Verden

Harde sammenstøt mellom muslimske opprørere og myndighetene i regionen der nordmannen er bortført

Den idylliske øya Samal ligger i Davao-regionen der muslimske opprørere kjemper mot myndighetene.

Ungdomsfraksjonen i den kommunistiske New People's Armyunder en demonstrasjon.
  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen
Opprørere fra Morofronten for islamsk frigjøringsfront sjekker kjøretøy ved en veisperring. Bildet er tatt i 2005.

Filippinske myndigheter har i årevis kjempet både mot muslimske utbrytergrupper, som den Al-Qaida-tilknyttede Abu Sayyaf-geriljaen, samt ekstreme venstre og høyre-grupper, blant dem en kommunistisk geriljahær.

Det er uklart hvilken side som står bak kidnappingen av Kjartan Sekkingstad (56) fra Sotra , men foreløpige spor tyder på at det kan være kommunistpartiet CPPs væpnede gren, NPA — New People's Army - som er ansvarlige. Nordmannen er en av fire som ble kidnappet av en ukjent gruppe sør i Filippinene ved midnatt natt til tirsdag.

Les mer om NPA og bortføringen i nyhetssaken:

Les også

UD bekrefter at en nordmann er bortført på Filippinene

CPP leder koalisjonsgruppen National Democratic Front, som i flere tiår har kjempet for revolusjon på Filippinene. Norske myndigheter har siden 2001 vært involvert i fredsprosessen mellom den filippinske regjeringen og National Democratic Front.

En siste forhandlingsrunde mellom partene i Oslo i 2008, ga ingen resultater.

NPA antas å ha en styrke på 5000 geriljakrigere, en antatt halvering av styrken siden 1990-årene.

Politimenn og opprørere mot hverandre

I området der nordmannen er bortført, Davao-regionen, var det harde sammenstøt mellom muslimske opprørere og politiet i januar. Lokale medier melder om 44 døde, nyhetsbyrået Reuters skriver at over 30 ble drept.

Øynasjonen i det vestlige Stillehavet består av over 7000 øyer. Filippinene har i hovedsak en kristen befolkning, med en muslimsk minoritet i sør.

Filippinene ble lenge styrt av president Marcos, les historien om da førstedame og skoelsker Imelda forsøkte seg på et politisk comeback:

Les også

Valgkamp med lik i lasten

120.000 mennesker drept

Davao-regionen ligger på den store, sørlige øya Mindanao. I 2014 ble det inngått en fredsavtale mellom myndighetene og Morofronten for islamsk frigjøringsfront på Mindanao. Moro er en fellesbetegnelse for en rekke muslimske minoritetsgrupper i Filippinene.

Da hadde den 45-år lange konflikten mellom filippinske myndigheter og landets største muslimske opprørsgruppe kostet rundt 120.000 mennesker livet og drevet to millioner filippinere på flukt.

Selv om avtalen står ved lag, er det fortsatt uro i enkelte områder sør på øya.

På ferieøya Samal har det vært rolig de siste årene. I 2001 ble noen turister forsøkt kidnappet fra området av Abu Sayyaf-geriljaen, ifølge BBC. Tre sikkerhetsvakter skal ha mistet livet under angrepet.

Kjemper for en egen stat

En opprører fra den muslimske Morofronten bemanner en veisperring.

Morofronten for islamsk frigjøringsfront er en islamistisk utbrytergruppe som har kjempet for en egen islamistisk stat i den sørlige Mindanao-regionen på Filippinene i flere tiår.I Mindanao-området lever det rundt fire millioner muslimer, og disse regner dette som sitt hjemland, siden den muslimske befolkningen dateres tilbake før de spanske kristne kom til Filippinene på 1500-tallet, ifølge Store norske leksikon.

Siden 1970 har MILF, men også andre muslimske grupper, kjempet for selvstendighet i Mindanao. Området er blant Filippinenes fattigste og mest korrupsjonsherjede.

Fredsavtale

Den fillipinske presidenten Benigno Aquino inspiserer våpen levert inn fra den muslimske opprørsgruppen, etter at fredsavtalen ble inngått i fjor.

I mars i fjor undertegnet opprørerne i Morofronten og president Benigno Aquinos regjering en fredsavtale. Den innebærer at det skal opprettes en ny, selvstyrt region i de sørlige delene av landet. Fredsvtalen baner vei for en endelig og varig fred, sa presidenten under forhandlingene:

Les også

  1. Enige om fredsavtale i Filippinene

  2. Filippinenes opprørere erklærer våpenhvile etter tyfonen

  3. Ble drept da de prøvde å raner nødhjelpssendinger på Filippinene

  4. Hard prøve for et hjemsøkt land