Verden

Tyrkisk angrep mot IS ved Aleppo

Tyrkia vil slutte seg til USA i kampen mot IS og mener det er mulig å gjenerobre Raqqa. Betingelsen er at amerikanerne avstår fra å samarbeide med kurdisk militsgruppe.

Dette bildet skapte harnisk i Ankara da det dukket opp 25. mai i år. Det viser amerikanske soldater i Syria utstyrt med emblemet til den kurdiske YPG-militsen, som Tyrkia anser som en terrororganisasjon. Den USA-ledede angrepsoffensiven mot IS ble trappet kraftig opp 24. mai.
  • Emma Tollersrud
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Angrepet fant sted søndag og var rettet mot 58 ulike IS-stillinger, melder den tyrkiske nyhetskanalen.

Tusener av sivile er på flukt under IS' offensiv mot andre opprørsgrupper nord i Syria. Offensiven har vært rettet mot byen Marea og Azaz, som ligger nær den tyrkiske grensen. Hvis IS lykkes, vil den ytterliggående gruppa få kontroll over et område som grenser til den kurdiske enklaven Afrin.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er 29 sivile drept siden IS innledet angrepet fredag.

Offensiven er kommet etter at en kurdisk-arabisk allianse i forrige uke innledet en større offensiv mot IS nord for gruppens selverklærte hovedstad Raqqa. I denne offensiven deltar blant annet amerikanske spesialsoldater.

Det er utført minst 150 luftangrep, skriver NTB.

Nord i Syria kjemper om lag 200 amerikanske soldater side om side med kurdiske styrker, som både USA og NATO anser som viktige allierte i kampen mot IS.

Aleppo-området er hardt rammet av den blodige krigen i Syria.

Tyrkia åpner for samarbeid

Mandag sa Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu at Tyrkia vil slutte seg til de amerikanske styrkene i Syria, for å understøtte syrisk-arabiske opposisjonsstyrker.

Målet for et slikt samarbeid vil i det lengste innebære en gjenerobring av IS' selverklærte hovedstad Raqqa, opplyste Çavuşoğlu.

I første rekke vil det være viktig å stenge Manbij-ruten, som IS har benyttet til å smugle jihadister inn og ut av Syria. Innsatsen vil innebære en rekke rakettangrep langs den tyrkiske grensen.

Tyrkia setter imidlertid som betingelse at det ikke inkluderer den syrisk-kurdiske militsen YPG, som Tyrkia anser som en terrororganisasjon og en forlenget arm av PKK.

– En andre front bør åpnes, men ikke sammen med PYD. Dessverre støtter både Russland og USA en terrororganisasjon og anser den som en partner, sa Çavuşoğlu, og refererte til det kurdiske Demokratiske Unionspartiet (PYD), som er YPG-militsens politiske fløy.

Han legger dermed skylden på USA for at det militære samarbeidet, som skulle iverksettes i slutten av mai, nå utsettes til august.

USA måtte beklage

Særlig amper ble stemningen i forrige uke, da det dukket opp bildemateriale fra nyhetsbyrået AFP, som viste amerikanske soldater med YPG-merker på uniformene.

– Det er helt uakseptabelt at amerikanske soldater går med merkene til en terrororganisasjon, sier landets utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu.

USA har beklaget det inntrufne og beordret soldatene til å plukke vekk merkene.

– Det er upassende og ikke tillatt å bruke slike YPG-merker på uniformen, og dette er nå grepet fatt i, sier Steve Warren, Pentagon-talsmann, og legger til sarkastisk:

– Vi råder dem til å ikle seg emblemet til IS eller Al-Nusra-fronten når de drar til andre deler av Syria, og Boko Harams jakkemerke når de drar til Afrika.

Over 6.000 sivile, de fleste kvinner og barn, skal ha flyktet til landområdene i Aleppo-provinsen fra blant annet byen Marea.

Les også

  1. Irakske styrker inntar IS-kontrollerte Falluja

  2. Syriske opprørere: Har fått nye raketter til offensiv utenfor Aleppo

  3. Et lite pusterom for Aleppo

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Tyrkia
  3. Syria
  4. Syriakrigen