- Demonstrantene tar fanger

<div style="text-align:center;width:800px;height:566px"><script type="text/javascript"> flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2011/02/03-lohne-egypt/mnp-v1rc2.swf", { width:"800px", height:"566px", version:"9.0.28", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {}, alt:"<p><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid"}); </script></div><br></br> KAIRO/OSLO (Aftenposten.no) Mubarak-tilhengere holdes tilbake og utleveres til militæret.

I EGYPT

Jørgen Lohne

Regimekritiske demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo sentrum tar torsdag fanger fra tilhengere av presidenten som kommer inn på frigjøringsplassen. Det skal være snakk om personer som er mistenkt for å ville trenge inn på plassen og blande seg med demonstrantene for å skape uro og kamper, melder Politiken.dk.

Et reisebyrå ved torget skal ha blitt tatt i bruk til dette. Ifølge den danske avisens reporter på stedet sitter flere personer på gulvet i lokalet, med hender bakbundet på ryggen med strips. Flere av dem bærer preg av å ha vært utsatt for hardhendt behandling, og skal angivelig ha fått sår og skrammer da de ble pågrepet, skriver Politiken.

Demonstrantene sier til avisen at de har pågrepet personene ved sjekkpunkter som er satt opp rundt Tahrir-plassen, eller ute på selve plassen.

En av de som er pågrepet skal ha hatt på seg et ID-kort som viste at han er major i politiet. Etter at de er anholdt blir de fotografert og registert, før de overleveres til militæret

Slagvåpen og jernstenger

Aftenpostens korrespondent Jørgen Lohne var på Tahrir-plassen torsdag morgen og formiddag. Han var da vitne til at en Mubarak-tilhenger ble tatt, og så to andre som allerede var satt i arrest bak porten ned til Metro-stasjonen på plassen.

Tahrir-torget er torsdag helt under opprørerne kontroll etter en natt med blodige sammenstøt med president Hosni Mubaraks tilhengere. Steinkasting og andre provokasjoner fra sidegatene fortsetter.

— Mange folk går rundt med slagvåpen og jernstenger og er tydeligvis forberedt på at kan komme provokatører eller regimetilhengere og stelle til bråk igjen, som i natt, forteller Lohne .

Ifølge nyhetsbyrået AFP er det meldt om intens skyting på frigjøringsplassen torsdag ettermiddag.

To Mubarak-tilhengere er tatt og satt i arrest bak porten ned til Metro-stasjonen på Tahrir-plassen. FOTO: JØRGEN LOHNE

Soldater går mellom

Samtidig meldes det om at hæren nå bruker tanks og soldater for å skille regimekritiske demonstranter og Mubarak-tilhengere på frigjøringsplassen.

Flere hundre bevæpnede soldater beveger seg nå i en rekke mellom de to leirene, skriver nyhetsbyrået AP.

Det skjer timer etter at minst fem personer ble drept og over 800 ble skadet i voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og presidenttilhengere i natt. Tidligere på dagen onsdag kom horder av Mubarak-tilhengere til Tahrir-plassen, og ridende på hester og kameler gikk de til angrep med køller, steiner og etter hvert også bensinbomber.

Flere øyenvitner forteller torsdag at hæren presset Mubarak-tilhengere bort fra demonstrantene. Ifølge vitnene snudde en stridsvogn kanontårnet mot de regimetro, og stridsvognen og soldater skal ha beveget seg mot Mubarak-tilhengerne, skriver NTB.

— Mange mener i dag at de militære burde grepet inn tidligere, i natt. Da forholdt de seg helt nøytrale og rolige, sier Aftenposten-korrespondent Jørgen Lohne.

Egyptiske soldater griper inn nellom regimekritiske demonstranter og Mubarak-tilhengere på Tahrir-plassen torsdag. FOTO: SCANPIX/AFP

Gir seg ikke

Samtidig varsler demonstrantene at de vil intensivere sine protester mot Mubarak-regimet.

Arkitekt Mohammed Abdul er blant de som fortsatt holder stand inne på frigjøringsplassen. Han er 30 år gammel, like gammel som regimet han nå vil gjøre alt i sin makt for å få kastet.

— Vi var her i natt, og vi blir her så lenge det er nødvendig. Her inne skal vi dø hvis det kreves, sa Mohammed Abdul til Aftenpostens korrespondent på Tahrir-plassen tidligere i dag.

  • Men det er verdt det. Dette gjelder landets fremtid, mente Abdul.
Demonstranter på frigjøringsplassen for tiende dag på rad. FOTO: SCANPIX/AFP
En åpenbart livredd angivelig Mubarak-tilhengere er pågrepet av mengden og satt i arrest ved porten ned til Metro-stasjonen på Tahrir-plassen, som torsdag morgen helt er under opprørerne kontroll etter en natt med blodige sammenstøt med president Husni Mubaraks tilhengere.