Verden

Da riksadvokaten etterforsket presidentens familie, ble han filmet med to prostituerte. Putin bidro til at han fikk sparken.

Russland har en lang historie med å bruke kompromitterende materiale mot politikere, diplomater og forretningsfolk.

Russlands president Vladimir Putin
  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale

På slutten av 1990-tallet etterforsket russisk politi- og påtalemyndighet det sveitsiske entreprenørfirmaet Mabetex som angivelig skulle ha betalt store penger under bordet for å få lukrative oppussingsoppdrag, deriblant i Kreml i Moskva. Daværende riksadvokat Jurij Skuratov mistenkte kretsen rundt president Boris Jeltsin, og i mars 1999 kom det frem at han ville avhøre Jeltsins datter, Tatjana Djatsjenko.

Like etter viste russiske TV-kanaler en kornete film som skulle vise Skuratov sammen med to prostituerte i en badstue.

Donald Trump avviser

I Russland kalles dette «kompromat», kompromitterende materiale, og begrepet har fått ny aktualitet etter den omstridte rapporten om påtroppende USA-president Donald Trump ble kjent denne uken. I rapporten påstås det at den russiske sikkerhetstjenesten FSB skal ha videoopptak som kan være kompromitterende for Trump, og at han derfor kan være sårbar for russisk utpressing.

Trump avviste påstandene blankt, og det samme gjorde russiske myndigheter.

Lang historie fra KGB-tiden

Uansett om det er sant eller ikke så har bruk av «kompromat» en lang russisk historie som går tilbake til det hemmelige politiet KGB og Sovjetunionen. Jevnlig blir det brukt i russisk politikk også i dag.

Forskeren Valerij Solovjov fra Moskvas statlige institutt for internasjonale relasjoner forteller at russiske myndigheter systematisk samler inn sensitiv informasjon om politiske motstandere, utenlandske politikere og diplomater.

– Denne tradisjonen går tilbake til det sovjetiske KGB, mens i dag er det journalister og sikkerhetstjenesten som samler inn slikt materiale, sier han til The Wall Street Journal.

  • En styrtrik republikaner ville ødelegge for Trump. Eks-spionen som skal ha fått oppdraget, er nå gått under jorden.

Moskvas «spionhotell»

Trump skal angivelig ha blitt filmet i skjul i en suite på hotellet Ritz-Carlton da han var på Miss Universe-konkurransen i Moskva i 2013.

Luksushotellet ligger like ved Kreml. Her lå tidligere det beryktede hotell Intourist frem til det ble revet i 2002.

Hvis du ferierte i Moskva da Sovjetunionen ennå sto på kartet, er sjansen stor for at du bodde i det som var en 22 etasjers betongkoloss av et hotell.

Intourist var mye mer enn et sted å bo – det var utgangspunktet for en mengde historier om dårlige erfaringer som turister hadde i Sovjetunionen: manglende dopapir, tynnslitte tepper, knuste lyspærer og elendig service.

Intourist overbeviste de fleste om at hvis kommunismen var svaret, ja da var det ikke engang verd å stille spørsmålet.

Gamle spioner tjener fett på å selge informasjon om politikere.

Personalet jobbet for KGB

Det var i Intourist de fleste turistene ble samlet. Turistene måtte reise rundt i grupper. I tillegg til et besøk i Kreml, ble de ofte tatt med til den lokale syltetøyfabrikken. Og med de vestlige turistene kom agentene fra KGB.

– Mange av dem som jobbet der, var agenter, alt fra ledelsen til rengjøringspersonalet. Vi som ikke var engasjert av KGB, ble tvunget til å rapportere til dem, fortalte en dame som jobbet der som guide, til Aftenposten for noen år siden.

Mens hotellets ledelse ikke klarte å erstatte knuste lyspærer og dopapir, hadde de ingen problemer med å operere et titalls rom som var knyttet til et sentralt avlyttingsrom på loftet.

Skjulte kameraer og mikrofoner

Over hele Sovjetunionen var det Intourist-hoteller, og de var alle utstyrt med spesialrom med skjulte kameraer og mikrofoner. I den tidligere Sovjet-republikken Estland er det laget et museum i et slikt hotell. Der kan man se avlyttings- og opptaksutstyret som ble brukt.

Én av initiativtagerne bak museet forteller at 60 av de 423 hotellrommene var avlyttet. Gjester som KGB interesserte seg for, ble plasserte i disse rommene, og deretter ble de fristet av prostituerte som jobbet for det hemmelige politiet. Det var hovedsakelig finner.

– Forretningsmenn som gikk i fellen, reiste hjem og fortalte at livet i Sovjetunionen var flott og at Finland burde handle mer med sovjeterne, forteller Peep Ehasalu til The New York Times.

Sex, video og Putin-kritikk

I Russland blir kompromat – eller kompromitterende materiale – jevnlig brukt i politikken. For et snaut år siden fanget et skjult kamera i et garderobeskap utroskapen til den russiske opposisjonslederen Mikhail Kasianov. Deretter ble bildene vist på Putin-kontrollerte TV-stasjoner.

Avsløringene var ødeleggende for Kasianov, som var gift og har to barn, og det bidro ti det elendige resultatet i valget til ny nasjonalforsamling i fjor høst. Partiet hans kom ikke engang inn i Dumaen.

Kasianov var tidligere Russlands statsminister.

Russlands president Vladimir Putin

Etterforskningen av Jeltsin-familien

Sexvideoen som ble sendt på russiske TV-kanaler 17. mars 1999, skulle føre til at etterforskningen av president Jeltsins familie ble stoppet.

Mannen i den kornete filmen lignet på riksadvokat Skuratov, og det var en debatt i avisene om det virkelig var ham. Diskusjonen ble imidlertid raskt lagt død da daværende sjef for sikkerhetstjenesten FSB holdt en pressekonferanse der han sa at videoen var ekte og at det var riksadvokaten som var blitt filmet. Deretter ga Jeltsin Skuratov sparken.

Et snaut halvår etter utnevnte Jeltsin FSB-sjefen til statsminister, og noen måneder senere ble han Russlands president. FSB-sjefen var Vladimir Putin.

Les mer om

  1. Vladimir Putin
  2. Avlytting
  3. Donald Trump
  4. FSB