Verden

Beskyldninger om seksuell trakassering og rasisme skaper politisk uro i Virginia

Virginia var den eneste sørstaten Donald Trump tapte i 2016. Etter et ras av avsløringer om rasisme og seksuell trakassering kan makten nå tippe i republikanernes favør.

I 2017 jublet (f.v.) Justin Fairfax, Ralph Northam og Mark R. Herring da de vant delstatsvalget. Nå står alle tre i fare for å miste vervene sine. Foto: Aaron Bernstein, Reuters/NTB scanpix

 • Inger Lise Hammerstrøm
  Inger Lise Hammerstrøm
  Journalist

Virginia befinner seg i en politisk krise. På én uke er guvernøren, viseguvernøren og statsadvokaten blitt avslørt for tilfeller av rasisme og seksuell trakassering. Alle tre tilhører Det demokratiske partiet, og nå kan makten gå til republikanerne i den eneste sørstaten som er styrt av demokratene.

Forrige uke kom et lite flatterende ungdomsbilde av det som ble sagt å være guvernør Ralph Northam, innsmurt med skokrem, frem i dagslys. Det hjalp heller ikke at personen han poserte ved siden av, var utkledd som et Ku Klux Klan-medlem.

Dette årbokbildet som skal vise Ralph Northam, innsmurt i skokrem og poserende ved siden av en person i Ku Klux Klan-drakt, kan koste ham guvernørjobben. Foto: The Washington Post

Northam la seg først flat og beklaget at han hadde latt seg avbilde slik. Dagen etter endret han derimot forklaring. Han hevdet at ingen av de to mennene på bildet var ham. Men han erkjente at han en gang i 1984 hadde kledd seg ut som Michael Jackson, men at han bare hadde smurt bitte litt skokrem i kinnene.

Folk i Virginia krever guvernørens avgang. Foto: Shelby Lum, AP/NTB scanpix

At saken bare går 30 år tilbake, og at Northam på den tiden var 25 år, har hjulpet ham lite. Denne type fremstilling av afroamerikanere var da for lengst ansett som uakseptabelt også i Virginia.

I CNN-podkasten Anderson Cooper 360 argumenterer journalist Suzanne Malveaux for at Northam dessuten var moden nok til å gjøre etiske vurderinger.

Les også

Guvernørens årbokbilde fra 80-tallet vekker oppsikt: – Utilgivelig, mener Trump

Ralph Northam forsøker å forklare seg etter at årbokbildet lekket ut. Mange i partiet krever nå at han trekker seg. Foto: STEVE HELBER, AP/NTB scanpix

Bildet har vakt sterke reaksjoner, og mange krever Northams avgang. Spekulasjonene om hans eventuelle etterfølger har ført til at enda en uheldig historie er kommet til overflaten.

Oralsex

Nyheten om at Justin Fairfax kunne overta som guvernør, skal ha vakt vonde minner hos en av Fairfax’ tidligere partifeller. Vanessa C. Tyson hevder at Fairfax begikk et overgrep mot henne for 15 år siden.

Under et partimøte i Boston i 2004 skal Fairfax ha tvunget Vanessa C. Tyson til å utføre oralsex på ham.

Onsdag snakket Tyson om historien, og vitneutsagnet ble publisert blant annet i New York Times og Fox News. Selv avviser han anklagen.

Likevel kan det se ut som om Fairfax ikke er aktuell til å overta guvernørvervet.

Mandag svarte Justin Fairfax på medienes spekulasjoner om at han kan bli delstatens nye guvernør. Foto: Steve Earley, AP/NTB scanpix

Kort tid etter måtte Fairfax svare på anklager om seksuell trakassering. Foto: STEVE HELBER, AP/NTB scanpix

Skammer seg

Dermed var alt klart for tredje akt i Virginias skandale:

«Den største skammen jeg noensinne har følt.» Slik forsøker Virginias statsadvokat, Mark R. Herring, å redde skinnet.

Onsdag måtte han beklage årbokbilder som viser ham med et såkalt «blackface». Herring hevder han hadde kledd seg ut som rapperen Kurtis Blow.

Uttrykket «blackface» henviser til det å male seg i ansiktet for å portrettere en mørkhudet person. Ettersom denne praksisen i de fleste miljøer regnes som støtende og rasistisk, har den avtatt.

Hendelsen fra 1980 har hjemsøkt Herring siden da, sier han ifølge The New York Times.

Nå kan det hende at alle de tre toppdemokratenes karriere er ødelagt.

Maktskifte

Hvis en guvernørstilling blir ledig før neste valg, er prosedyren av viseguvernøren overtar. Hvis viseguvernørens stilling også er ledig, går jobben til statsadvokaten.

I dette tilfellet står alle tre i fare for å måtte gå av. Da går jobben til lederen for Virginias delstatsforsamling.

I dette tilfellet er det republikaneren Kirk Cox. Dermed kan den eneste sørstaten som demokratene vant makten i, gå til republikanerne. Cox ble valgt til sitt verv ved loddtrekning etter stemmelikhet i forsamlingen.

Det er ikke bare i Virginia politikere er blitt beskyldt for rasistiske handlinger. Denne uken fikk KrF-politiker Olaug Bollestads menighet kritikk for å ha kledd seg ut som mørkhudede under et arrangement om Kongo.

Les også:

 • Hatet flommer i amerikansk politikk. På ytterkantene snakkes det om borgerkrig.
 • I 2017 mistet en person livet og flere ble skadet i et sammenstøt mellom høyreekstreme og motdemonstranter i Charlottesville.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Ku Klux Klan
 3. Seksuell trakassering
 4. USA