Time kårer Joe Biden og Kamala Harris til årets person

USAs påtroppende president Joe Biden og påtroppende visepresident Kamala Harris er sammen kåret til årets person av magasinet Time.

USAs påtroppende president Joe Biden og påtroppende visepresident Kamala Harris er av magasinet Time kåret til årets person.
  • NTB-AFP-TT

Time kunngjorde kåringen torsdag. Ifølge sjefredaktør Edward Felsenthal utnevnes de to fordi de viser at «empatiens kraft er større enn raseriet som deler oss».

Alle USAs presidenter siden Franklin D. Roosevelt har blitt kåret til årets person i løpet av perioden sin. I likhet med Biden er det flere som har fått utmerkelsen det året de blir valgt, altså før de har tatt fatt på sin presidentgjerning.

Harris er derimot den første visepresidenten – påtroppende eller sittende – som kåres til årets person.

De tre andre finalistene var helsepersonell som arbeider i frontlinjen mot koronapandemien og USAs fremste smittevernrådgiver Anthony Fauci, den antirasistiske bevegelsen, samt USAs president Donald Trump.

Times kåring går tilbake til 1927. Prisen har gått til statsledere, forretningsfolk, politikere og til og med til «datamaskinen».

I fjor vant den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg.

Året før var det «vokterne» – journalister som blir forfulgt, arrestert eller drept for sitt arbeid – som fikk tittelen. I 2018 gikk den til «de som bryter tausheten», blant annet frontfiguren i metoo-bevegelsen.

For øvrig går tittelen til den som har hatt størst innflytelse på årets hendelser – på godt og vondt. Det er med andre ord ikke nødvendigvis en hedersbetegnelse. På 1930-tallet ble både Adolf Hitler og Josef Stalin utpekt som årets person.