Sudan frykter massestrøm av flyktninger fra Etiopia

Opptil 200.000 flyktninger kan rømme til Sudan på flukt fra konflikten i Tigray-regionen nordøst i nabolandet Etiopia, ifølge sudanske tjenestepersoner.

Etiopiere leser nyheter om konflikten i Tigray-reionen.

Mer enn 6000 har allerede krysset grensen fra regionen. Sudans statlige nyhetsbyrå SUNA siterer uidentifiserte tjenestepersoner på at 200.000 etiopiere ventes å gjøre det samme i dagene som kommer.

FNs humanitære personell sliter med å få tilgang til regionen.

Umiddelbare behov

Det har oppstått lange køer utenfor brødbutikker i Tigray, og lastebiler fylt opp av forsyninger står fast på grensen, ifølge lederen for FNs humanitære innsats i Etiopia.

– Vi ønsker humanitær tilgang så fort som mulig. Det er umiddelbare behov for drivstoff og mat, sier Sajjad Mohammad Sajid til AP.

Ifølge ham har opptil 2 millioner mennesker i Tigray det «veldig, veldig tøft». Blant dem er hundretusenvis som er internt fordrevet, ifølge Sajid.

Nesten 900 av FNs hjelpearbeidere er sammen med andre hjelpeorganisasjoner fast i regionen, med svært begrensede muligheter til å kommunisere med omverden. Flyplassene i Tigray er stengt, veier er sperret, nettilgangen er kuttet og flere banker er ute av drift.

Ikke forhandlinger

Det er gått en uke siden Etiopias fredsprisvinnende statsminister Abiy Ahmed innledet en militæroffensiv etter at opprørere angivelig angrep en militærbase i Tigray.

Abiy står fast ved at det ikke vil være forhandlinger med den regionale TPLF-regjeringen og sentralregjeringen i hovedstaden Addis Abeba, før regjeringen, som er dominert av Tigray-folket, er fjernet.

– Operasjonene vil bli avsluttet så snart den kriminelle juntaen er avvæpnet, en legitim administrasjon i regionen er gjeninnsatt og de som er på flukt, er blitt pågrepet og stilt for retten, sa han mandag.