skaper problemer knyttet til tollsatser, utdyper Kudlow på spørsmål om hvorfor han reagerer så sterkt på Trudeaus oppførsel.

Det er uttalelsene Trudeau kom med på en pressekonferanse under G7-møtet, rådgiveren reagerer på. Der sa statsministeren at Canada fra 1. juli vil innføre tilsvarende straffetoll på stål og aluminium som USA innførte mot Canada 1. juni.

– Canadiere er høflige, vi er fornuftige, men vi vil ikke bli herset med, sa Trudeau på pressekonferansen.

Kudlow beskriver Trudeaus uttalelser som et svik mot USA.

– En spesiell plass i helvete for folk som Trudeau

Også Trumps handelsrådgiver Peter Navarro gikk søndag hardt ut mot den canadiske statsministeren. Han kaller Trudeaus uttalelser et angrep på USAs politiske system.

– Det finnes et sted i helvete for internasjonale ledere som deltar i mistroisk diplomati med president Donald J. Trump, og som prøver å dolke ham i ryggen etterpå, sier Navarro til Fox News.

– Og det er den typen mistillit Justin Trudeau viste på sin stunt-pressekonferanse, legger han til.

Navarro hevder at uttalelsene kommer «rett fra Air Force One», flyet til USAs president. Da han ble intervjuet, hadde president Trump akkurat landet i Singapore, der han tirsdag skal møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

– Til mine venner i Canada: Dette var en av de verste politiske feilberegningene fra en canadisk leder i moderne tid, sier Navarro.

Trump med personangrep mot Trudeu

Rådgivernes uttalelser om Trudeau kommer kort til etter at president Trump skapte sterke reaksjoner da han forlot G7-møtet før det var avsluttet lørdag kveld, og trakk USAs støtte til møtets slutterklæring. Han gikk også til personangrep mot den canadiske statsministeren på Twitter.

– Trudeau fremsto så ydmyk og mild under møtene våre på G7, bare for senere å stille på en pressekonferanse etter jeg dro, der han sier at «USAs toll er en fornærmelse» og at han «ikke vil bli herset med». Veldig uærlig og svak. Vår toll er et svar til hans 270 prosent på meieriprodukter, skrev Trump på Twitter.

PM Justin Trudeau of Canada acted so meek and mild during our @G7 meetings only to give a news conference after I l … https://t.co/pX1hvH41Ws
  • Bakgrunn: Trumps helomvending etter G7-møtet vekker sterke reaksjoner

– Forsøpling av internasjonalt diplomati

Bråket rundt G7-møtet viser polariseringen og handelskonfliktene som har oppstått med Donald Trump, mener NUPI-forsker Arne Melchior.

– Det er blitt en forsøpling av internasjonalt diplomati. Forhandlinger og diplomati er til for å løse konflikter. Det er helt eksepsjonelt med denne typen kraftige personangrep i det internasjonale samarbeidet, sier Melchior til NTB.

Trudeau: – Historisk og viktig avtale

Justin Trudeau har så langt ikke kommentert uttalelsene fra Trumps rådgivere. Søndag ettermiddag skriver han på Twitter at den historiske avtalen man kom frem til på G7-møtet i Charlevoix, vil styrke landenes økonomi og demokrati.

– Det er det som betyr noe, skriver Trudeau.

Etter Trumps Twitter-kritikk lørdag sa administrasjonen til Trudeau i en uttalelse at statsministeren ikke hadde sagt noe på den avsluttende pressekonferansen som han ikke har sagt til Trump tidligere.

Kontroversielle rådgivere

Peter Navarro er økonom og handelsprofessor, og har ledet det nasjonale handelsrådet i USA siden januar 2017. Han blir beskrevet som en av de fremste tilhengerne av tollsatser i Det hvite hus, og har flere ganger vært i konflikt med mer moderate stemmer som finansminister Steven Mnuchin.

Larry Kudlow overtok jobben som økonomisk topprådgiver etter at Gary Cohn gikk av i mars. Han har tidligere vært kommentator for TV-stasjonen CNB, og har hatt sitt eget program «The Kudlow Report». Kudlow har markert seg som en ivrig tilhenger av skattekutt og mindre byråkrati.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Larry Kudlow
  3. Justin Trudeau
  4. Toll