Putins beste – og mest korrupte – venn går av

MOSKVA (Aftenposten) Han er vanvittig rik, en av Putins viktigste støttespillere og blant hans nærmeste venner. Vladimir Jakunins brå avgang utløser ryktebørs i Moskva.

Det største jordskjelvet i Kreml på tre år: En av Putins nærmeste og mektigste venner - Vladimir Jakunin - ble fratatt jobben.
  • Per Anders Johansen

Avgangen til en av Putins aller nærmeste allierte er en av de største omveltningene i den innerste kretsen i Kreml de siste årene.

Den mektige sjefen i Russlands jernbaner er en nær venn, fortrolig rådgiver og offentlig støttespiller til president Vladimir Putin.

Det har Jakunin vært helt siden Putin var KGB-mann på 80-tallet og han selv var FN-diplomat.

Naboene i verdens mektigste hyttefelt

I et lite hyttefeltet utenfor St. Petersburg er store deler av Russlands makt samlet: Her er Jakunin og Putin naboer.

Tog-direktørens årslønn er anslått til 130 millioner kroner, og hans svært kostbare livsstil har vært et av de fremste symbolene på korrupsjon. Hans private slott utenfor Moskva har fått bred omtale etter at aktivister klarte å skaffe bilder over hans enorme palass.

Jakunin er også en av hyttekameratene i verdens mektigste hyttefelt utenfor St. Petersburg.

Her har de fleste i Putins innerste klikk holdt sammen siden 90-tallet i hyttefeltet "Ozero".

— Livet går videre

— Jeg forlater selskapet etter at valget er over, sa Jakunin til russiske medier mandag. 13. september er det lokalvalg i Russland, og den mektige oligarken går over i en ren symbolsk maktposisjon.

— Det er ingen tvil om at Jakunin nå blir en senator etter valgene. På grunn av sin politiske vekt vil han trolig bli talsmann i Føderasjonsrådet, sier anonyme kilder overhuset til den russiske nasjonalforsamlingen.

Jakunin bekreftet at han snakket med Putin om saken.

- Livet går videre, sa Jakunin.

Et enormt pengesluk - og viktig maktbastion

- Livet går videre, sa Jakunin da han fikk beskjed av Putin om å slutte i jobben.

Jakunins personlige pengebruk fikk også bred omtale under OL i Sochi. Som jernbanesjef har Jakunin over flere år delt ut enorme kontrakter, blant annet til gamle bekjente.Samtidig har den russiske jernbanen gått med svært store underskudd de siste årene under hans ledelse.

Før sommerferien måtte Jakunin gå til Putin og ba om 1200 milliarder kroner i økt støtte til jernbanen.

Det er svært lite populært samtidig som russisk økonomi er inne i en meget alvorlig krise.

På samme måte som Putin hadde et viktig maktgrunnlag i KGB, har Jakunin hatt en base i jernbaneapparatet med 1,3 millioner ansatte og store verdier.

Hva skjer egentlig i Putins innerste krets?

Russiske medier mener Putin hadde planer om å sparke Jakunin tidligere, men at dette ble utsatt da Putins nære venn ble satt på Vestens sanksjonsliste på grunn av krigen i Ukraina.

radiostasjonen Ekko Moskva med 3–4 millioner lyttere gikk diskusjonen i formiddag om dette signaliserer en maktkamp i Putins indre krets.

-Jakunin forlater sirkelen av viktige beslutningstagere som ble grunnlagt rundt Putin for 10-12 år siden, sier den meget erfarne russiske journalisten og kommentatoren Konstantin von Eggert til Aftenposten.

-Han mister makten i et av de mektigste statsmonopolene, både i kraft av innflytelse, penger og ansatte. Jakunins nye jobb er definitivt en stille men synlig jobb på sidelinjen.

Korrupsjonsavsløringer rammer Putin

Som en del av Putins innerste krets, fikk også Jakunin æren av å gå med OL-fakkelen i Sochi.

Eggert ser avgangen også i sammenheng med Russlands meget anstrengte økonomiske situasjon -Det er en trend i Putins innerste sirkel at personene som ledet statsmonopolene nå blir mindre innflytelsesrike. Det siste året har de vist at de bare kan drive selskapene ved å be om mer penger, sier Eggert.

-Flere av korrupsjonsskandalene de siste årene, Jakunin hus utenfor Moskva, har vært pinlig for Kreml. Selv om Putin aldri gjør noe under press, så liker Putin definitivt ikke slike avsløringer.

— En radikal forandring og en veldig sterk endring i maktbalansen i den innerste sirkelen til presidenten, sier Gleb Pavlovskij til Bloomberg. Den tidligere rådgiveren til Putin mener dette viser at det er økende ustabilitet på toppen.

- Konsum ødelegger får kultur, sa oligarken

Jakunin er tidligere også blitt beskrevet som en mulig arvtager etter Putin.

Han er en konservativ, nasjonalistisk, sterkt religiøs politiker med gode kontakter i den russiske ortodokse kirke, og en hyppig gjest i statskontrollert TV.

Jakunin henviste til Ivan den Grusomme da han nylig forsvarte Russlands "anti-sanksjoner", som medfører at enorme mengder mat fra Vesten ødelegges på grensen.

— Hvis du vil knuse et land lett – mat det med din mat, sa Jakunin.

— Vestlig konsum ødelegger russisk åndelighet, våre historiske tradisjoner og vår kultur,sa Jakunin.