Nye protester i Tunis
Og nå er det politiet selv som demonstrerer.
Bakgrunnen for oppgjøret:
I den tunisiske hovedstaden Tunis er det igjen demonstrasjoner lørdag. Det spesielle denne gangen er at mange av de som nå demonstrerer selv er politifolk.
- januar måtte mangeårig president Zine Ben Alis flykte etter å ha blitt styrtet i et folkelig opprør. Den utløsende faktoren for opprøret var at den 26 år gamle Mohamed Bouazizi tente på seg selv etter å ha blitt nektet å selge grønnsaker på torget i byen Sidi Bouzid. 19 dager senere døde han av skadene.
I urolighetene som fulgte var det nettopp politifolk lojale mot president Ben Ali som brukte tåregass, batonger og også skarpe skudd mot demonstrantene. Ifølge det tunisiske innenriksdepartementet mistet 78 mennesker livet i forbindelse med opprøret. FNs høykommissær for menneskerettigheter mener det rette tallet er 117, hvorav 70 ble skutt.
Dagens demonstrasjon kommer på dag to av den tre dager lange landesorgen, for å minne ofrene for den blodige omveltningen, innført av den nye regjeringen.
Mener de selv var ofre
Flere av politimennene som deltar i demonstrasjonen fremstiller seg selv som ofre, overfor nyhetsbyrået Reuters.
— Innbyggerne har feil oppfatning av politiet. Vi i det tunisiske politiet var også undertrykket. Vi hadde ingen ting, sier en politimann.
— Vi er her fordi vi ønsker nasjonal forsoning, sa en annen.
Flere av politimennene sang «vi er uskyldige for martyrenes blod».
Ønsker bedre arbeidsforhold
Politimenn som var i kontakt med nyhetsbyrået AP mente det var viktig å få frem at folket ikke lenger burde frykte politiet.
— Myndighetene sørget alltid for at folket var redd for oss, men dette må ta slutt, sa Rida Barreh.
Men demonstrasjonene handler også om politfolkenes arbeidsforhold. De ønsket seg en fagforening og bedre lønn.
Misfornøyd med den nye regjeringen
Men protestene fortsetter ergrer flere tunisiere seg over at fremtredende skikkelser fra det gamle regimet er med i regjeringen. Blant Ben Alis forhatte tjenere er statsminister Mohamed Ghannouchi, som har sagt at han vil gå av så snart det er holdt valg i landet, skriver NTB.
Tunisias største fagforening, UGTT, som spilte en nøkkelrolle i folkeopprøret, har avvist den nye regjeringen på grunn av at viktige ministerposter innehas av noen av de samme folkene som satt i Ben Alis regjering. Kravet er at regjeringen oppløses og erstattes med «en ny regjering for nasjonal frelse», sier sjef for UGTT, Abid Briki.