Bashar al-Assad vil holde valg i Syria

Syrias president Bashar al-Assad kunngorde mandag at det skal holdes parlamentsvalg i det krigsherjede landet 13. april.

Syrias president Bashar al-Assad kunngjorde mandag at det skal holdes nyvalg i Syria 13. april.

Kunngjøringen kom kort tid etter at Russland tidligere mandag lovet å sørge for at regimet i Damaskus overholder den planlagte våpenhvilen.

Datoen for valget på ny nasjonalforsamling ble offentliggjort i en pressemelding fra Assads kontor mandag kveld. Det er i alt 250 medlemmer som skal velges.

Dette skjedde tidligere mandag:

Les også

USA og Russland enige om plan for våpenhvile i Syria

Vendte Assad ryggen etter valget i 2012

Syria holder parlamentsvalg hvert fjerde år. Sist gang velgere ble invitert til urnene for å velge ny nasjonalforsamling var i 2012.

Da hadde kampene rast i over et halvt år i Syria, hvor en fredelig folkeoppstand våren 2011 utløste et blodig opprør etter at Assad satte inn hæren mot demonstrantene.

Assads sikkerhetsstyrkers brutale fremferd mot fredelig opposisjon og drap på ubevæpnede demonstranter bidro til at stadig flere i hans krets vendte ham ryggen etter valget.

Blant dem var Riyad Hijab, som gikk over til opprørerne bare to måneder etter at han overtok som statsminister etter parlamentsvalget i 2012. I dag leder han den saudistøttede opposisjonen som etter planen skal delta i FN-støttede fredsforhandlinger i Genève.

Fikk 88,7 prosent av stemmene sist valg

To år senere inviterte presidenten igjen befolkningen i Syria til urnene. Da var borgerkrigen i landet et faktum, og Assad arrangerte det første presidentvalget i Syria siden 50-tallet der velgerne hadde mer enn én kandidat å stemme på.

Valget ble fordømt som en tragisk farse, og ble bare avholdt i områder regimet kontrollerte. I over 60 prosent av landet var det derfor umulig å holde valg. Alle opposisjonsgrupper av betydning boikottet valget, og Nord-Korea, Brasil, Russland og Iran sendte valgobservatører.

Assad vant presidentvalget i 2014 med 88,7 prosent av stemmene, ifølge den syriske nasjonalforsamlingen.

470.000 mennesker drept i borgerkrigen

Det er uklart hvordan regimet i praksis vil gjennomføre et valg, ettersom store deler av Syrias territorium er kontrollert av ulike opprørsstyrker eller IS.

Tidligere i februar kom det en rapport som anslo at 470.000 mennesker har blitt drept i borgerkrigen i Syria, og at én av ti av landets innbyggere har mistet livet eller blitt skadet i konflikten.